elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Experts aborden a la UA les oportunitats i els desafiaments sobre l’ús de la intel·ligència artificial a les aules

Experts aborden a la UA les oportunitats i els desafiaments sobre l’ús de la intel·ligència artificial a les aules
  • Amb gran èxit de participació, la trobada ha aplegat més de seixanta professionals per a tractar l’aplicació d’aquesta tecnologia en educació

MÉS FOTOS
Experts aborden a la UA les oportunitats i els desafiaments sobre l’ús de la intel·ligència artificial a les aules - (foto 2)

Conèixer les aplicacions i els desafiaments entorn de l’ús de la intel·ligència artificial (IA) en educació és l’eix central del curs d’estiu organitzat per la Universitat d’Alacant (UA), a la Seu Universitària d’Elda. Amb gran èxit de participació, la trobada ha reunit més de seixanta professionals de l’àmbit de l’educació per a abordar l’ús adequat de la IA a les aules. La formació respon a la inquietud creixent del professorat per incorporar a la seua pràctica docent aquesta eina, que ja forma part de la societat i proporciona grans oportunitats d’ús en educació.

El director del curs d’estiu, José Joaquín Martínez Egido, explica que la IA «ja ha deixat de ser novetat i comença a integrar-se en la docència«. En aquest sentit, Martínez Egido subratlla la necessitat de formar el professorat en les possibilitats d’aplicació de la IA, així com dels reptes del seu ús. «Una de les qüestions que s’ha remarcat durant el curs és la necessitat de crear guies de bones pràctiques en la utilització de les tecnologies», apunta el professor de la UA.

José Joaquín Martínez afirma que, com tot recurs o tecnologia nova, «no està exempta de polèmica, de pors i d’objeccions a l’hora d’implementar-la a l’aula». Els principals desafiaments giren entorn dels aspectes ètics sobre l’ús de dades personals, d’imatges i fonts d’informació. A més, Martínez Egido posa l’èmfasi en la necessitat que «els adolescents sàpien diferenciar la veracitat de les imatges creades amb IA, així com els límits entorn del seu bon ús, de manera que no s’atempte contra drets fonamentals».

El fet de comptar durant la formació amb experts docents d’àrees com el periodisme, la informàtica, la pedagogia i la psicologia, ha permès als assistents conèixer tant els aspectes teòrics com pràctics d’una bona implementació de la IA a les aules. Els Cursos d’Estiu Rafael Altamira són una proposta educativa oberta a la societat. Reben el nom de l’historiador i jurista nascut a Alacant i creador de l’àrea d’extensió universitària. Amb aquesta iniciativa, la UA pretén acostar d’una manera reflexiva i crítica als àmbits de la ciència, la tecnologia, les ciències socials i humanes i la cultura, mitjançant l’aplicació de mètodes pedagògics adequats, tota la ciutadania amb interès per adquirir coneixements.

Pujar