La UA llança la seua estratègia d’atracció i incorporació del talent investigador
Promogut pel Vicerectorat d’Investigació, preveu el suport als sol·licitants en tasques d’investigació, però també facilitats burocràtiques, econòmiques i acadèmiques
El vicerector d’Investigació, Juan Mora, ha presentat aquest matí davant la Comissió d’Investigació de la Universitat d’Alacant l’Estratègia per a l’atracció i incorporació de talent en la UA. Tal com ha explicat Mora, el programa “forma part del compromís amb la investigació i l’excel·lència científica i s’alinea tant amb el pla estratègic de la UA com amb el pla d’acció del segell europeu HRS4R”. Aquest arreplega les ajudes, oportunitats i iniciatives destinades a incentivar la sol·licitud d’ajudes ERC (Starting Grant, Consolidator Grant, Advanced Grant o Sinergy Grant de l’European Research Council-ERC en les seues sigles en anglès); l’atracció d’investigadors del programa Ramón y Cajal (RyC) del Ministeri de Ciència i Innovació, i Investigadors Doctors d’Excel·lència – CIDEGENT de la Generalitat Valenciana; així com la incorporació de tots aquests a la plantilla de la UA.
Estructurat entorn de nou ítems, el pla preveu tot el procés, des de la promoció i l’impuls als investigadors perquè sol·liciten aquests programes públics, passant un complet programa d’incentius i ajudes per als qui aconseguisquen accedir-hi; així com, una vegada dins, facilitar-ne la incorporació i permanència en la UA. Inclou, per tant, tot tipus de suport en qüestions burocràtiques i administratives, tècniques, econòmiques i acadèmiques.
Un dels aspectes més destacats que s’arreplega en l’estratègia presentada és el referent a les condicions salarials i al reconeixement professional durant el temps de vigència del programa. En aquest sentit, la UA incrementarà, a través del pressupost del Vicerectorat d’Investigació, l’ajuda bruta destinada a la contractació indicada en el BOE de cada convocatòria de RyC. L’augment permetrà igualar la retribució bruta anual mínima amb la de la figura de professor contractat doctor.
El programa preveu, així mateix, suport de diferent tipus, tant previ per a la preparació de les propostes, com una vegada aprovades, per a la tramitació de trasllat, l’assignació d’espais, l’acolliment en els diferents departaments i instituts i, fins i tot, per a atendre les sol·licituds d’estabilització.
Per a això, a través de la recentment creada Unitat d’Atracció del Talent Investigador, UATI, s’ha establit una finestreta única que opera en estreta sinergia amb la resta d’estructures internes implicades per a oferir un servei centralitzat.
La Comissió d’Investigació és un òrgan col·legiat permanent de suport, assessorament i informe previ al Consell de Govern de la Universitat d’Alacant en l’àmbit de la investigació. Li correspon exercir el seguiment i el control de tota l’activitat investigadora de la institució.