elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA organitza un fòrum de debats sobre transició ecològica i cohesió territorial

La UA organitza un fòrum de debats sobre transició ecològica i cohesió territorial
  • El fòrum comença dilluns que ve, 4 d’octubre, amb el suport de la Direcció General de Coordinació del Diàleg Social de la Generalitat Valenciana

La Universitat d'Alacant, a través del Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació per al Desenvolupament, amb el suport de la Direcció General de Coordinació del Diàleg Social de la Generalitat Valenciana, organitza un fòrum de debats al voltant de la transició ecològica i la cohesió territorial, un dels eixos estratègics per al futur de Comunitat Valenciana i del planeta, tal com detallen els organitzadors. El fòrum començarà dilluns que ve, 4 d'octubre, a les 10 hores, en el sala Alfredo Orts (edifici d'Òptica de la Facultat de Ciències. Reproducció en continu). L'acte inaugural comptarà amb les intervencions de Rosa Martínez, vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació per al Desenvolupament, i Luis Gras, degà de la Facultat de Ciències de la UA.

Les jornades de debat es prolongaran durant tot el mes d'octubre i s’hi debatrà sobre els projectes de conservació de la biodiversitat i la restauració ecològica a la Comunitat Valenciana, el paper dels professionals del desenvolupament local davant el repte demogràfic en els espais rurals, l'economia circular de l'aigua, els interrogants que planteja la introducció i l’expansió de l'energia fotovoltaica en el territori i el canvi climàtic i el seu efecte sobre els riscos naturals. Les activitats del fòrum estaran seguides d'un procés participatiu i de reflexió en les setmanes següents en les quals desenvoluparan propostes que s'elevaran a la societat i a l'Administració autonòmica, de manera que contribuïsquen a la consecució d'objectius del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Generalitat Valenciana. A més d'experts, hi intervindran responsables dels sectors socials, institucionals i polítics de la societat valenciana.

Programa complet

La transició ecològica implica el canvi de polítiques i tecnologies, especialment en matèria d'energia i medi ambient, que permeten l'evolució cap a un sistema productiu i social més sostenible i més just. La cohesió territorial requereix assegurar l'accés equitatiu a serveis, equipaments i infraestructures, com també la connectivitat amb els territoris veïns i un nivell semblant de desenvolupament socioeconòmic al llarg de totes les comarques. El territori és l'eix que uneix els dos conceptes, ja que la transició ecològica no pot tenir lloc desconnectada de les característiques i funcions del territori i els seus ecosistemes. «La cohesió territorial no ha d'aconseguir-se a costa de comprometre la sostenibilitat. El desafiament és progressar en les dues línies de manera coordinada i complementària», puntualitzen els organitzadors.

L'avanç en aquest procés en els pròxims anys requerirà tant la participació d'experts i professionals experimentats dels diferents sectors econòmics i l'Administració com la formació dels joves que lideraran els processos de canvi necessaris en el futur pròxim. Per aquest motiu, afigen des del Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació al Desenvolupament, «hem articulat el debat mitjançant la vinculació a cinc màsters de la nostra Universitat els/les egressats/des de la qual hauran de ser protagonistes per a  implementar la transició ecològica que necessitem. Es tracta dels màsters en Desenvolupament Local i Innovació Territorial, Dret Ambiental i de la Sostenibilitat, Gestió Sostenible i Tecnologies de l'Aigua, Planificació i Gestió de Riscos Naturals i el màster en Conservació de la Biodiversitat i Restauració del Medi Marí i Terrestre».

Agenda 2030 i objectius de desenvolupament sostenible

La implementació de l’Agenda 2030 i dels objectius de desenvolupament sostenible és un procés encaminat a posar fi a la pobresa, protegir el planeta i millorar les vides de les persones a tot el món. Aconseguir aquests objectius és una tasca multidisciplinària que requereix actuar a diferents escales, des de la local fins a la global. També és necessari implicar-hi tots els sectors socials en el desenvolupament de les estratègies i mecanismes per a la consecució amb el màxim consens possible, de manera que la societat en el seu conjunt se senta partícip d'aquest procés. En una situació històrica en què la crisi climàtica i la recent crisi sanitària derivada de la pandèmia de COVID-19 posen en relleu, d'una banda, la necessitat de superar l'impacte econòmic en la vida de les persones i, d’una altra, la necessitat de canvis estructurals per a encarar un canvi de paradigma quant a la relació de l'economia i el medi ambient des d’un punt de vista global, és necessari un debat ampli sobre les estratègies que permeten el doble objectiu de recuperar l'economia i, alhora, canviar-la per a afrontar els nous reptes.

Pujar