elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’empresa del PCA Labaqua rep finançament de la Generalitat per a impulsar la reutilització segura d’aigües

L’empresa del PCA Labaqua rep finançament de la Generalitat per a impulsar la reutilització segura d’aigües
  • L’empresa derivada de la UA Calpech exercirà un paper essencial en l’eliminació de contaminants emergents de l’aigua mitjançant processos de descontaminació innovadors

El Parc Científic d’Alacant (PCA) reafirma el seu compromís amb la innovació i la sostenibilitat a través de Labaqua, una de les seues empreses destacades del seu ecosistema, que liderarà l’ambiciós projecte INNOCUA. Amb un finançament de 840.301 euros concedit per l’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (IVACE+i), aquest projecte busca desenvolupar tecnologies avançades per a depurar aigües residuals i garantir-ne la reutilització de manera segura i sostenible.

INNOCUA té com a objectiu principal implementar i avaluar tècniques com la fotocatàlisi, l’ozonització i l’adsorció amb carbó activat per a eliminar contaminants emergents i microplàstics, alineant-se amb la nova normativa europea de tractament d’aigües residuals urbana (Directiva (UE) 2024/3019). Aquesta normativa forma part del pla d’acció de la UE «Contaminació zero» i marca una important fita en la protecció del medi ambient i la salut pública.

El projecte, liderat per Labaqua, compta amb la col·laboració de socis estratègics de referència:

  • AIMPLAS: Institut Tecnològic del Plàstic, que aportarà la seua experiència en la caracterització de microplàstics i la síntesi de catalitzadors per a sistemes fotocatalítics.
  • Aigües Municipals de Paterna, SA: experts en gestió del cicle integral de l’aigua, els quals proporcionaran matrius i saber fer clau per a l’adequació de pilots.
  • Universitat Politècnica de València (UPV) i Universitat de València (UV): equips del Grup CALAGUA que oferiran coneixements especialitzats en tecnologies d’ultrafiltració, carbó activat i anàlisi de costos i de cicle de vida per a avaluar la sostenibilitat de les tecnologies proposades.
  • Calpech: empresa derivada de la Universitat d’Alacant (UA) vinculada al Parc Científic d’Alacant, especialitzada en la producció de nanopartícules de ferro encapsulades en carboni. La tecnologia patentada de Calpech, basada en la valorització de residus agrícoles, exercirà un paper essencial en l’eliminació de contaminants emergents de l’aigua mitjançant processos de descontaminació innovadors.

La rellevància d’INNOCUA

El projecte INNOCUA té com a objectius principals la millora de la qualitat de l’aigua eliminant contaminants emergents i microplàstics, l’ampliació dels usos de l’aigua reutilitzada en agricultura, indústria i altres sectors, el compliment de la normativa europea sobre gestió d’aigües residuals i l’impuls de tecnologies capdavanteres en depuració d’aigües.

Segons Pedro Navalón, director general de Labaqua, «el projecte INNOCUA és una gran oportunitat per a avançar cap a un futur en el qual l’aigua regenerada siga un recurs més segur i sostenible per a tots. Complim amb les normatives més exigents, incloent-hi la nova directiva europea, i reafirmem la nostra aposta per la innovació aplicada a la protecció de les persones i el medi ambient, pilars de la nostra estratègia».

Per part seua, Esteban Pelayo, gerent del Parc Científic d’Alacant, subratlla: «INNOCUA reflecteix la capacitat de les nostres empreses i empreses derivades per a liderar projectes que responen a reptes globals com l’escassetat hídrica i la protecció ambiental. Labaqua i Calpech són exemples brillants de com el talent i la col·laboració des del Parc Científic generen impacte positiu en la societat i el medi ambient.»

Pujar