elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA rep de l’Agència Estatal d’Investigació 2,2 milions d’euros per a l’adquisició d’equipament cientificotècnic avançat

  • Inclou un microscopi electrònic de transmissió d’alta resolució (HR S/TEM), únic a la Comunitat Valenciana, i un sistema de cromatografia líquida d’alt rendiment

  • Aquests nous equips beneficien més de quaranta-dos grups d’investigació de la UA, a més d’altres universitats i centres d’investigació nacionals i internacionals

El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a través de l’Agència Estatal d’Investigació (AEI), ha concedit a la Universitat d’Alacant (UA) una ajuda de 2,2 milions d’euros per a l’adquisició de dos equips cientificotècnics d’última generació destinats als Serveis Tècnics d’Investigació (STI). Aquesta inversió, que s’emmarca en el Subprograma Estatal d’Infraestructures d’Investigació i Equipament Cientificotècnic, finançat amb el fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), consolida la infraestructura científica de la UA i el seu lideratge en investigació i innovació (R+D+I). 

L’equipament inclou un microscopi electrònic de transmissió d’alta resolució (HR S/TEM) i un sistema de cromatografia líquida d’alt rendiment acoblat a espectrometria de masses de triple quadrupol (uHPLC/TQ), tots dos amb característiques capdavanteres. La incorporació d’aquests instruments a les unitats de Microscòpia i Espectrometria de Masses dels STI permetrà un salt qualitatiu en les capacitats d’anàlisi i caracterització per a investigacions en àrees com la biomedicina, ciència de materials, química i ciències ambientals. 

El microscopi HR S/TEM, equipat amb tecnologia d’última generació, facilitarà l’anàlisi en alta resolució de materials complexos, i permetrà correlacionar l’estructura amb la composició química, posicionant la UA com a centre de referència dins de la Comunitat Valenciana en la caracterització avançada de materials. 

Per part seua, el sistema uHPLC/TQ permetrà la detecció precisa i sensible de compostos no volàtils i polars, cosa que amplia la gamma d’anàlisis possibles. Entre d’altres, aquesta eina és essencial per a estudis en química fina, medi ambient i salut, ja que facilitarà l’anàlisi de mostres complexes que fins ara eren inabordables. 

A més, aquests nous equips beneficiaran més de quaranta-dos grups d’investigació de la UA, altres universitats i centres d’investigació nacionals i internacionals i empreses, reforçant el paper dels STI en la tasca de suport a la investigació i en la contribució al desenvolupament científic i a la transferència de tecnologia. 

Segons destaquen els informes d’avaluació, la centralització d’aquests equips en els Serveis Tècnics d’Investigació en garanteix una explotació òptima, segons el seu sistema de gestió, l’experiència i qualificació del seu personal tècnic i les seues certificacions en qualitat i medi ambient, ISO 9001 i 14001. Els avaluadors han valorat molt positivament la trajectòria i l’impacte cientificotècnic dels investigadors responsables, Antonio Sepúlveda Escribano i María del Carmen Garrigós Selva, tots dos experts de gran prestigi en els seus camps. 

La UA aposta així per enfortir la infraestructura científica de la seua comunitat i contribuir significativament a l’avanç del coneixement, la innovació tecnològica i la competitivitat en R+D+I a casa nostra.

Pujar