elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Javier García, protagonista del Fòrum Europeu de Ciència i Tecnologia i Innovació 2025

Javier García, protagonista del Fòrum Europeu de Ciència i Tecnologia i Innovació 2025
  • El catedràtic de la Universitat d’Alacant imparteix una conferència magistral durant l’acte d'obertura de la XIV edició de Transfiere a Màlaga

  • El Servei de Transferència de Resultats d’Investigació de la UA també participa en aquest important fòrum professional i multisectorial

MÉS FOTOS
Javier García, protagonista del Fòrum Europeu de Ciència i Tecnologia i Innovació 2025 - (foto 2)

El catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat d’Alacant (UA), Javier García, ha sigut l’encarregat d’impartir aquest matí la conferència magistral de l'acte d’obertura de la XIV edició de Transfiere, el Fòrum Europeu per a la Ciència, Tecnologia i Innovació, que acull el Palau de Fires i Congressos de Màlaga (FYCMA) del 12 al 14 de març.

En el seu discurs, ha destacat els canvis que s’estan produint en l’economia del coneixement a escala global. «S’ha substituït l’antic sistema de producció d’innovació en cadena per un entorn de cocreació en el qual s’inventa, escala i comercialitza la ciència més avançada. I, alhora que està canviant la forma que es fa transferència, també ho fa la manera en la qual es fa ciència», ha afirmat. Un dels factors clau del canvi és la nova ona de la intel·ligència artificial (IA) i el seu impacte en l’àmbit de la investigació que «ens està permetent fer descobriments que semblaven impossibles fins fa només uns anys». 

García ha compartit la seua experiència en la transformació de descobriments científics en innovacions de mercat com quan va fundar Rive Technology en Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), empresa de base tecnològica que comercialitza catalitzadors nanoestructurats que redueixen significativament les emissions de CO₂. L’investigador de la UA ha aprofitat aquest exemple per a posar en relleu que la transferència de tecnologia «ha de centrar-se sobretot en les persones», no tant en la tecnologia que presenta un investigador.

Si escau, ha assenyalat, «alcem quasi 100 milions de dòlars, contractem 50 persones, portem els nostres catalitzadors a processos químics que operen a tot el món, i finalment, l’any 2019, vam vendre Rive Technology. Una aventura que va ser possible perquè una universitat va creure en un estudiant estranger, que no tenia ni idea d’emprendre, però que tenia les ganes, la passió i la visió per a donar una solució viable a un gran problema de la indústria». 

En aquesta línia, el catedràtic de la UA ha explicat alguns dels projectes personals que ha desenvolupat al llarg de la seua trajectòria per a fomentar l’emprenedoria en la comunitat científica. Com a president de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC), va posar en marxa la iniciativa Catalitzant l'Emprenedoria Química, amb recursos gratuïts, en línia i accessibles per a estudiants, investigadors i professionals interessats a crear noves empreses per a comercialitzar els resultats de la seua investigació.

El programa gratuït Celera per a ajudar els joves amb més talent d’Espanya és una altra de les seues grans iniciatives. Al llarg de deu anys, gràcies a aquest programa s’han creat més de 15 empreses valorades en 600 milions d’euros. «Celera posa el focus en la persona, no en la tecnologia. Això és perquè el futur va de persones, de xarxes de talent i de projectes compartits», ha insistit Javier García. 

Participació de l’OTRI

La UA té una presència activa al llarg de Transfiere 2025 amb la participació del Servei de Transferència de Resultats d’Investigació-OTRI UA en les Jornades Tècniques de la RedOTC (Xarxa d'Oficines de Transferència de Coneixement) de CRUE Universitats Espanyoles.

Aquesta trobada biennal reuneix els responsables i tècnics d’oficines de transferència d’universitats i centres d’investigació de tota Espanya, crea un espai d’intercanvi professional dins del marc de Transfiere. Entre altres temes, tractaran les pràctiques de col·laboració universitat-empresa, estratègies per a impulsar la transferència de coneixement en àrees menys tradicionals com les ciències socials i les humanitats, la presentació de casos d’èxit en transferència de diferents institucions, i la creació d’empreses derivades amb enfocament de gènere.

Finalment, l’equip de l’OTRI és el responsable de mostrar en Transfiere el programa InnoUA, el portal d’oferta tecnològica de la UA, per a connectar els resultats d’investigació sorgits en la institució amb empreses d’interès o possibles socis inversors presents en aquest gran fòrum.

Transfiere 2025

Transfiere 2025 és la 14a edició del principal fòrum professional i multisectorial de transferència de coneixement, ciència i innovació a Espanya. El seu objectiu és fomentar la col·laboració entre universitats, empreses, centres d’investigació i institucions, impulsant la transferència tecnològica i acords d’innovació.

Més de 400 experts nacionals i internacionals participen en el seu programa de continguts que tracta les tendències més innovadores en l’àmbit cientificotecnològic. El fòrum compta amb més de 600 empreses, entitats i administracions públiques, i també amb delegacions i inscrits de més de 30 països, fet que reforça així el seu abast global. L’àmbit acadèmic és també un dels grans protagonistes de Transfiere 2025, amb la participació de més de 80 universitats nacionals i internacionals.

Pujar