Molt cinema a la UA amb Ignacio del Moral i dos nous cicles
Del Moral, guionista i autor teatral, imparteix una classe magistral d’interpretació i presenta la projecció i col·loqui de Los Lunes al sol
Comencen el II Cicle de Cine i Dret ‘El garantisme al cinema ‘ i el IV Cicle de Cinema i Llenguatge
El reconegut guionista cinematogràfic i autor teatral Ignacio del Moral serà el protagonista aquesta setmana de dues activitats organitzades per l’Aula de Teatre i l’Aula de Cinema i Audiovisual de la Universitat d’Alacant: la presentació i col·loqui de la pel·lícula Los lunes al sol, que va coescriure juntament amb el seu director, Fernando León de Aranoa (dijous, 20 de febrer, a les 18 hores al Museu d’Art Contemporani d’Alacant-MACA); i la classe magistral d’interpretació de Teatre Estudi «Trencar fanals per a sentir-te millor: El cas d’Ignacio del Moral i Los lunes al sol» (divendres, 21 de febrer, a les 17 hores, al Col·legi Major de la UA). Les dues activitats tenen entrada és lliure, limitada a la capacitat de les sales.
A més, l’Aula de Cinema i Audiovisual inaugura dos nous cicles cinematogràfics aquesta setmana: la segona edició del II Cicle de Cinema i Dret «El garantisme penal a través del cinema» amb l’Àrea de Dret Penal de la Facultat de Dret (del 19 de febrer al 14 de maig); i el IV Cicle de Cinema i Llenguatge, coorganitzat amb l’Àrea de Lingüística General de la Facultat de Filosofia i Lletres (del 21 de febrer al 16 de maig)
II Cicle de Cinema i Dret «El garantisme penal a través del cinema» (Del 19 de febrer al 14 de maig). Sala de graus de la Facultat de Dret
Coorganitzat per el àrea de Dret Penal de la UA i l’Aula de Cinema i Audiovisual de la Universitat d’Alacant, la segona edició d’aquest cicle començarà dimecres 19 de febrer amb la projecció de Tesis sobre un homicidio, a les 12 hores. Hi seguiran Minority Report (6 de març, a les 18 hores); Argentina 1985 (26 de març, 18 h), Ex Machina (9 d’abril, 18 h) i Maixabel (14 de maig, 11 h). Els organitzadors detallen que aquest cicle parteix de la preocupació pel creixent populisme punitiu en tots els sectors de la societat. Aquesta ideologia, plasmada en les recents reformes del Codi penal espanyol, ha esborrat del debat públic els possibles excessos del poder i ha focalitzat l’atenció en la imatge del delinqüent perillós. Com a resultat, el sentiment d’inseguretat s’estén entre la ciutadania i alimenta demandes creixents de càstig. No obstant això, afirmen «amb Ferrajoli, màxim representant del garantisme penal contemporani, sabem que la història de les penes i dels processos en el seu conjunt ha sigut més infamant per a la humanitat que la història dels delictes; que sempre– en massa casos, fins i tot en democràcies avançades– la violència dels abusos policials i punitius supera en brutalitat la violència dels delictes. Per això, considerem rellevant i necessari educar en els valors del garantisme i creiem que el cinema és una bona manera de fer-ho».
IV Cicle de Cinema i Llenguatge (Del divendres 21 de febrer al 16 de maig). Sala de cinema de la Mediateca. Biblioteca General
La professora Susana Pastor Cesteros de l’Àrea de Lingüística General de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA, en col·laboració amb l’Aula de Cinema i Audiovisual, organitzen aquest cicle que inclou quatre pel·lícules relacionades amb temes lingüístics: El gran debate (Denzel Washington, 2007), sobre la importància de l’oratòria i la creació del primer club de debat universitari a Wiley University (Texas) basada en fets reals; CODA: Los sonidos del silencio (Siân Pudir, 2021), el títol del qual respon a les sigles Children of Deaf Adults, que mostra la convivència i la comunicació en el si d’una família de persones sordes; Project Nim (James Marsh, 2011), un documental que indaga en les possibilitats d’aprenentatge del llenguatge d’un ximpanzé, a partir d’un experiment real dut a terme els 70, amb una família que va acceptar adoptar i criar el ximpanzé Nim; i Rain Man (Barry Levinson, 1998), una reflexió sobre discapacitat i llenguatge, a través de la relació entre una persona autista i el seu germà, que mostra la incidència de l’autisme en la interacció social. Cada projecció compta amb professorat de l’Àrea de Lingüística, que introdueix la pel·lícula i modera el debat posterior sobre el tema lingüístic corresponent i el llenguatge cinematogràfic. Segons la coordinadora, la professora Susana Pastor, «l’objectiu de la quarta edició d’aquest cicle cinematogràfic és fomentar l’aprenentatge de continguts lingüístics a través del visionat de pel·lícules i contribuir amb això a una alfabetització audiovisual crítica de l’alumnat universitari».
Ignacio del Moral
Autor teatral i guionista de cinema i televisió. Va començar la seua carrera teatral l’any 1977 com a un actor en diferents companyies, encara que des del 1990 es dedica exclusivament a l’escriptura per a diferents mitjans. Treballa de forma regular creant i escrivint series de TV i col·labora en nombrosos llargmetratges. Com a autor teatral compta amb més d’una vintena de textos i moltes de les seues obres han sigut traduïdes i representades en anglès, francès, italià, suec, grec, txec i romanès, entre d’altres. És membre de la Junta Directiva de l’Associació d’Autors de teatre. Ha sigut mereixedor de nombrosos guardons entre els quals es troben el Premi Goya al millor guió adaptat per Las aventuras de Tadeo Jones (2013), el Premi Nacional de Teatre Infantil sobre el medi ambient de l’Ajuntament de Badajoz (La Gan Muralla 1982), el Premi SGAE (La Mirada del Hombre Oscuro), el Premi del Cabildo Insular de Gran Canària (Días de Calor), el Premio Hogar Sur de Teatro de Comedia (Que no se entere nadie...), el Premi Carlos Arniches 2002 (La Noche del Oso), el premi Batefuego d’Or per la seua col·laboració en les campanyes de prevenció d’incendis del Ministeri de Medi Ambient (amb diversos textos teatrals), el Premi Carlos Arniches i el Premi del Cercle d’Escriptors Cinematogràfics. A més, ha rebut tres nominacions al Goya: Millor guió adaptat per La voz dormida (2012), Millor guió original Cenizas del cielo (2009) i Millor guió original per Los lunes al sol (2003). Ignacio del Moral fa classes, cursos i tallers d’escriptura dramàtica (teatral o audiovisual) en diferents llocs i institucions i és vicepresident de l’Associació d’Autors de Teatre.