elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Parc Científic de la UA, principal ecosistema innovador de la província després arribar al mig centenar d’empreses vinculades

El Parc Científic de la UA, principal ecosistema innovador de la província després arribar al mig centenar d’empreses vinculades
  • Últimes incorporacions: una empresa emergent per al control de plagues, una agència tecnològica que desenvolupa solucions amb IA i una consultora experta en estratègia i innovació digital sostenible

  • En xifres: més de mil titulats contractats per empreses de l’ecosistema; més de tres-cents estudiants en pràctiques; cinquanta treballs de màster, i vint de doctorats industrials

El Parc Científic d’Alacant (PCA) es consolida com el principal ecosistema d’innovació de la província després d’arribar a les cinquanta companyies vinculades a la seua marca. Les últimes incorporacions han sigut Nest Biocontrol, una empresa emergent enfocada en solucions innovadores per al control de plagues; Dropalia, una consultora tecnològica que està desenvolupant solucions amb IA per al sector salut i Executive TIC, consultora experta en estratègia i innovació digital sostenible.

Es tracta d’un ecosistema de gran valor afegit del qual formen part empreses de base tecnològica (EBT) sorgides de la Universitat d’Alacant (UA), pimes i grans corporacions, totes atretes pels serveis d’innovació, talent i transferència de coneixement que els ofereix el PCA.

El motiu d’aquest èxit és, en paraules de María Jesús Pastor, vicepresidenta de la Fundació PCA i vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, «la qualitat i la importància dels serveis que oferim a les empreses del nostre ecosistema, tots adaptats a les seues necessitats i enfocats a afavorir-ne el desenvolupament i el creixement, tant si es tracta d’una multinacionals, pimes o empreses emergents».

Entre els serveis més destacats que ofereix el PCA, les empreses vinculades assenyalen, principalment, «el suport en la cerca i captació de finançament, tant públic com privat; l’afavoriment dels processos d’innovació oberta, ajudant empreses consolidades a trobar col·laboradors entre les empreses emergents del parc que contribuïsquen en els seus processos d’R+D+I; la cerca de clients i nous mercats per a les empreses emergents i la visibilitat que se’ls dona a través d’accions de comunicació i màrqueting», explica el gerent del Parc, Esteban Pelayo.

A més, des del PCA es connecta les empreses vinculades amb el millor talent que sorgeix de la Universitat d’Alacant (UA), siga impulsant la col·laboració amb grups d’investigació o amb estudiants i titulats a través de diferents programes i activitats. Entre les fortaleses, Pastor incideix també en el paper que s’exerceix en la internacionalització de les companyies, així com en la possibilitat que puguen participar en projectes europeus.

A més, els dos responsables afirmen que, en el marc del programa propi de la UA, ua:emprèn, el PCA «ha esdevingut un gran dinamitzador de l’emprenedoria de la província d’Alacant, especialment mitjançant el suport que presta als projectes que sorgeixen de la comunitat universitària».

Un altre dels serveis de valor afegit que ofereix el PCA a les empreses és la possibilitat d’accedir a espais de treball. En l’actualitat compta amb diverses modalitats d’espais: un cotreball amb més de seixanta places; més de 1.500 metres quadrats d’oficines; 1.800 metres quadrats de laboratoris i deu naus semiindustrials.

El PCA s’ha convertit en un gran aliat per a la Universitat d’Alacant, de la qual depèn. Les xifres així ho evidencien, amb més de mil titulats treballant en empreses de l’ecosistema, uns tres-cents estudiants que hi han fet les pràctiques, cinquanta treballs finals de màster i més de vint doctorats industrials.

En aquest sentit, «comptar amb un parc científic tan potent com el nostre és sens dubte una gran oportunitat per a la comunitat universitària, ja que incrementa les possibilitats d’estudiants i titulats d’accedir a empreses innovadores i incrementa la possibilitat que investigadors establiquen acords», conclou María Jesús Pastor.

Noves vinculacions

Nest Biocontrol és una empresa emergent formada per titulats de la Universitat d’Alacant que ha participat en programes d’ua:emprèn. Està enfocada a generar solucions innovadores per al control de plagues. Específicament se centra en la cria i instal·lació d’insectes beneficiosos per al control biològic de plagues.

Dropalia és una agència de màrqueting digital i automatització web que es vincula al PCA per a assumir la creació de noves línies de negoci centrades en el desenvolupament d’utilitats basades en IA per al sector de la salut.

Executive TIC és una consultora experta en estratègia i innovació digital sostenible que ofereix serveis digitals que harmonitzen el cercle de la transformació digital sobre tres pilars: negoci, persones i tecnologia.

Pujar