La Facultat de Dret de la UA celebra Sant Ramon de Penyafort amb la graduació de prop de quatre-cents estudiants
La rectora ha defensat el dret com “una creació de la humanitat lligada a la defensa de la justícia i a la resolució pacífica dels conflictes”
La Facultat de Dret de la Universitat d’Alacant celebra des d’ahir la festivitat del seu patró, Sant Ramon de Penyafort, amb els actes de graduació de vora quatre-cents estudiants que, en els actes d’ahir i d’avui, han obtingut la graduació en els títols de grau i de màster que imparteix la facultat.
Durant l’acte d’aquest divendres, celebrat al Paranimf de la UA i presidit per la rectora, Amparo Navarro, el degà de l’Il·lustre Col·legi Notarial de València, José Carmelo Llopis Benlloch, ha impartit la lliçó magistral «La tecnología y el derecho al servicio de la Sociedad».
En la seua dissertació, Llopis Benlloch ha fet un repàs de l’evolució tecnològica que els notariats d’Espanya han realitzat des del 1999, quan es va introduir la signatura digital, fins a l’actualitat i també ha esbossat els reptes de futur que tenen per davant en l’àmbit tecnològic. En aquest sentit, el degà del Col·legi Notarial de València ha destacat que tot el treball desenvolupat s’ha fet sempre «des del punt de vista del servei a la ciutadania i de la funció social que presten els notaris a Espanya».
Així, ha indicat que des de llavors fins ara el desenvolupament tecnològic ha anat dotant els notaris «dels mitjans i sistemes d’informació més avançats per a l’intercanvi i la tramitació electrònica de documents i dades» i ha posat l’èmfasi en la ciberseguretat.
Entre les fites més destacades, ha esmentat la creació de l’Agència Notarial de Certificació, avui Centre Tecnològic del Notariat, un organisme que connecta «els més de tres mil notaris distribuïts per tot el territori nacional amb tota mena d’organismes, siguen públics o privats, per a facilitar l’assessorament a la ciutadania». A hores d’ara, ha precisat, ocupa més de cent professionals especialitzats en l’àmbit de la informàtica, les telecomunicacions, el dret i l’empresa.
Tot això, segons ha emfatitzat, per a garantir «un correcte servei i la protecció» de la ciutadania. A tall d’exemple, s’ha referit a «la plataforma telemàtica que el Col·legi Notarial de València va posar en marxa en quatre dies perquè els afectats per la DANA puguen obtenir actes notarials sense necessitat de desplaçaments i de manera totalment gratuïta». Llopis Benlloch ha indicat que aquest servei «ha ajudat moltes persones a tramitar i a percebre les ajudes».
«Defensa de la justícia i la pau»
En la seua intervenció, la rectora ha destacat que la Facultat de Dret de la UA «és la segona més gran de la nostra comunitat autònoma i una de les més importants del país, destaca en molts camps jurídics i compta amb una de les ofertes més àmplies de graus i dobles graus en els camps jurídics».
Així, Amparo Navarro ha assenyalat que «en aquests moments, totes les professions vinculades al món del dret assisteixen a una revolució tecnològica i cultural sense precedents, però per damunt de tot ha de quedar la concepció del dret com una creació de la humanitat lligada a la defensa de la justícia i a la resolució pacífica dels conflictes».
En aquest sentit, ha defensat que el dret «no hauria de ser mai un mer artifici que podria ser aplicat per una Intel·ligència artificial; al contrari, ha de ser un instrument més al servei dels drets fonamentals, però tampoc pot ser el dret un conjunt buit que no complisca la seua funció en la societat i que estiga al servei d’interessos espuris».
«El nostre món, en el qual els valors d’igualtat, de democràcia, de solidaritat i de pau lamentablement es posen en qüestió, es juga molt amb la vostra generació de juristes», ha traslladat als alumnes, als quals ha encoratjat en el seu exercici professional a «ser un exemple viu del comportament ètic dels estudiants de la Universitat d’Alacant; a ser ambaixadors permanents dels seus valors de tolerància, d’esperit crític i de comportament responsable».
Per part seua, el degà de la Facultat de Dret, Jaume Ferrer, ha felicitat els egressats i els ha animat a posar la seua “gra d'arena durant la seua trajectòria professional per a contribuir a una societat més justa, amb menys pobresa, amb respecte al medi ambient, a la igualtat de gènere” i aconseguir que “visquem en una societat millor, democràcia, Estat de Dret i respecte als Drets Humans, valors que entre tots hem de fer efectius, en benefici de tot el món”.
En els actes de graduació amb motiu de la celebració de Sant Ramon de Penyafort s’ha fet lliurament de diplomes als titulats dels graus en Relacions Laborals i Recursos Humans, Gestió i Administració Pública, Criminologia, doble grau en Dret i Criminologia (DECRIM), màster en Gestió Administrativa i Màster en Investigació Criminal i Ciències forenses, en la sessió d’ahir, i grau en Dret, doble grau en Dret i Administració i Direcció d’Empreses (DADE), màster en Dret Ambiental i de la Sostenibilitat i màster en Dret de Danys.
Els actes de graduació s’han celebrat aquest dijous i aquest divendres. En l’acte celebrat el 20 de febrer, va ser distingit el Col·legi de Detectius Privats de la Comunitat Valenciana per la seua col·laboració amb la Facultat de Dret. Durant la sessió d’avui, a més, s’ha fet lliurament dels premis a l’Excel·lència Acadèmica de la Càtedra Germà Bernàcer.