elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat d'Alacant celebren els trenta anys amb una jornada en doble format en què participen antics alumnes

Els Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat d'Alacant celebren els trenta anys amb una jornada en doble format en què participen antics alumnes
  • La projecció internacional, la mediació, l’ensenyament i l’àmbit investigador seran descrits per diplomats com la periodista Ethel Bonet o Teresa Amador, assistent de l’ambaixador d’Emirats Àrabs

MÉS FOTOS
Els Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat d'Alacant celebren els trenta anys amb una jornada en doble format en què participen antics alumnes - (foto 2)
Els Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat d'Alacant celebren els trenta anys amb una jornada en doble format en què participen antics alumnes - (foto 3)
Els Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat d'Alacant celebren els trenta anys amb una jornada en doble format en què participen antics alumnes - (foto 4)

 

Les Jornades Culturals del Grau d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Facultat de Filosofia i Lletres tenen enguany dos motius de celebració. D’una banda, el 2021 es compleixen trenta anys d’Estudis Àrabs i Islàmics a la Universitat d’Alacant, que van arrancar el 1991. De l’altra, la pandèmia i el confinament havien impedit posar en marxa el curs passat l’activitat de caràcter biennal sobre eixides professionals d’aquests estudis, de manera que aquesta és l’ocasió per a realitzar-la, com assenyala Eva Lapiedra, coordinadora de la titulació.

La jornada té lloc demà divendres, 29 d’octubre de 2021, a la sala de graus, situada en l’edifici III de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA, i tindrà doble modalitat, presencial i en línia. L’enllaç a la videotrucada és a través de Meet. 

Amb el subtítol de «Reflexions sobre les relacions dels àmbits laborals dels diplomats i la formació universitària», antics alumnes donaran xarrades als estudiants actuals per a orientar-los sobre eixides professionals, els mostraran a què es dediquen, i els aconsellaran sobre la formació suplementària més adequada, quins idiomes i quins màsters convindria cursar, a mes de valorar si els estudis reglats actuals s’adeqüen a les demandes del mercat laboral. En aquest sentit, anota la coordinadora, l’alt grau d’ocupabilitat en els diplomats en Estudis Àrabs i Islàmics és una constant.

El programa es distribueix en quatre sessions, cadascuna enfocada a un tema específic, en què s’aprofundirà en els diferents aspectes d’interès per als estudiants, més una taula redona final. «L’àmbit acadèmic i investigador» és la primera de les sessions, en la qual participaran tres antics alumnes.

Sobre «Comerç, empreses, autònoms, projecció internacional» parlaran els exalumnes que treballen dins d’aquest sector. És el cas de Teresa Amador, assistent de l’ambaixador de la Unió dels Emirats Àrabs; Alberto Ballester, representant d’una empresa de productes mèdics, o Ethel Bonet, coneguda periodista freelance que també va cursar aquest grau universitari.

A les 12.00 hores començarà la tercera sessió, dedicada a «L’àmbit de la mediació lingüística i cultural». Comptarà amb la participació de graduades com Yasmina Benchiheub, directora de centre de menors en la Fundació Diagrama.

L’última taula estarà dedicada a conèixer com és el treball en l’àmbit de l’ensenyament. «L’Institut Cervantes, escoles d’idiomes, instituts d’ensenyament mitjà». La tasca i dedicació especial que duen a terme diàriament antigues alumnes que exerceixen en els instituts d’ensenyament mitjà dels pobles del Baix Segura és encomiable, «pel coneixement i l’especial sensibilitat que tenen de la realitat àrab i islàmica», destaca Lapiedra. És el cas de Natalia Mellado, professora a l’IES La Encantá, a Sant Fulgenci; o d’Inmaculada Garro, professora a l’IES Antonio Serna Serna, a Albatera.

Árabe al día és una web creada per a aprendre àrab, cofundada per l’antiga alumna de la UA Mar Anaya, actual professora de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) de Barcelona V-Sants. Ana Marco, professora també d’EOI a València. Patricia Mengual, que treballa a l’Institut Cervantes d’Orà, explicarà el seu cas.

La jornada conclourà amb la taula redona «L’espai dels estudis àrabs a les universitats del segle XXI».

La inauguració i presentació de la jornada serà a càrrec dels professors d’Estudis Àrabs i Islàmics Francisco Franco-Sánchez, Luis Bernabé Pons, tots dos catedràtics del Departament de Filologies Integrades, i Eva Lapiedra Gutiérrez, professora titular i coordinadora de l’Àrea d’Estudis Àrabs i Islàmics al mateix departament. Serà a les 9.00 hores.

El grau d’Estudis Àrabs i Islàmics té com a origen l’existència del títol que el va precedir de llicenciat en Filologia Àrab, títol que va ser aprovat el 1992, i que es va començar a impartir en la UA el curs 1993/1994.

Pujar