elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua dediquen una exposició a l’escriptora Maria Ibars

La UA i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua dediquen una exposició a l’escriptora Maria Ibars
  • La mostra s’ha inaugurat avui a la Biblioteca general de la UA, emmarcada en la jornada en homenatge a Ibars

MÉS FOTOS
La UA i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua dediquen una exposició a l’escriptora Maria Ibars - (foto 2)
La UA i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua dediquen una exposició a l’escriptora Maria Ibars - (foto 3)
La UA i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua dediquen una exposició a l’escriptora Maria Ibars - (foto 4)
La UA i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua dediquen una exposició a l’escriptora Maria Ibars - (foto 5)
La UA i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua dediquen una exposició a l’escriptora Maria Ibars - (foto 6)
La UA i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua dediquen una exposició a l’escriptora Maria Ibars - (foto 7)
La UA i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua dediquen una exposició a l’escriptora Maria Ibars - (foto 8)

Maria Ibars, un paisatge de paraules. Escriure i viure a l’ombra del Montgó és el títol de l’exposició itinerant que pot veure’s des d’avui a la primera planta de la Biblioteca General de la Universitat d’Alacant. L’acte inaugural ha comptat amb les intervencions del vicerector d’Estudis, Llengües i Qualitat de la UA, Francisco Torres, i la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó.

L’AVL dedica l’any 2024 a Maria Ibars i, en aquest marc, es presenta l’exposició que avui s’ha obert al públic amb un recorregut visual per la trajectòria d’Ibars com a escriptora i que podrà ser visitada fins al pròxim 13 de novembre. La mostra forma part del programa d’activitats que formen la Jornada Maria Ibars, que ha inclòs, a més de l’exposició, la conferència «Maria Ibars: escriure amb minúscules», impartida per la professora M. Àngels Francés. La jornada ha sigut organitzada per la Facultat i la Biblioteca de Filosofia i Lletres, l’AVL, i amb la col·laboració del Departament de Filologia Catalana.

En la seua intervenció, la presidenta de l’AVL, Verónica Cantó, ha detallat que l’exposició itinerant, autoria de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, s’ha enriquit amb la mostra bibliogràfica sobre Ibars que s’exposa en vitrines al costat dels panells, com també amb els cartells de fragments de la seua obra, que s’exposen en els passadissos de la Biblioteca General, les dues elaborades per la Biblioteca de la Facultat de Filosofia i Lletres.

Cantó ha qualificat Ibars com a «gran desconeguda» i ha detallat que «la mostra aborda la seua obra i la seua figura des de diverses perspectives, de forma calidoscòpica». De la mateixa manera, la presidenta de l’AVL ha subratllat la vinculació de la protagonista amb la localitat de Dénia i amb la Marina Alta, un vincle profund que es reflecteix en la seua literatura. És la tercera gran escriptora a qui l’AVL li dedica «un any» perquè «volem rescatar de l’oblit dones poc reivindicades i maltractades per la història», ha explicat Cantó, i ha subratllat que és necessari divulgar el nostre patrimoni, a les figures femenines literàries que van escriure en valencià, com és el cas de Maria Ibars, i ha animat a descobrir i redescobrir la figura i l’obra de Maria Ibars.

Maria Ibars (València, 29 de febrer de 1892 – 9 de gener de 1965)

Escriptora, poeta i mestra. Va passar la seua infància i primera joventut a Dénia. La presència del Montgó, la mar, els paratges i les vistes d’aquest poble són presents en la seua producció literària. Es tracta d’una autora d’obres que van haver d’afrontar importants dificultats de divulgació i de valoració crítica. Els seus llibres més coneguts són Poemes de Penyamar (1949), Vides planes (1962) i L’últim serf (1965), entre d’altres.

Pujar