La UA forma part d’un projecte europeu per a la transformació digital de l’ensenyament en el grau de Medicina
Els dies 8 i 9 de juny, representants de centres d’Espanya, Romania, Polònia, Bulgària i Grècia es reuneixen a Alacant per a avançar en el desenvolupament d’un programa docent innovador sobre histologia mitjançant l’ús de microscòpia virtual
Amb la finalitat de millorar l’ensenyament de la histologia, és a dir, de l’estudi dels teixits i les cèl·lules sota un microscopi en les titulacions de Medicina a escala europea, la Universitat d’Alacant (UA), juntament amb cinc centres universitaris de Romania, Polònia, Bulgària i Grècia, participen en el projecte VM3.0 - Digital Transformation of Histology and Histopathology by Virtual Microscopy (VM) for an Innovative Medical school CurrIculum.
Per a avançar en el desenvolupament d’un programa docent digitalitzat i estandarditzat per als països europeus, així com en el desenvolupament d’un microscopi virtual d’accés lliure per a transformar l’ensenyament de la histologia, els dies 8 i 9 de juny els representants del consorci VM3.0 participen en la UA en una reunió de treball. El director de Relacions i Projectes Institucionals de la Universitat d’Alacant, Juan Llopis, ha sigut l’encarregat de donar-los la benvinguda aquest mateix matí.
«Gràcies a aquest projecte que va arrancar a final de 2022 i acaba l’any vinent, el 2024, passarem d’un ensenyament tradicional, a un model amb microscopis virtuals que permeten observar el mateix que es veu en el microscopi, però a través d’un mòbil, tauleta o ordinador facilitant així la qualitat dels coneixements de l’alumnat», explica el professor del Departament de Biotecnologia de la UA, José Luis Girela. «L’estudiant , una vegada escanejada la preparació histològica, podrà fer zoom o moure’s per la mostra des del dispositiu que utilitze», detalla.
A més, des del consorci pretenen generar una biblioteca virtual d’imatges en histologia i histopatologia, així com una guia de formació i un curs en línia obert per a l’ensenyament avançat mitjançant microscòpia virtual. «En definitiva, volem augmentar les competències dels estudiants en microscòpia i augmentar el seu interès per la histologia i la histopatologia, disciplines fonamentals en el diagnòstic i avaluació del pronòstic de nombroses afeccions mèdiques molt importants com el càncer i les malalties multiorgàniques. Aquest tipus de materials formatius serà també aplicat en els processos d’especialització i d’aprenentatge al llarg de la vida, fonamentals perquè els professionals sanitaris adapten la seua activitat a les novetats tecnològiques», assenyala Girela.
L’equip de treball de la UA que forma part d’aquesta aliança europea està format pels investigadors del Departament de Biotecnologia de la Facultat de Ciències i professors d’Histologia, José Luis Girela i Noemí Martínez, al costat de les investigadores del Departament d’Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut María Flores Vizcaya i Rosa M. Pérez Cañaveras, expertes en aprenentatge en l’àmbit clínic.
El projecte VM3.0 compta amb un pressupost de 250.000 euros gràcies a la convocatòria Associacions de Cooperació en Educació Superior (KA220-HED) del programa Erasmus+ de la Unió Europea. A més de la UA, i liderats per la Universitat de Medicina i Farmàcia Grigore T. Popa situada a Iași, Romania, formen part del consorci les universitats de medicina de Dànzig (Polònia), i Plovdiv (Bulgària), la Universitat del Peloponès (Grècia) i la Fundació EuroEd de Romania.