elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Nova edició de Maig Negre en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant

Nova edició de Maig Negre en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant
  • Dedicada a En la costa del crimen, la XXVI edició tindrà lloc del 22 al 24 de maig

Dimecres 22 de maig arranca el tradicional cicle Maig Negre en la Seu Ciutat d'Alacant (Ramón y Cajal, 4), dedicat, en aquesta XXVI edició, a En la costa del crimen. El cicle compta amb la col·laboració de la Librería 80 Mundos (Alacant).

La jornada inaugural, el dimecres 22 a les 19 hores, comptarà amb els directors del cicle Mariano Sánchez Soler i Francisco J. Ortiz, als quals seguirà la conferència “Terciopelo azul de David Lynch: un neonoir extraño”, a càrrec de Francisco J. Ortiz, coautor de Blue Velvet (Amarcord, 2023). La primera jornada finalitzarà amb una trobada amb Isabel Ferrando i Jorge Castro, autors del còmic Destrozados (Cartem, 2023).

Dijous 23 de maig comptarà amb dues trobades: Youssef el Maimouni, autor de Nadie salva a las rosas (Roca, 2023; i Carlos Salem, autor de Tango del torturador arrepentido (Alrevés, 2024). Finalitzarà el cicle divendres 24 amb Claudio Cerdán, autor d’El hombre sin rostro (Destino, 2024) i amb la conferència de clausura “Cine negro en la costa del crimen”, a càrrec de Rafael Maluenda (amb una selecció de seqüències de pel·lícules negres mediterrànies).

Els convidats

JORGE CASTRO (Brussel·les, 1966). Establit a Dénia des del 2001. Va estudiar còmic en l'Institut Saint-Luc (Hergé, entre d’altres) i Disseny Gràfic a l'Escola Superior d'Arts Le 75 (les dues a Brussel·les). Ha participat en exposicions individuals i col·lectives a tot Europa amb escultures, pintures i creacions de tècnica mixta; i disposa en el seu palmarès de premis com el Prix Lomo de Brussel·les o l'Anima del Festival du Cinéma d'Animation. A més, és mestre cerveser i té el seu propi brewpub a Dénia. Ha triat per a Destrozados (Cartem, 2023) un estil de dibuix en blanc i negre extremadament detallista.
 
CLAUDIO CERDÁN (Iecla, 1981). Escriptor espanyol reconegut com un dels grans renovadors del gènere negre en castellà. Entre els seus llibres destaquen Cien años de perdón, Los señores del humo o La última palabra de Juan Elías, continuació de l’exitosa sèrie de televisió Sé quien eres. Ha obtingut guardons com el Premi Ciutat de Santa Cruz de Novel·la, el Premi Novelpol o el Premi Negra y Mortal; i ha sigut finalista d'altres deu certàmens. També ha creat audiollibres exclusius per a Storytel i Audible i ha arribat al món del còmic amb Toxic Detective, publicat a Espanya i l'Argentina. De diverses de les seues obres s'han venut els drets per a ser adaptades al cinema i la televisió. El hombre sin rostro (Destino, 2024) és la seua nova incursió en la novel·la negra.

YOUSSEF EL MAIMOUNI (el-Ksar el-Kebir, 1981). Escriptor i educador social. Llicenciat en Filologia Àrab per la Universitat de Barcelona i màster en Resolució de Conflictes per la Universitat Oberta de Catalunya, actualment compagina la direcció d'un centre per a joves amb l'escriptura. Col·laborador de la revista literària Kopek, de Zenda i de Ràdio África Magazine, i membre de l'equip (Tr)afican(t)s. Ha publicat Cuando los montes caminen (Roca, 2021), la primera novel·la sobre la guerra civil abordada des de la perspectiva d'un jove marroquí. La seua segona novel·la, Nadie salva a las rosas (Roca, 2023), representa la seua consagració com l'autor que redueix la distància entre les dues ribes de l'Estret.

