elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA lidera un projecte nacional per a millorar la mobilitat urbana i fomentar noves oportunitats de negoci

La UA lidera un projecte nacional per a millorar la mobilitat urbana i fomentar noves oportunitats de negoci
  • La iniciativa, codirigida pels professors Juan Carlos Trujillo i Gustavo Candela, ha aconseguit finançament per més de 520.000 euros del Govern d’Espanya

MÉS FOTOS
La UA lidera un projecte nacional per a millorar la mobilitat urbana i fomentar noves oportunitats de negoci - (foto 2)
La UA lidera un projecte nacional per a millorar la mobilitat urbana i fomentar noves oportunitats de negoci - (foto 3)

La Universitat d’Alacant (UA) lidera el projecte «Mobilitat europea per a planificació eficient i noves oportunitats de negoci», un estudi que ha obtingut un finançament de 522.656 euros concedit pel Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública del Govern d’Espanya amb fons Next Generation per a millorar la mobilitat urbana mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial (IA) i espais de dades. L’objectiu principal del projecte és millorar la qualitat de vida de la ciutadania a través de l’optimització de recursos per a institucions públiques i l’obertura de noves oportunitats de negoci per a persones i empreses.

El projecte, codirigit pel catedràtic de Llenguatges i Sistemes Informàtics Juan Carlos Trujillo Mondéjar i el professor Gustavo Candela Romero, tots dos de la Universitat d’Alacant, proposa un enfocament innovador basat en la reutilització, la integració i l’anàlisi de dades estratègiques sobre mobilitat. Per a aconseguir el seu objectiu es desenvoluparan tres casos d’ús dissenyats per a optimitzar el transport públic segons estimacions poblacionals. D’aquesta manera es reduiria la congestió vehicular i es fomentaria la sostenibilitat ambiental a les ciutats en les quals s’aplicaria. Mitjançant la utilització d’eines avançades basades en IA, les dades recollides es transformen en informació útil per a una planificació urbana més eficient. A més, els resultats es publicaran amb llicències obertes, cosa que permet que siguen reutilitzades tant per institucions públiques com per empreses privades, i fomenta la creació de nous serveis tecnològics.

En concret, els casos d’ús que es desenvoluparan en el projecte tracten qüestions com l’anàlisi d’evolució i tendències en el preu del lloguer de l’habitatge, les rutes culturals, amb analítica de dades per a la mobilitat i el patrimoni, i l’anàlisi de mobilitat i estimació poblacional a partir de dades d’espai públic.

Respecte del primer dels casos, l’anàlisi d’evolució i tendències en el preu del lloguer de l’habitatge, persegueix objectius concrets com ara identificar patrons i tendències en el mercat de lloguer al llarg del temps i en diferents ubicacions, identificar àrees geogràfiques amb alta demanda de lloguer i possibles tensions en els preus del lloguer, desenvolupar una plataforma interactiva d’anàlisi en temps real que permeta als usuaris explorar i comprendre les dades de manera efectiva, i identificar i predir l’evolució futura del preu del lloguer.

De la mateixa manera, el segon dels casos d’ús es titula «Rutes culturals. Analítica de dades per a la mobilitat i el patrimoni» i busca concretar objectius com identificar rutes culturals eficients i atractives amb la finalitat d’analitzar dades de punts d’interès cultural, juntament amb dades d’ús d’aplicacions de rastreig de rutes amb bicicleta i de senderisme; l’avaluació de l’accessibilitat a llocs culturals i identificació d’àrees amb baixa accessibilitat; estudiar la relació entre la infraestructura de vies ciclistes, senderisme i transport públic en l’assistència als llocs de patrimoni cultural i desenvolupar models que faciliten la predicció de la demanda de rutes culturals en funció de factors com l’època de l’any, esdeveniments especials i característiques demogràfiques dels usuaris.

Finalment, el tercer dels casos d’ús busca l’anàlisi de mobilitat i estimació poblacional a partir de dades d’espai públic, amb objectius com analitzar els patrons de mobilitat urbana per a comprendre detalladament com es desplacen les persones dins de la ciutat; estimar la població en àrees específiques per a analitzar la quantitat de persones que resideixen o es desplacen en àrees específiques de la ciutat i desenvolupar algorismes d’intel·ligència artificial que puguen predir patrons de mobilitat i canvis en la distribució poblacional.

El projecte també té un impacte significatiu en l’àmbit empresarial. Segons els directors de la iniciativa, i seguint les línies estratègiques de Gaia-X, les empreses es podran beneficiar de l’accés a dades reutilitzables i de l’entorn segur de compartició d’informació facilitat pels espais de dades. Això permetrà a les empreses desenvolupar models de negoci innovadors i millorar-ne la competitivitat en el mercat de l’economia de la dada, tant a escala nacional com europea.

La ciutadania, per part seua, es beneficiarà directament de la millora en la planificació de la mobilitat, amb sistemes de transport públic més eficients que afavorisquen la reducció de l’impacte ambiental. Aquest enfocament també fomenta la sostenibilitat mitjançant la promoció de pràctiques respectuoses amb el medi ambient i el desenvolupament d’infraestructures urbanes més sostenibles.

L’experiència de Lucentia Research Group, un grup d’investigació de la Universitat d’Alacant reconegut internacionalment pel seu treball en anàlisi de dades, ha sigut clau per al disseny del projecte. La seua participació en iniciatives prèvies, com el Common European Data Space for Cultural Heritage, ha establit les bases per a aquest nou enfocament multidisciplinari, que combina diverses disciplines acadèmiques i fonts de dades per a resoldre problemes complexos en mobilitat.

Pujar