La nova programació d’arts escèniques de la UA ‘Paranimf 2022’ arriba amb 21 propostes del febrer al juny
La Universitat d’Alacant ha presentat aquest matí en roda de premsa la nova programació d’arts escèniques Paranimf per als mesos de febrer a juny del 2022, integrada per 21 propostes artístiques de música, teatre i dansa, a més de l’agenda expositiva. La vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària, Catalina Iliescu, ha donat a conèixer el programa que tindrà tant propostes de producció pròpia i col·laboracions amb altres entitats, que es mantenen com a línia estratègica, i també propostes de producció externa.
La vicerectora ha destacat en la seua intervenció «la qualitat dels espectacles, avalada pels mateixos protagonistes, pels premis rebuts, per les crítiques favorables o la trajectòria de la companyia; i la varietat, tant en la música amb jazz, clàssica, sarsuela, pop, rock, com en la dansa i en el teatre». Iliescu també ha subratllat que «hem volgut honrar les efemèrides: els 80 anys de la mort de Miguel Hernández, el Dia de la Poesia, els 400 anys de Molière, el Dia de la Dona, i el Dia de la Visibilitat Transgènere» i finalment, ha reafirmat la intenció d’internacionalitzar la programació: «comencem amb jazz i esperem poder ampliar a altres àmbits
Respecte a la producció pròpia, la programació portarà de la mà de l’Aula de Teatre de la UA les estrenes de les tres noves produccions el mes de maig: el 17 de maig Proceso por la sombra de un burro dirigida per Morgan Blasco posarà sobre l’escenari aquesta obra del dramaturg i escriptor suís Friedrich Durrenmatt; el 24 de maig Romeo+Julieta dirigida per Xiomara Wanden-Berghe, una creació col·lectiva a partir del text d’Alfonso Zurro, del Romeo i Julieta de Shakespeare; i el 31 de maig Troyanas, a càrrec de l’Aula de Teatre de la Universitat Permanent, dirigida per Begoña Tenés, una obra del dramaturg Premi Nacional de Literatura Dramàtica, Alberto Conejero. A més l’Aula de Teatre farà actuacions matinals per a IES en les quals representaran les obres estrenades l’any passat: el 15 de febrer Cor i terra; i el 22 de febrer Fuenteovejuna 2040. En aquestes sessions matinals per a IES, s’inclou l’1 de març Ifigenia en Áulide, representada per La Nave Argo. En l’apartat musical de producció pròpia la Coral UA oferirà el Concert de Primavera, per primera vegada, de manera conjunta amb l’Orquestra Barroca Valenciana, dirigides per Shlomo Rodríguez i Manuel Ramos, respectivament (15 de juny).
Quant a la producció externa arribaran a la UA propostes d’una gran qualitat, entre les quals la vicerectora ha destacat el recital poètic líric d’Emilio Gutiérrez Caba «Déjame la esperanza» (22 de març), que interpretarà juntament amb el baríton Luis Santana en homenatge a Miguel Hernández quan es compleix el 80 aniversari de la seua mort, acompanyats al piano pel mestre Víctor Carbajo, amb composicions i arranjaments a mesura per a aquest recital. La selecció de textos i imatges que es projectaran durant l’espectacle han sigut acuradament triades per Jesucristo Riquelme, el biògraf més rellevant de la vida i obra de l’autor. També arribarà al Paranimf l’estrena a la Comunitat Valenciana de El avaro de Molière (2 de febrer) amb Atalaya Teatro; i el 2 de març, la premiada obra dirigida per Magüi Mira, Adiós dueño mío (premi direcció teatral de les Arts Escèniques Valencianes 2021) amb la Companyia Olympia Metropolitana. Aquesta proposta és una versió lliure de la obra La Traición en la Amistad, de María Zayas, i es representarà amb motiu del Dia Internacional de la Dona.
L’apartat musical de producció externa portarà al Paranimf la representació de la sarsuela La Rosa del Azafrán (9 de febrer), de la Companyia Lírica Alacantina, una adaptació lliure de la novel·la El Perro del Hortelano, de Lope de Vega. La música arribarà també amb un concert de jazz amb la col·laboració de l’Institut Cultural Romanès, a càrrec del duo Ramona Horvath & Nicolas Rageau (29 de març), format per la pianista romanesa Ramona Howarth, considerada com una de les pianistes més originals de la escena parisenca, i l’excel·lent contrabaixista francès Nicolas Rageau; i amb l’actuació del grup Arthur Caravan (11 de maig), una de les propostes musicals més sòlides i serioses en l’àmbit del pop-rock valencià. Completa aquest apartat el ja tradicional concert didàctic «La història del rock», dirigit per Santiago Iglesias (3 de maig. Sessió per a IES). La dansa tindrà lloc propi amb dos espectacles de la mà de Marta Carrasco en Jo dóna. A Lili Elb (31 de març), amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere; i Asun Noales en La mort i la donzella (14 de juny), espectacle amb sis premis de les Arts Escèniques Valencianes 2021.
