La investigació i el compromís amb la Universitat d'Alacant protagonitza la gala de lliurament dels Premis del Consell Social
La cerimònia tindrà lloc aquest dimarts, 16 de novembre, a les 19.30 hores al Paranimf de la UA
Els guardons es reparteixen en 13 categories que reconeixen 21 persones premiades pel rendiment acadèmic, trajectòries professionals, mèrits esportius, implicació social i universitària, voluntariat, investigació
El Consell Social de la Universitat d’Alacant farà aquest dimarts, 16 de novembre, la gala de lliurament dels premis que any rere any convoca i que serveixen per a reconèixer el rendiment acadèmic, trajectòries professionals, mèrits esportius, implicació social i universitària, voluntariat, investigació i el mecenatge en la Universitat d’Alacant.
L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc al Paranimf de la Universitat d’Alacant a partir de les 19.30 hores. Una gala que comptarà amb un total de 13 categories de premis que reconeixeran la implicació, l’excel·lència, la trajectòria o el compromís universitari de 21 guardonats.
La secretària del Consell Social, Aránzazu Calzada, ha destacat que “aquests premis ens ofereixen l’oportunitat de reconèixer públicament el compromís i la implicació que persones, empreses i institucions han demostrat amb la nostra universitat, i també l’excel·lència i la trajectòria acadèmica d’estudiants, alumni i docents i els mèrits esportius dels equips i esportistes de la UA”.
Premis
El Premi Implicació Universitària ha recaigut en aquesta edició en Creu Roja, una entitat amb la qual la UA manté una estreta col·laboració. En aquests moments, Creu Roja té establit amb les universitats públiques de la Comunitat Valenciana un conveni de col·laboració per a impulsar la sensibilització en temes d’interès social i fomentar el voluntariat entre la comunitat universitària. En el cas de la Universitat d’Alacant, a més, l’entitat manté un altre acord de col·laboració amb el Parc Científic d’Alacant per a l’aplicació de la Intel·ligència Artificial a projectes solidaris.
El Centre de Suport a l’Estudiant de la UA rep el Premi Implicació Social. El jurat ha destacat la feina essencial d’aquest centre que des de la seua creació l’any 1997 dona resposta a les necessitats socioeducatives de l’alumnat de la Universitat d’Alacant, especialment a aquell que, per circumstàncies personals, familiars o socioeconòmiques poden estar en situació de desavantatge o veuen afectat el rendiment acadèmic. Un dels aspectes que més ha pesat en la decisió de concedir aquest premi ha sigut “la implicació” a l’hora de garantir per a aquest alumnat amb necessitats especials “la plena participació universitària i el desenvolupament de competències personals, seguint els principis d’igualtat d’oportunitats i accessibilitat universal i mitjançant el desenvolupament de programes d’inclusió educativa, assessorament i sensibilització dirigits a la comunitat universitària”.
El Premi Ocupabilitat és per a l’empresa especialitzada en material esportiu Sprinter, de qui el jurat ha destacat “el compromís amb l’ocupació estudiantil a través de les pràctiques en empresa com a activitat formativa”. Com ha explicat la presidenta de la Comissió de Relacions amb la Societat del Consell Social, Cristina Rodes, “es tracta d’una activitat que permet aplicar i complementar els coneixements adquirits durant la formació acadèmica i, al mateix temps, afavoreix l’adquisició de competències per a l’exercici d’activitats professionals, facilita l’ocupabilitat i la capacitat d’emprenedoria”.
El Consell Social reconeix la dilatada carrera de Fernando Maestre Gil amb el Premi al Millor Investigador. Maestre és investigador distingit de la Universitat d’Alacant, premi Rei Jaume I de Protecció del Medi Ambient 2020, Humboldt Research Award 2014 i Distinguished scientists 2019, entre altres mèrits. Per a Maestre, “aquest guardó ha suposat una gran alegria i m’ha fet molta il·lusió en venir del Consell Social de la meua alma máter, la universitat en la qual em vaig formar i a la qual he tingut ocasió de tornar després de molts anys fora. És també un reconeixement a tot el treball que fem en el meu grup d’investigació, per la qual cosa suposa un estímul per a tots nosaltres per a continuar treballant amb la mateixa il·lusió com ho hem fet al llarg dels anys”.
El Premi Alumni UA té com a protagonistes en aquesta edició dels Premis del Consell Social de la Universitat d’Alacant Juan Ramón Gil, director general de Continguts d’Editorial Premsa Ibèrica a Alacant, Múrcia i Màlaga, qui va estudiar Història en la Facultat de Filosofia i Lletres del campus alacantí i Anabel García Martínez, llicenciada en Química per la UA i vocalista del grup musical alacantí Mailers.
Juan R. Gil ha treballat com a periodista, entre altres mitjans, en l’agència EFE i el periòdic Información, del qual ha sigut cap de la secció de política i director durant 12 anys. Des d’abril del 2016 és director general de Continguts d’Editorial Prensa Ibérica per als mitjans d’aquesta a Alacant, Múrcia i Màlaga. Ha impartit cursos i participat en nombroses activitats acadèmiques a les Universitats de la Comunitat Valenciana i ha col·laborat en diferents programes de ràdio i televisió, tant autonòmics com nacionals.
Per part seua, Anabel García Martínez compagina actualment la carrera musical amb el treball com a professora d’Educació Secundària al Col·legi Salesians-Don Bosco, on és la directora del Departament de Ciències. L’any 2002 va ser guardonada amb el premi d’investigació educativa FEYQUE. En la faceta musical, a més de vocalista de Mailers , grup que va iniciar la seua marxa el 2012, treballa com a compositora i lletrista per a la discogràfica Warner Music Spain 2021 i és autora de diferents bandes sonores. Al llarg de la seua carrera ha desenvolupat un important vessant solidari i ha participat en diferents gales i concerts de caràcter benèfic.
