elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Investigadors de la Universitat d'Alacant desenvolupen una plataforma intel·ligent per al sector immobiliari

Investigadors de la Universitat d'Alacant desenvolupen una plataforma intel·ligent per al sector immobiliari
  • El projecte pioner utilitza IA per a estimar el preu d'oferta d'habitatges i aportar informació del mercat immobiliari en la província

Un grup d'investigadors del departament d'Edificació i Urbanisme de la Universitat d'Alacant ha desenvolupat una eina, intel·ligència artificial immobiliària, per a millorar el coneixement de les dinàmiques del mercat immobiliari residencial espanyol, especialment pel que fa al preu de l'habitatge i la seua evolució.

Mitjançant l'ús d'intel·ligència artificial, l'equip, integrat pels professors Raúl Tomás Mora García; María Francisca Céspedes López; Raúl Pérez Sánchez i Juan Carlos Pérez Sánchez, ha creat una plataforma web interactiva sobre el mercat immobiliari alacantí que permetrà que, tant la ciutadania com els professionals del sector i les administracions públiques, «puguen accedir a informació rigorosa i actualitzada sobre l'evolució del mercat immobiliari a la regió, incloent-hi preus d'oferta d'habitatges en venda i lloguer», ha explicat Raúl Tomás Mora.

Per al desenvolupament d'aquesta plataforma digital s'han implementat tecnologies avançades com l'aprenentatge automàtic i l'anàlisi de grans conjunts de dades georeferenciades, amb l'objectiu de fer estimacions d'alta precisió. Tal com expliquen els desenvolupadors, per a l'entrenament dels algorismes de d'aprenentatge automàtic «s'han utilitzat més de 845.000 preus d'immobles oferits en portals immobiliaris en els últims quatre anys». A través d'un panell de control interactiu (dashboard), la plataforma és capaç de processar en temps real la informació introduïda pels usuaris i oferir dades actualitzades de manera visual i comprensible.

«L'usuari ha d'introduir les dades que descriuen l'habitatge i el model d'aprenentatge automàtic retornarà una estimació dels valors d'oferta actuals i històrics», explica María Francisca Céspedes. Però, a més, «permet la interacció amb les dades d'entrada i amb els resultats en forma de gràfics», detalla.

L'aplicació web estima el preu d'oferta en venda i lloguer d'un immoble, proporcionant tant el seu valor actual com la seua evolució al llarg del temps. Per a fer-ho té en compte factors clau com la situació, la disponibilitat d'ascensor, d'aparcament i altres característiques rellevants. «D'aquesta manera, l'eina facilitarà la presa de decisions tant per a compradors i venedors com per a agents immobiliaris, taxadors i administracions públiques interessades en l'evolució del sector», comenta Raúl Pérez.

Un projecte en etapes

El projecte d'investigació, que compta amb finançament del CENID, el Centre d'Intel·ligència digital de la província d'Alacant, que impulsen la Diputació d'Alacant, la Universitat d'Alacant i la Universitat Miguel Hernández d'Elx, s'ha desenvolupat en dues fases clau.

En primer lloc, es van entrenar, optimitzar i validar els algorismes d'aprenentatge automàtic, i es va analitzar el rendiment i la precisió dels models.

En una segona etapa, es va desenvolupar i implementar una aplicació web que permet estimar els preus dels habitatges en funció de les dades proporcionades pels usuaris. A més, com a part de l'estratègia de divulgació del projecte, es va organitzar una jornada informativa en el Col·legi Oficial de l'Arquitectura Tècnica d'Alacant adreçada a professionals del sector i al públic en general. En aquest esdeveniment van participar un especialista en economia i habitatge i els membres de l'equip d'investigació.

Aquest projecte servirà per a potenciar la competitivitat i la transparència en el mercat immobiliari alacantí. La iniciativa és un pas endavant en la modernització del sector i en l'optimització de la presa de decisions basada en dades reals i precises.

A través de la seua convocatòria d'ajudes a projectes d'investigació, CENID aposta per una societat més integrada en les noves tecnologies, en què la transformació digital tinga un reflex real en la millora de la vida de les persones.

Pujar