elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Obertes les bases per a la IV Edició del CINECO: Festival Internacional de Cinema i Ecologia

Obertes les bases per a la IV Edició del CINECO: Festival Internacional de Cinema i Ecologia
  • El termini per a presentar els curtmetratges dedicats a conscienciar sobre problemes ambientals acaba el 30 de setembre de 2024

El Festival Internacional de Cinema i Ecologia (CINECO), organitzat per la Universitat d’Alacant (UA), ha obert el termini d’inscripció per a la quarta edició, que se celebrarà a Elx del 5 al 7 de desembre de 2024. Aquest festival de curtmetratges, que busca usar el cinema com a mitjà per a comunicar temes relacionats amb l’ecologia i el medi ambient, convida a la participació de curtmetratges d’un a trenta minuts, tant en format documental com no documental, és a dir, de ficció o animació.

Enguany, a més, torna la secció CINECO Juvenil, dirigida a joves creadors de fins a vint-i-dos anys. Un comitè de selecció compost per científics i cineastes triarà els curtmetratges que seran projectats en el Centre de Congressos d’Elx en quatre sessions i que inclouran no sols les projeccions, sinó també breus ponències sobre divulgació científica i cinema. L’objectiu principal de la trobada és destacar el paper del cinema per a la comunicació i la conscienciació dels problemes ambientals.

El festival premiarà amb cinc-cents euros el millor curtmetratge documental i amb altres cinc-cents euros el millor no documental. A més, hi haurà un reconeixement per al premi del públic assistent a les projeccions. En la categoria juvenil es concediran tres premis de cent euros cadascun. El termini per a presentar els curtmetratges conclou el 30 de setembre de 2024, i els interessats poden consultar les bases en aquest enllaç.

«El CINECO és una oportunitat única per a gaudir de curtmetratges dels cinc continents, que aborden de manera creativa i reflexiva diversos aspectes de l’ecologia i el medi ambient», explica el director del festival i investigador María Zambrano del Departament d’Ecologia de la UA Roberto Rodríguez-Caro.

Per què naix el CINECO Festival?

La pèrdua de biodiversitat és una de les principals amenaces que hem d’encarar avui dia. Les espècies desapareixen a nivells mai vistos en la història de la humanitat. El canvi climàtic, la pèrdua d’hàbitat, la contaminació, la sobreexplotació dels recursos, l’aparició d’espècies exòtiques invasores són les principals amenaces als quals moltes espècies s’enfronten a hores d’ara. En aquest sentit, comunicar i conscienciar sobre els principals problemes que posen en perill la biodiversitat és necessari per a poder continuar avançant en la conservació del medi.

«Sovint, l’educació ambiental, la conscienciació dels problemes o el treball que es fa als centres d’investigació no arriben al públic general; per aquest motiu, utilitzar mitjans alternatius com l’art o la cultura poden ser una gran ajuda per a interpel·lar audiències més àmplies», explica l’investigador de la UA.

CINECO 2024 compta amb el finançament de la Generalitat Valenciana (CIAORG) i amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Elx i la Universitat Miguel Hernández.

Pujar