elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’app NAM, de l’equip d’investigació de la UA Expert en Arquitectura i Gènere, Premi COACM Difusió de l’Arquitectura

L’app NAM, de l’equip d’investigació de la UA Expert en Arquitectura i Gènere, Premi COACM Difusió de l’Arquitectura
  • Navegant Arquitectures de Dona és una aplicació mòbil que arreplega i situa les obres d’autoria femenina

MÉS FOTOS
L’app NAM, de l’equip d’investigació de la UA Expert en Arquitectura i Gènere, Premi COACM Difusió de l’Arquitectura - (foto 2)

L’equip d’investigació de la Universitat d’Alacant Expert en Arquitectura i Gènere, format per Elia Gutiérrez Mozo, José Parra Martínez, Ana Gilsanz Díaz i Asunción Díaz García, ha sigut premiat en la II Edició dels Premis d’Arquitectura i Urbanisme de Castella-la Manxa amb el Premi COACM (Col·legi Oficial d’Arquitectes de Castella-la Manxa) en la categoria de Difusió de l’Arquitectura per la aplicació NAM. Navegant Arquitectures de Dona. L’entrega de premis va tenir lloc el dia 6 de juny a l’auditori del Museu Paleontològic de Castella-la Manxa, a Conca.

NAM és una app per a dispositius mòbils de descàrrega lliure i gratuïta a tot el món, tant per a iOS com per a Android, que recull i situa les obres d’arquitectura d’autoria femenina, en solitari o de diverses companyes, estudiades en el projecte d’investigació AICO/2021/163 «Mirades situades: arquitectura de dona a Espanya des de perspectives perifèriques, 1978-2008», concedit a grups d’investigació consolidats per la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana.

L’aplicació ofereix una actualització contínua de continguts, ja que, d’una banda, a través de la seua interacció amb les utilitats de Google, geolocalitza les obres en tot el territori nacional i permet seleccionar punts d’interès amb els quals es poden generar i guardar rutes personalitzades en funció de diferents paràmetres de cerca, per exemple: autoria, tipologia, ús, escala o proximitat de les obres que es vol visitar, i, de l’altra, cada obra, a més, inclou una fitxa accessible amb informació bàsica (autora, any de projecte i realització, superfície, etc.), fotografies, documentació gràfica, bibliografia disponible, altres enllaços i textos explicatius que donen compte de la investigació realitzada per a cada entrada.

«El públic objectiu d’aquesta app és molt variat, des de professionals de l’arquitectura, a persones no expertes, per exemple, turistes interessats a gaudir de l’experiència i l’adquisició de coneixement en rutes urbanes, rurals o circuits culturals. Però també la comunitat investigadora i educativa, en tots els seus nivells, ja que permet que docents en universitats, instituts i col·legis mostren al seu alumnat i, en especial, als seus joves estudiants, referents d’arquitectura de dona», explica Elia Gutiérrez, al mateix temps que informa que NAM està disponible des del novembre de 2022 i que, a hores d’ara, compte amb més de cinc-centes obres registrades.

La investigadora assenyala també que «a més de constituir un arxiu digital comparable amb altres existents a escala internacional, a través d’un activisme transmedial (nous i vells mitjans, xarxes socials, articles científics o documentals, etc.), aquesta app busca potenciar la visibilitat d’aquestes arquitectures i les seues autores, la divulgació dels resultats de la investigació, així com la creació d’una xarxa social d’afectes i aliances institucionals».

Els Premis d’Arquitectura i Urbanisme de Castella-la Manxa, organitzats pel COACM, tenen caràcter biennal i en aquesta edició es van rebre un total de noranta-quatre candidatures, entre projectes arquitectònics i propostes d’una altra naturalesa, corresponent a un total de vuitanta-vuit referències, ja que sis  competien en dues categories. La degana del COACM, Elena Guijarro, va posar en valor la capacitat dels premis per a «traure a la llum les obres que d’una altra manera passarien desapercebudes».

Pujar