elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA i l’Ajuntament d’Alacant inicien l’elaboració d’un diagnòstic sobre la salut mental a la capital provincial

La UA i l’Ajuntament d’Alacant inicien l’elaboració d’un diagnòstic sobre la salut mental a la capital provincial
  • Hi col·laboren especialistes de la UA i del consistori alacantí, juntament amb professionals de l’àmbit sociosanitari, entitats especialitzades i veïns

La Universitat d’Alacant (UA), mitjançant un conveni amb l’Ajuntament d’Alacant, treballa en l’elaboració d’un diagnòstic participatiu sobre la salut mental a la ciutat d’Alacant. Des del Grup d’Investigación sobre Atención Integral i Centrada en la Persona, que dirigeix la professora Clarisa Ramos Feijoo, s’ha iniciat desenvolupament del primer Pla Municipal de Salut Mental d’Alacant, que ha arrancat amb les primeres reunions del grup motor i de la comissió tècnica de seguiment que s’encarregaran de fer un diagnòstic participatiu de la situació actual d’Alacant en matèria de salut mental i de proposar i prioritzar mesures i programes per a millorar-la.

Aquestes primeres reunions han servit per a identificar sis perfils de població prioritaris sobre els quals articular el pla, dedicats a persones en situació de vulnerabilitat, adolescents i infants, persones en situació de soledat no desitjada, persones grans, persones amb addiccions i migrants. A més, s’han establit cinc grans àrees de treball que s’abordaran per a cada sector de població, dirigides a drets socials, conscienciació, inclusió, protecció social i xarxa de suport comunitari.

Les trobades van tenir lloc el dia 25 d’octubre i hi van participar la regidora de Benestar Social d’Alacant, Begoña León, Clarisa Ramos i representants dels seus equips, i ahir 6 de novembre, amb els mateixos participants i el comitè de seguiment del pla, amb representants de diverses regidories del consistori .

Diagnòstic participatiu

La Universitat d’Alacant (UA) i l’Ajuntament  d’Alacant han iniciat l’elaboració d’un Pla Municipal de Salut Mental amb l’objectiu fonamental de desenvolupar estratègies i línies d’actuació que optimitzen l’atenció local en aquest camp. Amb aquest objectiu, s’ha signat un conveni entre les dues institucions pel qual serà la Universitat d’Alacant (UA) la que elabore un diagnòstic participatiu de la situació de la salut mental al municipi, que servirà per a fer una radiografia de l’estat actual de la població i dels recursos existents, com a base per a formular estratègies i actuacions de millora prioritzades en funció de la seua importància, urgència i viabilitat.

La UA, el consistori alacantí i el teixit social col·laboraran amb l’objectiu d’explorar i valorar la situació general de la població major d’edat resident a Alacant en matèria de salut mental, establint de manera participativa estratègies i línies d’actuació per a millorar la situació actual.

Està previst que d’ací a un any s’identifiquen de manera participativa els problemes, necessitats, demandes i preferències en matèria de salut mental i es bastisquen propostes i línies d’actuació que es plasmaran en un document en el qual es definiran les prioritats i es definirà un full de ruta segons la importància, urgència i viabilitat de les diferents accions consensuades. Tot això serà plasmat per la UA en un document que serà la base del Pla Municipal de Salut Mental d’Alacant.

Pujar