ISABEL FERRANDO (Dénia, 1972). Llicenciada en Filologia Hispànica. Treballa com a directora de Comunicació per al Cercle Empresarial de la Marina Alta i assessora nous emprenedors en el Viver d'Empreses de Dénia de la Cambra d’Alacant. Va iniciar la seua carrera professional en mitjans de comunicació locals i regionals, amb els quals continua realitzant col·laboracions puntuals (Las Provincias, Montgoradio, etc.). Àvida lectora, va arribar a obrir la seua llibreria a Dénia, que va regentar durant quasi dos anys. Destrozados (Cartem, 2023) és la seua primera incursió com a guionista de còmic.

RAFAEL MALUENDA (Monòver, 1967). Cineasta i gestor cultural. Membre de l'Acadèmia de les Arts i Ciències Cinematogràfiques d'Espanya. Amb tota la seua vida professional (més de trenta anys) dedicada al cinema, es va formar en els equips de direcció de Luis García Berlanga -a qui li uniria una amistat de vint anys, fins a la mort del director- en Todos a la cárcel (1993), Blasco Ibáñez (1996) i París Tombuctú (1999). Va adquirir la seua formació acadèmica en la Universitat de València. Va dirigir el Festival Internacional de Cinema de València – Cinema Jove (2000-2016), i ha sigut membre dels jurats de nombrosos festivals de diferents països. És el creador i va ser director del Berlanga Film Museum, dedicat al cineasta. Com a director i guionista, ha realitzat Berlanga!! (La Nit Produccions, 2023) i Forqué: el tucà y el cineasta (Urresti Producciones, 2024), codirigida amb Gaizka Urresti (en rodatge). Com a escriptor, ha col·laborat en nombrosos mitjans, llibres i publicacions; i en l'actualitat escriu habitualment en MAKMA. Revista de artes visuals contemporáneas.

CARLOS SALEM (Buenos Aires, 1959). Novel·lista, poeta i periodista. Les seues obres han sigut publicades a Espanya, Mèxic, l'Argentina, Suïssa, Itàlia, Alemanya i especialment a França, on té un gran prestigi. Ha guanyat, entre altres, els premis Silverio Cañada, Novelpol, Paris Noir, Mandarache, Internacional Seseña de Novela, Valencia Negra i Violeta Negra. El seu camp d'acció habitual és la novel·la negra, encara que com ho definia Fernando Marías, «Salem és un gènere en si mateix». Tango del torturador arrepentido (Alrevés, 2024) és el seu llibre número cinquanta.

Els directors 

FRANCISCO J. ORTIZ (Villena, 1976). Professor de Llengua i Literatura d'educació secundària i de Didàctica d'aquestes matèries en la Universitat d'Alacant. Escriptor i crític especialitzat en cinema, còmic i literatura de gènere, ha publicat relats i assajos, i ha col·laborat com a articulista sobre còmic amb editorials com ara Norma, Dolmen o ECC. Autor del llibre Hasta donde el cine nos lleve (2009), compta amb una columna d'opinió en El Periódico de Villena i és responsable del blog Abandonad toda esperanza i del canal de YouTube homònim. El seu últim llibre és el volum col·lectiu Blue Velvet (Amarcord, 2023). Forma part de l'organització d'Unicòmic (Jornades del Còmic de la Universitat d'Alacant) i dirigeix, juntament amb M. Sánchez Soler, Maig Negre.

MARIANO SÁNCHEZ SOLER (Alacant, 1954). Novel·lista, poeta i historiador amb més de quaranta llibres publicats. Periodista d'investigació durant tres dècades. Ha rebut els premis Rodolfo Walsh de literatura de no ficció 2002, Francisco García Pavón de narrativa 2009, Premi de la Crítica Literària Valenciana en assaig 2012, L'H Confidencial de novel·la negra 2013; i per la seua trajectòria i el conjunt de la seua obra literària: Bruma Negra 2017, Ateneu d'Alacant 2018, Castelló Negre 2020 i Black Mountain Bossòst 2021. El seu últim llibre és Una hojarasca de cadáveres (Alrevés, 2023), finalista del Premi Internacional Rodolfo Walsh 2024 per a obres de no ficció de temàtica criminal, que serà anunciat en la Setmana Negra de Gijón. Imparteix cursos de guió cinematogràfic i d'escriptura de thriller en la Universitat d'Alacant on dirigeix, amb F. J. Ortiz, Maig Negre.

Pujar