El Premi al Mèrit Esportiu el rebran en la gala d’aquest dimarts Fernando Alarza i Iván Cano. Fernando Alarza pertany a l’equip de triatló de la UA i ha participat en els Jocs Olímpics Tòquio 2020 en la prova individual d’aquest esport, on va aconseguir la 12a posició, i també en la de relleus mixtos, on va obtenir la 10a posició. Entre els mèrits esportius cal destacar que Alanza va ser el campió d’Espanya de Triatló l’any 2020 i va quedar com a quart classificat en el Campionat del Món 2019. Iván Cano, per part seua, és estudiant del grau d’Enginyeria en So i Imatge en Telecomunicació a la Universitat d’Alacant i ostenta l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana al mèrit esportiu per la medalla de plata en els passats Jocs Paralímpics de Tòquio. Cano és actualment el subcampió d’Europa en la categoria i en els jocs va fer un salt de 7.04 metres que li va valdre la medalla de plata en salt de longitud de la classe T13 de discapacitats visuals.
D’altra banda, el Consell Social ha volgut reconèixer la feina desenvolupada pels membres del projecte “Voluntariat UA Emergència social col·lectiva” amb el Premi al Voluntariat Universitari. El programa, que va estar coordinat per l’aleshores vicerectora de Responsabilitat Social de la UA, María José Rodríguez Jaume, tenia com a finalitat el reclutament de persones de la comunitat universitària que feren tasques capaces de minimitzar els efectes de l’emergència sanitària provocada per la pandèmia. El voluntariat es va activar durant el confinament amb la inscripció d’un total 1.012 persones les quals, en funció de les seues capacitats i disponibilitat, van participar en diferents programes. Amb l’actuació d’aquest voluntariat es va aconseguir cobrir necessitats tan bàsiques com el subministrament d’aliments a persones vulnerables, suports en l’aprenentatge, ajudes en els costos de matrícula, acompanyament psicològic, assessorament nutricional i de mobilitat, tramitació d’ajudes i fins i tot d’hàbits saludables, fins a la fabricació i repartiment de màscares.
El Premi a la Càtedra Institucional ha recaigut enguany en la Càtedra de Bretxa Digital Generacional pel compromís de transferència de coneixement i divulgació per a reduir les distàncies provocades per les diferències en l’accés, l’adquisició de competències digitals i bon ús de les TIC en la població major de Comunitat Valenciana, i proporciona instruments imprescindibles per a integrar col·lectius que poden estar en risc de vulnerabilitat.
El Grup ASV ha obtingut el Premi Mecenatge d’Investigació, per la seua col·laboració activa amb la Universitat d’Alacant des de fa més de 6 anys en temes relacionats amb transport sanitari i el desenvolupament de portals i plataformes tecnològiques per a la millora del sector que han suposat el desenvolupament de projectes d’assistència tècnica i prestacions per al desenvolupament, l’evolució, la implantació i el control de qualitat d’una plataforma d’assistència per a transport sanitari, a més del desenvolupament i manteniment d’altres plataformes JAVA.
El Premi Mecenatge Artístic i Cultural el rebrà la Diputació d’Alacant pel suport continuat a la cultura a la Universitat d’Alacant, especialment l’activitat expositiva del MUA i el Festival de Teatre Clàssic de L’Alcúdia .
El programa de beques de suport a la formació universitària i el compromís amb l’accés a una educació universitària de qualitat demostrat pel Banc de Santander l’ha portat a rebre el Premi Mecenatge Formació.
I el Premi Trajectòria Acadèmica del 2021 en els Premis del Consell Social de la Universitat d’Alacant el rebrà José Carlos Rovira Soler, referent internacional en Literatura Hispanoamericana a qui el jurat reconeix amb aquest guardó la llarga trajectòria professional de qui fora catedràtic de la Universitat d’Alacant fins a la jubilació el 2019. La seua vida acadèmica es va iniciar com a lector a la Universitat de Florència i, entre els molts mèrits que té es troba el d’haver sigut professor convidat en diverses institucions acadèmiques, com les universitats de Virgínia, Bielefeld, Perpignan, Santiago de Xile, Milà, Salern, Concepción o el Col·legi de Mèxic, i ser autor de llibres com a Miradas al mundo virreinal, (UNAM 2015), Relatos inquisitoriales en la narrativa latinoamericana (Verbum, 2018), i l’edició d’Otra antología de Raúl Zurita (Universidad de Talca, 2019), a més de ser l’editor d’edicions crítiques d’obres de Miguel Hernández, Juan Gil Albert, Pablo Neruda i Rubén Darío. El professor Rovira ha sigut, a més, vicerector de Noves Tecnologies (2000-2001), des d’on va participar en la creació de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes i ha sigut membre des de la seua creació del Comitè Científic. Com a vicerector d’Extensió Universitària (2001- gener de 2005) de la UA va crear i va dirigir en els seus començaments el Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti i és Membre Corresponent de la Sociedad Económica de Amigos del País (Cuba), Gran Oficial de l’Orden al Mérito de Xile, ha presidit l’Associació Espanyola d’Estudis Literaris Hispanoamericans (AEELH), rebut la Medalla al Mérito Hernandiano de la Fundació Miguel Hernández l’any 2019 i el Premi Ramiro Muñoz de PIC/CCOO el mateix any.