elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Isabel Abril rep el Premi Ensenyament i Divulgació de la Física de la Reial Societat Espanyola de Física-Fundació BBVA

Isabel Abril rep el Premi Ensenyament i Divulgació de la Física de la Reial Societat Espanyola de Física-Fundació BBVA
  • La catedràtica de Física Aplicada en la Universitat d’Alacant ha sigut guardonada en la modalitat d’Ensenyament Universitari per la seua implicació en el foment de la cultura científica a través d’una gran varietat d’iniciatives

 

La catedràtica de Física Aplicada en la Universitat d’Alacant (UA), Isabel Abril, ha sigut guardonada amb el Premi Ensenyament i Divulgació de la Física, en la modalitat Ensenyament Universitari, concedit per la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) – Fundació BBVA 2024.

Segons la decisió del jurat, la catedràtica de la UA rep aquest premi per la seua trajectòria en ensenyament i la divulgació de la física des de l’àmbit universitari. Subratllen «la seua implicació en el foment de la cultura científica a través d’una gran varietat d’iniciatives en diferents disciplines i cap a públics diferents». A més, destaquen l’«autoria de diversos llibres dedicats a l’ensenyament i la divulgació, la coordinació de nombrosos projectes d’innovació docent, així com una intensa activitat com a comunicadora».

Els Premis de Física Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) – Fundació BBVA reconeixen anualment des del 2008 la creativitat, l’esforç i els assoliments en el camp de la física amb la finalitat de servir d’estímul als professionals que desenvolupen la seua tasca tant en la recerca, com en els àmbits dels ensenyaments secundari i universitari, la innovació, la tecnologia i la divulgació. 

Trajectòria

La major part de l’activitat docent i investigadora d’Isabel Abril està vinculada a la UA, on forma part del Departament de Física Aplicada des del 1989. De llavors ençà ha impartit classes tant en el grau de Física com en altres titulacions de la Facultat de Ciències, sempre amb estratègies docents que desperten l’interès per la física entre l’alumnat. En aquesta línia, des del 2009, també imparteix docència en l’assignatura de Complements per a la Formació Disciplinar en Física i Química del màster Universitari del Professorat d’Educació Secundària, per a oferir als futurs professors activitats i eines pedagògiques que permeten ensenyar la física des de diferents perspectives, a més de poder adquirir coneixements científics bàsics d’una manera entretinguda. Entre altres projectes, Abril ha publicat vuit llibres docents, més d’una vintena d’articles de divulgació científica i ha participat en una desena projectes d’innovació docent.

Respecte de la divulgació científica, la professora de la UA coordina i dirigeix El Pati de la Ciència des del 2005. Aquest projecte va obtenir el 2014 la Menció d’Honor en la modalitat de Física en la Societat en el concurs Nacional de Ciència en Acció, i va ser seleccionat per a participar en el congrés internacional Science on Stage (Londres) en representació d’Espanya. D’altra banda, ha sigut directora del curs La Ciència Pren la Paraula: les Implicacions Socials de les Pseudociències, celebrat en la UA del 2013 al 2017, i ha promogut l’organització de diverses edicions del Certamen d’Experiències Científiques de la UA dirigit a alumnat d’infantil, primària, secundària i batxillerat de tota la província d’Alacant.

Actualment, Isabel Abril és la directora del curs Divulgar Ciència en el Segle XXI, que se celebra des del 2018 i ha tingut un gran èxit tant entre estudiants de la UA com entre professors de primària i de secundària i persones amb interès per la ciència. Aquest curs, en què participen anualment prestigiosos científics i divulgadors de tot el panorama nacional, va rebre el 2019 la Menció d’Honor en la modalitat de Treballs de Divulgació Científica, Premsa, Ràdio i Televisió en el Concurs Nacional Ciència en Acció.

Des de l’inici, la catedràtica de la UA ha format part dels esdeveniments organitzats entorn de l’European Researchers’ Night-Nit de la Recerca de la UA, així com d’altres accions commemoratives com el Dia Internacional de les Dones i la Xiqueta en la Ciència. El 2020, va obtenir el Primer Premi en la modalitat de Demostracions de Física en la final del Concurs Nacional Ciència en Acció 2020, amb el projecte «Escalfa’t el cap», que va consistir en l’elaboració de diversos experiments relacionats amb la termodinàmica utilitzant materials casolans, i que va realitzar amb alumnat del grau de Física de la UA.

Al marge de la seua tasca com a docent i divulgadora, la catedràtica de Física Aplicada ha publicat més de 135 articles científics i ha participat en 43 projectes d’investigació. La seua activitat investigadora se centra en la teoria i la simulació de la interacció de partícules carregades amb la matèria, amb especial atenció a l’estudi de feixos de protons, de ions de carboni i d’electrons de baixa energia, incidint sobre biomaterials. Aquest treball té aplicacions en el tractament oncològic mitjançant la tècnica denominada hadronteràpia.

Pujar