Pel que fa a les col·laboracions institucionals, Catalina Iliescu ha destacat «Circuit Sonora», amb l’Institut Valencià de Cultura, el circuit de concerts de grups guanyadors i finalistes dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana «Circuit Sonora» que portarà al Paranimf de la UA quatre actuacions musicals: Jonatan Penalba (9 de març); Andreu Valor (16 de març); Cactus + BlackFang (23 de març); i Smoking Souls (30 març); i la II Biennal Universitària de Teatre de la Xarxa Vives (2 i 3 de juny). La Universitat d’Alacant acollirà aquesta trobada que comptarà amb la participació d’una dotzena d’Aules de Teatre, entre aquestes la de la UA. Aquesta Biennal és una mostra interuniversitària oberta al públic que es desenvolupa en un format de marató d’actuacions, on cada universitat participant representa una obra de no més de 50 minuts. Aquest format permet al públic assistent gaudir d’una oferta teatral variada durant una mateixa jornada. A més, aquesta trobada facilita que els grups de teatre compartisquen coneixements i experiències, i es formen amb diversos tallers que s’organitzen en el marc d’aquesta activitat. Representacions en valencià. Entrada lliure. Horari i programa per concretar. Les entrades i invitacions per a totes les 21 actuacions ja estan disponibles en veu.ua.es/entradas .
A les activitats d’arts escèniques s’uneix la programació d’exposicions del Museu de la Universitat d’Alacant (MUA), previstes per als mesos de gener a juliol. Obrirà l’any l’exposició «Jungles. Elio Rodríguez», el 27 de gener a les 19 hores a la sala Sempere, un mostra de l’artista de l’Havana Elio Rodríguez, que podrà visitar-se fins al mes d’abril. La mostra, concebuda com un homenatge al gran creador cubà Wilfredo Lam, està formada per escultures blanes, olis, dibuixos, vídeos i esbossos fets els últims anys. El 4 de febrer, a les 19 hores, s’inaugurarà la «14a Convocatòria Biennal d’Arts Visuals mulier, mulieris» a la sala El Cub, que també podrà visitar-se fins al mes d’abril. L’exposició arreplega els 16 projectes seleccionats en aquesta última edició, amb creacions artístiques en diversos formats que van des de la pintura al cartell, la fotografia o la instal·lació. Són obres que tracten diverses reflexions sobre la identitat de gènere, la recuperació del llegat femení o la xacra de la violència sexista. «Doppia Mupia», treball del màster universitari en Projecte i Investigació en Art. UMH, arribarà a la sala El Cub (zona Cool) des de l’11 febrer a les 19 h fins al mes de maig; i «Lisl Steiner», en el marc del Festival Internacional de Fotografia PHOTOALICANTE, exposarà obres de la fotògrafa, reportera gràfica i documentalista austriacoamericana Lisl Steiner (Viena, 1927), a la sala Polivalent, des del 3 de març a les 19 hores, fins al maig. L’artista catalana Sandra March portarà «Cos exquisit» a la sala Sempere, entre els mesos de maig i juliol, amb una recopilació de diversos projectes artístics fets els últims anys. El tema del cos, protagonista de la creació, és tractar des de punts de vista que es complementen i retroalimenten: el qüestionament del mateix cos, l’autoacceptació, el dolor, les cicatrius i les màscares. També entre els mesos de maig i juliol el MUA exposarà «Un-Steady. n problemes ambientals. Eduardo Cortils» sala El Cub. (Zona Cool), un projecte fotogràfic que parla del problema de la insostenible i falsa forma de progrés en la qual està basada la nostra societat, i que produeix innombrables problemes ambientals, que amenacen la vida com la coneixem. I per a finalitzar el programa, en els mateixos mesos de maig a juliol, s’exposarà la tradicional mostra «EAC 2022. XXII Trobades d’Art Contemporani», l’exposició col·lectiva multidisciplinària organitzada per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert de la Diputació d’Alacant i el Museu de la Universitat d’Alacant.