elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’AVPTP denuncia que el projecte de transport públic empitjora el servei

  • Des de l’Associació Valenciana pel Transport Públic consideren també que el Projecte de Servei Públic de Transport d’Alacant no respon a allò exigit pel plec

L’Associació Valenciana pel Transport Públic (AVPTP) valora com molt insuficient, i fins i tot nociu per a la ciutat, el Projecte de Servei Públic de Transport Urbà de Viatgers per a la ciutat d’Alacant presentat per l’Ajuntament. L’entitat afirma que el document sotmés a exposició pública en aquests moments no aporta cap millora substancial al servei, i fins i tot l’empitjora en alguns aspectes, i desaprofita l’oportunitat històrica d’avançar cap a un model de transport més sostenible.

Així, el representant de l’AVPTP a Alacant, Marc Salomón, afirma que «el projecte que s’ha presentat no respon a la mobilitat existent a la ciutat. Està desconnectat de la realitat, del context social i climàtic en què vivim, i no mostra una voluntat d’augmentar el volum d’usuaris ni de convertir l’autobús en una alternativa real de mobilitat, més enllà de per al que ja es fa servir».

L’AVPTP es mostra igualment sorpresa amb el resultat perquè el Plec de Prescripcions Tècniques de redacció del projecte «realitzava una avaluació molt breu i sintètica, però encertada» dels problemes actuals que calia resoldre amb aquest. El Plec identificava solapaments de línies i amb altres serveis, i demanava racionalitzar i millorar el model per a fomentar el transport públic. Igualment, sol·licitava determinar aspectes com el nivell d’oferta, les àrees no servides o aquests mateixos solapaments, a més de formular objectius d’accessibilitat a cada zona i millorar els temps de desplaçament, entre altres coses.

«No obstant això, ens trobem amb un projecte que no només no inclou aquests aspectes, sinó que en el document no es fa ni una sola menció a aquests treballs. Ens fa posar en dubte que directament s’hagen realitzat. No és creïble que, si s’ha fet tot aquest estudi, el resultat siga el mateix que ja tenim. És impossible que s’haja fet una avaluació i les seues conclusions siguen que els problemes detectats prèviament no existeixen», remarca Salomón.

L’associació mostra la seua preocupació perquè, precisament, lluny de fer els recorreguts més atractius i possibilitar noves connexions per a aquells que no utilitzen actualment el transport públic, es mantenen els recorreguts iguals i afirma que les úniques modificacions són per a fer-los més llargs i menys funcionals. «És el cas de les línies 5, 9 o 22. En aquesta última es penalitza els usuaris del PAU 5 en incloure una parada de regulació a la meitat del recorregut sentit Alacant».

A més, valoren molt negativament que s’eliminen les línies circulars en lloc de consolidar-les. «L’excusa de la seua baixa demanda resulta estrambòtica, era impossible que tingueren més usuaris circulant només dos dies a la setmana, amb una freqüència baixíssima i una escassetat de parades lamentable. Passen de llarg per equipaments molt concorreguts com el Centre d’Especialitats del Baver i per la façana litoral algunes parades estan separades per més d’1 km. En totes les ciutats on s’estableixen aquest tipus de línies acaben sent les que més viatgers transporten, però han de ser utilitzables».

D’altra banda, qualifiquen la proposta de línia 28 d’inútil. «No cal ser cap expert per a saber que aquesta línia està destinada al fracàs. Només serveix per anar a l’Hospital de Sant Joan i obliga a recórrer tota la Platja de Sant Joan i el Cap de l’Horta en un sentit o altre, com si fóra un tour. Únicament és apta per a aquells que no disposen d’un altre mitjà o els sobre temps per a desplaçar-se, però no per a la majoria d’usuaris que necessiten arribar al seu destí de forma ràpida», indica Salomón.

Apunten també que en la pràctica es produeix una reducció de la flota, ja que, malgrat que s’incrementa en un vehicle, s’hi incorpora el Turibús (fins ara no inclòs) i un tercer microbús per a les llançadores al Castell de Santa Bàrbara. Així, es passa de 97 a 98 vehicles, però el microbús s’hi incorpora en detriment d’un autobús estàndard, que són els que efectuen la majoria de serveis, amb la qual cosa es produeix un increment del servei actual amb un autobús menys.

L’associació indica que ha sol·licitat una reunió amb el regidor de Transports, Manuel Villar, per a exposar-li la seua diagnosi i la seua concepció de la xarxa. «Esperem que es puga celebrar i aconseguir les explicacions oportunes. Ens sembla molt greu que s’haja destinat més de 76.000 € a un projecte que es limita a poc més que modificar el servei segons els acords ja aprovats a la Mesa de Transport dels últims anys i que no s’havien pogut posar en pràctica», conclou el representant associatiu.

Finalment, l’AVPTP remarca que presentarà al·legacions a tots els canvis de recorregut proposats pel projecte. Paral·lelament, anuncia que fa mesos que treballa en una proposta alternativa i realista per a la xarxa d’autobús urbà de la ciutat i que la donarà a conèixer públicament en els pròxims dies.

Pujar