elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El grup d’investigació de la UA ‘Transducens’ participa a Silicon Valley en el ‘Society-Centered AI Workshop’

El grup d’investigació de la UA ‘Transducens’ participa a Silicon Valley en el ‘Society-Centered AI Workshop’
  • Han sigut convidats a acudir a aquesta trobada els guardonats amb el prestigiós ‘Google Academic Research Award’

El grup d’investigació Transducens de la Universitat d’Alacant està participant en el Society-Centered AI Workshop que, organitzat per Google, té lloc en les seues instal·lacions a Mountain View, al cor de Silicon Valley, a Califòrnia. Aquesta trobada internacional va començar el passat dia 11 i finalitza avui i s’hi donen cita els investigadors guardonats amb el prestigiós ‘Google Academic Research Award’ (GARA) 2024.

El taller, l’objectiu principal del qual és fomentar el diàleg sobre la intel·ligència artificial centrada en la societat, compta amb la participació d’experts de tot el món que desenvolupen projectes finançats per Google amb un fort impacte social. Entre els assistents, s’hi troba el professor Felipe Sánchez Martínez, en representació de l’equip de la Universitat d’Alacant liderat pel professor Víctor M. Sánchez Cartagena la investigació del qual ha sigut reconeguda amb el GARA per un innovador projecte destinat a la preservació i la promoció digital de diverses llengües maies de Guatemala que s’està desenvolupant amb la implicació dels pobles indígenes.

El projecte premiat, dotat amb més de 70.000 euros, cerca incorporar llengües maies com el k’iche’, q’eqchi’, kaqchikel o mam a la intel·ligència artificial global. Aquesta iniciativa no sols contribuirà a la digitalització de gramàtiques i diccionaris que seran publicats com a col·leccions de dades en obert, sinó que també permetrà la traducció d’una sèrie de corpus de referència dissenyats per la comunitat científica per a millorar la qualitat dels sistemes de traducció automàtica multilingües.

Durant el workshop, Felipe Sánchez Martínez ha tingut l’oportunitat de compartir amb la comunitat investigadora els avanços del projecte i discutir estratègies per a la inclusió de llengües de pocs recursos en el desenvolupament de tecnologies d’intel·ligència artificial. La participació de l’investigador de la Universitat d’Alacant en aquest esdeveniment reafirma el compromís de la institució amb la innovació tecnològica i la inclusió lingüística.

Es reconeixen en total gairebé una trentena de llengües maies, parlades principalment a Guatemala, Mèxic i Belize. La seua importància se subratlla per fets com que entre les 20 llengües indígenes més parlades d’Amèrica hi ha 9 llengües maies que sumen més de 5 milions de parlants.

L’equip que dirigeix Sánchez Cartagena està format per Andrés Lou Ríos, Felipe Sánchez Martínez, Juan Antonio Pérez Ortiz i Miquel Esplà Gomis, tots membres del grup d’investigació ‘Transducens’ de la Universitat d’Alacant, que desenvolupa des de l’any 1997 tecnologies lingüístiques per a llengües de baixos recursos, com les llengües maies, que solen quedar al marge dels sistemes comercials.

El programa GARA és una iniciativa global de Google que secunda 95 projectes liderats per 143 investigadors de 115 institucions en 34 països.

Pujar