Investigadors de la UA i la UGR troben un fragment d’una escultura romana al jaciment de Los Cucos
Podria tractar-se d’una obra de caràcter sacre feta per un escultor local en el segle I aC
Investigadors de la Universitat d’Alacant (UA) i de la Universitat de Granada (UGR) han trobat un fragment d’una escultura romana al jaciment de Los Cucos, situat en el terme municipal de Bogarra (Albacete).
La troballa s’ha produït durant la segona campanya d’excavacions en aquest jaciment, situat a la vall de Haches, que ha sigut dirigit pel professor de l’Àrea d’Arqueologia de la UA, Jesús Moratalla, i codirigit per l’investigador predoctoral Arturo García López, graduat per la UA i que actualment fa un màster en la UGR, i per Andrés Adroher, catedràtic d’Arqueologia d’aquesta última universitat.
Els investigadors van trobar la peça reutilitzada «com un simple bloc en un bancal de cultiu». Es tracta d’«un notable exemplar de la sèrie d’escultures romanes anomenades “togats”». Jesús Moratalla afirma que «és probable que siga l’obra d’un escultor local, datable cap a la segona meitat del s. I aC, o primera meitat del següent, i per descomptat recorda efígies semblants ben conegudes en el Cerro de los Santos, per posar-ne un exemple pròxim».
Pel que fa a la seua funció, Moratalla explica que «s’ha descartat de moment que la peça estiguera originalment en un àmbit urbà o funerari, com apareix en algunes fites arqueològiques de la Hispània romana, i s’ha optat en principi per destacar el caràcter sacre».
Així, segons assenyala, les primeres investigacions apunten que podria «identificar un lloc pròxim a la troballa que hauria tingut un valor simbòlic en moments de plena romanització, potser vinculat a la surgència d’alguna font brollador, abundants en la zona i immediates a un camí que ha travessat la cubeta d’Haches des de temps immemorials»
Peça
L’investigador de la UA destaca que «la peça representa una estàtua masculina estant vestida amb mantell, conservada des del coll fins a les cames, a l’altura de les cuixes». Segons afig, està «treballada sobre una calcària blana i porosa blanquinosa amb vetes vermelloses, presenta alguns escrostonaments en la part inferior dreta, i la superior esquerra està clarament erosionada».
Entre les seues característiques tècniques, Moratalla indica que «el modelatge alterna el baix i el mig relleu, i defineix un personatge abillat amb una túnica de coll recte en forma de ve, perceptible en el centre del pit, que per damunt té un mantell o toga, seguint la fórmula de la toga praetexta o pallium».
D’aquesta manera, descriu que «la vestimenta envolta per complet la figura, cau pel muscle dret i genera un sinus, o escot, de tendència circular i per sota d’aquest es perceben els millors detalls de la vestimenta, amb una sèrie de plecs corbs i rectilinis que generen efectes de llums i ombres conscientment buscats».
La troballa va ser presentada el passat 24 de febrer a l’Ajuntament de Bogarra en un acte al qual van acudir, entre altres personalitats, el conseller d’Educació i Cultura de la Junta de Castella-la Manxa, Amador Pastor, l’alcaldessa de la localitat, Andrea López, i la directora del Museu d’Albacete, Blanca Daina.
L’actuació ha sigut finançada per la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa, l’Ajuntament de Bogarra i l’Institut d’Estudios Albacetenses Don Joan Manuel.