L’SPIUAM presenta la tercera edició amb el títol de ‘Mediterrani. Laberints del coneixement’
Amb quatre sessions entre aquest divendres dia 11 i el 8 d’abril, el programa de ponències organitzat pel Seminari Permanent Interdepartamental de la Universitat d’Alacant reuneix experts en Comunicació, Filologia, Sociologia i Història
El Seminari Permanent Interdepartamental de la Universitat d’Alacant (SPIUAM) ha organitzat la tercera edició sota el títol de «Mediterrani. Laberints del coneixement», que tindrà lloc entre l’11 de febrer i el 8 d’abril. Amb quatre ponències de reconeguts investigadors, el programa tracta el coneixement al voltant de les cultures mediterrànies des de disciplines diverses com la Comunicació, la Filologia, la Sociologia i la Història. Organitzat per la professora María Paz López, del Departament d’Història, Arqueologia, Història Antiga i Filologies Grega i Llatina; i el professor Alberto Rodríguez-Lifante, del Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura, tindrà lloc amb entrada lliure fins a completar la capacitat permesa a l’aula magna de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant.
Segons explica la professora María Paz López, el lema d’aquesta tercera edició del seminari, «Laberints del coneixement», «arreplega les contradiccions de la societat actual, en la qual tenim coneixements procedents de diversos àmbits del saber i hem arribat a aquesta situació gràcies a múltiples trobades i desacords entre aquestes disciplines», i afig que, «de vegades, els diàlegs i les controvèrsies han contribuït que els coneixements hagen discorregut per laberints amb resultats bons però, també, gràcies a fracassos».
Per part seua, el professor Rodríguez-Lifante matisa que «darrere d’aquesta complexa idea, el lema d’aquest seminari tracta aquests laberints del coneixement a través de quatre veus procedents de disciplines relacionades».
La primera edició del seminari es va titular «Cresol de llengües i cultures», ja que la iniciativa es refereix «al Mediterrani com un espai en què s’han trobat, creuat i germinat idees influents fins als nostres dies», indica Rodríguez-Lifante, que afig que «la segona edició, resultat de la situació de pandèmia, va plantejar el lema “Diàlegs entre Orient i Occident” per a seguir amb la idea de Mediterrani com un lloc de diàlegs entre el que s’ha denominat «orient» i «occident». «Aquesta tercera edició tracta les complexitats del que coneixem a partir d’aquesta metàfora de laberint que activa en el patrimoni col·lectiu la idea de complexitat, d’entrar sense saber si se’n podrà eixir», finalitza.
La primera de les conferències serà a càrrec de la catedràtica Estrella Montolío Durán, de la Universitat de Barcelona, el divendres 11 de febrer a les 10.30 hores amb el títol «El derecho ciudadano a la claridad de la comunicación pública». Montolío ha dedicat els estudis a la necessitat d’un llenguatge clar per a la ciutadania i ha fet un manifest sobre el tema, confirmat per Archiletras. Prèviament a la ponència, la inauguració del seminari, a les 10 hores, comptarà amb la presència del vicerector d’Investigació, Juan Mora, i del degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, José María Ferri Coll.
La cita següent serà a càrrec d’Alberto Bernabé Pajares, de la Universitat Complutense de Madrid. Amb el títol de «Qué hacemos los filólogos», tindrà lloc el divendres 4 de març a les 10 hores. Bernabé Pajares ha sigut president de la Societat Espanyola de Lingüística, col·laborador en el Diccionari Grec Espanyol del CSIC, membre del Centre d’Estudis del Pròxim Orient, entre altres càrrecs, i ha investigat i publicat sobre temes molt diversos com els filòsofs presocràtics, orfisme, micènic o èpica grega arcaica, entre d’altres.
Juan Antonio Roche Cárcel, professor de Sociologia de la Universitat d’Alacant, serà el ponent de la tercera sessió, que serà el divendres 18 de març a les 10 hores. Roche Cárcel investiga i publica sobre temes com a democràcia, treball i migracions, cossos i emocions, sociologia del temps i creativitat, entre d’altres, i ha sigut vicepresident de l’Associació Espanyola de Sociologia de la Cultura i de les Arts.
Finalment, la mateixa María Paz López Martínez tancarà el seminari amb la ponència «… ábrelo, para que aprendas cosas maravillosas: lo que encierran los papiros», el divendres 8 d’abril a les 10 hores. López es dedica a l’edició crítica i estudi dels papirs de novel·les i també dels papirs d’Herculà, a més de traduir i posar en escena del drama grec amb obres com Áyax, Electra, Antígona i Ifigenia en Áulide, i a l’estudi de la situació de la dona a la Grècia antiga, entre altres projectes.