L'Aula de Teatre de la UA participa en un programa intensiu de mobilitat internacional en la Universitat romanesa d'Oradea
Els integrants de l'aula viatgen a Romania diumenge, 6 d'abril, juntament amb la vicerectora Catalina Iliescu, on desenvoluparan un programa formatiu de cinc dies i representaran l'obra "La història del comunisme contada per a malalts mentals”
L'Aula de Teatre de la Universitat d'Alacant viatja aquest diumenge 6 d'abril a Romania, per a participar en una setmana formativa a la Universitat d'Oradea, fins al 12 d'abril, emmarcada en el Programa Intensiu de Mobilitat Internacional (Blended Intensive Programme. BIP). Els integrants de l'aula estaran acompanyats per la vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària, Catalina Iliescu.
Els programes BIP, en què els participants realitzen una mobilitat a l'estranger amb una formació presencial i virtual, són promoguts per la UA en el marc de l'acció Erasmus+KA131. L'Aula de Teatre de la UA, integrada per estudiants, doctorands i personal d'administració i serveis, juntament amb estudiantat de la Universitat de Pàdua, rebran formació intensiva i híbrida sobre metodologia d'investigació i documentació, sobre l'impacte de la història en la literatura i les llengües. La coordinadora d'aquest BIP és la Universitat d'Oradea, alhora amfitriona de les altres dues universitats participants en un programa d'activitats ambiciós i diversificat.
Aquesta formació específica serà impartida per catedràtics de les tres universitats que integren el projecte. Es tracta, a més, d'una oportunitat única per a forjar llaços, practicar idiomes, intercanviar cultures i visitar la ciutat amfitriona. L'intens programa formatiu inclou la representació de l'obra de l'Aula de Teatre de la UA La història del comunisme contada per a malalts mentals, de Matei Visniec, dirigida per Francesc Sanguino, el dimecres 9 d'abril, que es posarà sobre les taules en català amb subtítols en romanès. Per part seua, la Universitat de Pàdua representarà l'obra La mesonera de Goldoni.
Aquesta activitat rerforça l'aposta estratègica del vicerectorat per la internacionalització de la cultura, en tots els seus vessants.
La història del comunisme contada per a malats mentals
Obra de Matei Visniec traduïda al valencià i dirigida per Francesc Sanguino que relata la visita d'un escriptor oficialista soviètic, Iuri Petrovski, a l'Hospital Central de Malalts Mentals de Moscou, pocs dies abans de la mort de Stalin. La finalitat de la visita és parlar als malalts mentals del règim comunista perquè consideren que això millorarà la seua salut, però en realitat no és més que una excusa per a parlar de les bondats del sistema i, potser, trobar contrarevolucionaris fent-se passar per malalts. L'obra narra amb ironia el paroxisme al qual arriba qualsevol sistema polític totalitari abans o després, però sobretot és una comèdia en estat pur, fins i tot grotesca, pròpia de l'humor europeu tradicional contemporani.