El Parc Científic de la UA participa en la tercera edició del programa d’emprenedoria estatal Aptenisa
La iniciativa l’organitza l’Associació de Parcs Científics i Tecnològics d’Espanya i l’Empresa Nacional d’Innovació ENISA, i en aquesta edició propiciarà la detecció de setanta-cinc idees noves de negoci i l’acceleració de trenta empreses emergents
El Parc Científic d’Alacant és un dels set parcs espanyols que promouen aquesta iniciativa sota el paraigua UA:emprèn, el programa propi de la Universitat d’Alacant per a afavorir l’emprenedoria innovadora
L’Associació de Parcs Científics i Tecnològics d’Espanya (APTE) i l’Empresa Nacional d’Innovació (ENISA) han signat un nou conveni per a desenvolupar la tercera edició del programa APTENISA d’ideació i acceleració empresarial que propiciarà la detecció de setanta-cinc noves idees de negoci i l’acceleració de trenta empreses emergents.
El programa APTENISA se centra a facilitar la creació de noves empreses de base tecnològica i reduir les traves que troben durant el seu creixement, i així secundar-les perquè aconseguisquen unes dimensions que les facen més competitives, en clara sintonia amb els objectius del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del govern d’Espanya, amb la Llei de creació i creixement d’empreses, la Llei de foment de l’ecosistema de les empreses emergents i l’Estratègia Spain up nation.
APTENISA secundarà, durant el 2024, l’emprenedoria des de la idea inicial fins a la fase de acceleració, validació del model de negoci i constitució, a través d’una metodologia comuna basada en les metodologies Candy Innovation Model i Lean Launch Pad.
El Parc Científic d’Alacant (PCA) és un dels set parcs que desenvoluparan aquest programa. I el farà ho el marc d’UA:emprèn, el programa propi de la Universitat d’Alacant (UA) per a promoure i afavorir el desenvolupament de projectes emprenedors de caràcter científic o tecnològic. A més del PCA, hi participen aquests parcs científics: el Màlaga Techpark; Parc Científic de Madrid; La Salle Technova Barcelona; Parcbit; Parc Científic i Tecnològic Cartuja i el Parc Científic de la UMH.
APTENISA també considera la bretxa territorial, de connectivitat i de perspectiva de gènere, i aposta per impulsar iniciatives que fomenten la digitalització o la implantació de tecnologies en els sectors i l’emprenedoria femenina.
Programa pilot
Aquesta col·laboració entre ENISA i APTE va començar el 2022 amb el programa pilot d’APTENISA, que s’ha consolidat en les darreres edicions i ha propiciat més de dues-centes idees noves de negoci i ha accelerat cinquanta-nou empreses emergents.
L’Empresa Nacional d’Innovació valora molt positivament aquesta col·laboració, tal com ha assenyalat Borja Cabezón, CEO d’aquesta societat pública: «El programa APTENISA, que ja va per la tercera edició, és una bona eina perquè sorgisquen idees noves de negoci i l’impuls a les empreses emergents. El treball que APTE i els parcs tecnològics d’Espanya desenvolupen, juntament amb ENISA, possibilita les aliances necessàries per a fomentar i enfortir l’emprenedoria al nostre país i, en particular, en l’àmbit de la tecnologia».
Per part seua , Felipe Romera, president d’APTE, ha afegit: «Vull expressar la meua satisfacció per un programa que permet a la nostra associació vertebrar l’ecosistema nacional d’emprenedoria entorn dels parcs científics i tecnològics espanyols i donar suport al desenvolupament de noves empreses emergents, que són imprescindibles per a millorar el nivell d’innovació i la competitivitat del nostre país».
Esteban Pelayo, gerent del Parc Científic d’Alacant (PCA), també ha volgut subratllar la importància d’aquesta col·laboració: «Participar en la tercera edició del programa APTENISA ens permet continuar secundant i promovent la innovació i l’emprenedoria a la província. El nostre objectiu és accelerar idees de negoci que puguen esdevenir empreses sòlides i competitives, i així contribuir al desenvolupament econòmic i tecnològic d’Alacant. Aquesta mena d’iniciatives són crucials per a consolidar un ecosistema emprenedor dinàmic i innovador que contribuïsca de manera significativa a la modernització del nostre model productiu».