L'investigador de la Universitat d'Alacant Fernando T. Maestre, en la llista dels científics més citats del món
Segons el rànquing Highly Cited Researchers 2021, elaborat des de 2001 per l’empresa Clarivate Analytics especialitzada en l’anàlisi de dades científiques i acadèmiques
Per quart any consecutiu, l’investigador distingit de l’Institut Multidisciplinari per a l’Estudi del Medi Ramon Margalef (IMEM) de la Universitat d’Alacant, Fernando T. Maestre, entra en la llista dels científics més citats del món Highly Cited Researchers 2021. En concret, l’expert en el funcionament dels ecosistemes de zones àrides i la seua resposta al canvi ambiental global compta amb 18.967 citacions, més de 275 publicacions (incloent-n’hi deu en Science, Nature i PNAS) i un índex h de 68, com es detalla en el rànquing.
La llista és elaborada des del 2001 per l’empresa Clarivate Analytics, especialitzada en l’anàlisi de dades científiques i acadèmiques, i identifica 6.600 investigadors de tot el món que han demostrat una influència significativa en els seus camps d’especialització a través de la publicació dels articles més citats durant l’última dècada.
Els noms dels «investigadors molt citats» (highly cited researchers) s’extrauen de les publicacions que se situen en l’1 per cent de les més citades per camp i any de publicació en l’índex de cites recollit en la Web of Science i identifica les institucions d’investigació i els països on tenen la seu.
Segons Fernando T. Maestre, que apareix en aquest rànquing des de 2018, «personalment m’alegra representar la Universitat d’Alacant en aquesta llista, i professionalment és molt gratificant veure que les meues publicacions són usades i citades pels meus col·legues». «Aquest reconeixement és també a tot el treball que realitza cadascun dels membres del Laboratori d’Ecologia de Zones Àrides i Canvi Global de la Universitat d’Alacant, motiu pel qual constitueix un estímul per a continuar amb les nostres línies d’investigació», afegeix.
Fernando T. Maestre
Fernando T. Maestre, catedràtic d’Ecologia, es va incorporar a la Universitat d’Alacant el 2019 com a investigador distingit dins del programa GenT de la Generalitat Valenciana de retorn de talent. En l’actualitat dirigeix el Laboratori d’Ecologia de Zones Àrides i Canvi Global, on investiga el funcionament dels ecosistemes de zones àrides i la resposta al canvi mediambiental, i és membre de l’Institut Multidisciplinari per al Medi Ramon Margalef (IMEM).
Maestre és premi extraordinari de llicenciatura (1999) i doctorat (2005) per la Universitat d’Alacant, i va rebre també el premi al rendiment acadèmic de la Generalitat Valenciana (1999). Després de passar per la Universitat de Duke (EUA, 2003-2005) s’incorpora a la Universitat Rey Juan Carlos, on és catedràtic d’Ecologia (en excedència en l’actualitat). El maig de 2019 s’incorpora com a investigador distingit a la Universitat d’Alacant.
Durant la seua carrera investigadora ha realitzat estades d’investigació en universitats i centres d’investigació dels Estats Units, el Regne Unit, Alemanya, Austràlia i la Xina. És investigador principal de setze projectes d’investigació que sumen més de 6 MEUR, i és l’únic ecòleg que treballa a Espanya que ha aconseguit tant una Starting (2009) com una Consolidator Grant (2014) del Consell Europeu d’Investigació.
Ha publicat més de 270 articles en revistes científiques internacionals, incloent-n’hi deu en Science, Nature i PNAS, així com sis llibres i nombrosos articles de divulgació científica i es troba dins de l’1% d’autors més citats del món des de 2018. A més, l’investigador de la UA ha presentat més de cent ponències en congressos científics i impartit conferències convidades en una quinzena de països, i ha dirigit també deu tesis doctorals.
Els seus mèrits investigadors l’han fet mereixedor de premis com el Rei Jaume I, categoria de Protecció del Medi Ambient (Fundació Rei Jaume I, Espanya, 2020); l’Acadèmia de Ciències - Fundació Pascual en Ciències de la Vida, modalitat d’investigadors joves (Reial Acadèmia de Ciències Físiques, Exactes i Naturals, Espanya, 2013); el Humboldt Research Award (Fundació Alexander von Humboldt, Alemanya, 2014); el Miguel Catalán per a investigadors de menys de quaranta anys (Comunitat de Madrid, Espanya, 2014), i el Distinguished Scientists (Chinese Academy of Sciences, Xina, 2019). Va ser també nomenat fellow de la Societat d’Ecologia d’Amèrica el 2020.