elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Mor Eugenio Bulygin, doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant

Mor Eugenio Bulygin, doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant
  • La seua obra ha contribuït a dur a terme una renovació metodològica en l’àmbit jurídic, amb la introducció d’eines formals idònies i sofisticades per a la identificació i la solució dels problemes de la ciència jurídica

El professor Eugenio Bulygin va ser nomenat doctor honoris causa per la Universitat d’Alacant l’any 2008, «en reconeixement a la seua contribució al fet que la filosofia del dret en llengua espanyola ocupe avui un lloc important en l’escena internacional i tinga una influència notable en la cultura jurídica», com va assegurar el professor Manuel Atienza en la laudatio pronunciada en l’acte d’investidura d’Eugenio Bulygin.

A causa de la defunció ahir d’Eugenio Bulygin, la Universitat d’Alacant, i de manera especial la Facultat de Dret, han volgut mostrar les condolences per aquesta pèrdua i el reconeixement públic a la figura i l’obra d’aquest.

L’any 1984 va aparèixer en el si de la UA el primer número de la revista DOXA que naixia amb la vocació de servir, d’una banda, com a «via d’expressió i centre de diàleg i de polèmica de la “nova” filosofia del dret espanyola» i, d’altra banda, com a «vehicle de comunicació i intercanvi entre els filòsofs del dret llatinoamericans i els d’Europa llatina». El projecte havia sorgit un any abans, el 1983, quan diversos professors de diverses universitats espanyoles havien concebut la idea d’editar, en l’aleshores molt jove Universitat d’Alacant, una revista que ara, amb quasi quatre dècades d’existència, s’ha traduït en diversos milers de pàgines, alguns centenars d’articles i una notable presència en la cultura jurídica del món llatí. Els professors Ernesto Garzón Valdés, Eugenio Bulygin, Elías Díaz i Robert Alexy, van estar des del començament lligats a aquest projecte, motiu pel qual van ser investits doctors honoris causa per la UA, en un acte conjunt.

El llibre que l’any 1971 Eugenio Bulygin va escriure Normative Systems –juntament amb Carlos Alchourrón–, és considerat un clàssic contemporani de la filosofia del dret, que converteix el seu autor en el representant principal de la lògica jurídica en llengua castellana. Encara que va nàixer a Khàrkiv (actualment Ucraïna), el professor Bulygin va desenvolupar la seua activitat acadèmica fonamentalment a l’Argentina, on –a més d’exercir com a magistrat– va ser degà de la facultat de Dret de la Universitat Nacional de Buenos Aires després de la restauració de la democràcia. Ha tingut una gran projecció internacional (ha impartit cursos i conferències a pràcticament tots els països d’Europa i Amèrica), i ha arribat a ser un dels millors exemples del que significa la globalització universitària. Va ocupar la presidència de l’Associació Internacional de Filosofia Jurídica i Social, des d’on va contribuir de manera decisiva a la internacionalització del Grup d’Investigació de Filosofia del Dret de la Universitat d’Alacant.

Eugenio Bulygin

Va nàixer a Khàrkiv, URSS (actualment Ucraïna), l’any 1931. Va obtenir el títol de llicenciat en Dret i el de doctor en Dret i Ciències Socials a la Universitat de Buenos Aires (1953-63). Va fer estudis de postgrau en les universitats de Colònia, Bonn i Oxford, amb els professors O. Klug, H. Welzel i H.L.A. Hart, respectivament. A més de catedràtic i professor emèrit de la Universitat de Buenos Aires, ha sigut també investigador del Consell Nacional d’Investigacions i Tècniques de l’Argentina i professor de les universitats Nacional de la Plata, Universitat del Museo Social Argentino, Universitat del Centro de Altos Estudios de Ciencias Exactas, i la Universitat Torcuato Di Tella. Ha sigut professor visitant, entre d’altres, a les universitats Nacional Autónoma de Mèxic (UNAM), Tel Aviv (Israel), Pompeu Fabra (Barcelona), Instituto Tecnológico Autónomo de Mèxic, Acadèmia de Dret Internacional de la Haia (Holanda), la Universitat de Temuco (Xile), Autònoma de Barcelona, i Carabobo (Veneçuela). Entre els seus treballs destaquen els llibres, publicats juntament amb Carlos E. Alchourrón, Normative Systems (1971), Introducción a la Metodología de las Ciencias Jurídicas y Sociales (1975) i Análisis Lógico y Derecho (1991); i també més de cent articles sobre temes jurídics i filosòfics i diverses compilacions i traduccions a l’espanyol. La seua obra ha contribuït a dur a terme una renovació metodològica en l’àmbit jurídic, i ha introduït eines formals idònies i sofisticades per a la identificació i la solució dels problemes de la ciència jurídica. Reconegut amb el premi Konex i el premi Humboldt, va ser també nomenat doctor honoris causa per la Universitat de Bahía Blanca (Argentina) l’any 2007 i per la Universitat d’Alacant el 2008. Ha sigut degà de la Facultat de Dret de la Universitat de Buenos Aires, jutge de la Cámara Nacional de Apelaciones en lo Civil y Comercial Federal (Argentina) i president de l’Associació Internacional de Filosofia Jurídica i Social (IVR).

Pujar