elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un estudi en el qual col·laboren investigadors de la UA, premi Constantes y Vitales a la millor publicació biomèdica de l’any

Un estudi en el qual col·laboren investigadors de la UA, premi Constantes y Vitales a la millor publicació biomèdica de l’any
  • El treball troba una major presència de virus Caudovirales en la microbiota intestinal de les persones que ingereixen productes lactis en la seua dieta habitual i ho associa a una millora de les funcions cognitives i la memòria en humans, ratolins i mosqu

MÉS FOTOS
Un estudi en el qual col·laboren investigadors de la UA, premi Constantes y Vitales a la millor publicació biomèdica de l’any - (foto 2)
Un estudi en el qual col·laboren investigadors de la UA, premi Constantes y Vitales a la millor publicació biomèdica de l’any - (foto 3)

Un estudi en el qual participen els investigadors Manuel Martínez García i Francisco J. Martínez Hernández, del Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la Universitat d'Alacant, ha rebut el premi Constantes y Vitales a la millor publicació biomèdica de l'any. El treball, liderat per un equip de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Josep Trueta (IDIBGI), troba una major presència de virus Caudovirales en la microbiota intestinal de les persones que ingereixen productes lactis en la seua dieta habitual.

La investigació associa la presència del virus a una millora de les funcions cognitives i de la memòria en humans, ratolins i mosques. Els resultats demostren que els bacteriòfags presents en la microbiota intestinal influeixen en la relació entre el microbioma i el cervell.

Publicat en la revista Cell Host & Microbe, el treball ha comptat amb la col·laboració de la Universitat d'Alacant, la Universitat Pompeu Fabra, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions  Mèdiques, la Fundació FISABIO, l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes de la Universitat de València i el CSIC, i CIBERESP.

En concret, des de la UA, “ens hem encarregat, entre altres coses, de la identificació dels virus implicats, la reconstrucció genòmica, l’anotació i l’assignació de les funcions dels gens vírics, com també la identificació dels hostes d'aquests virus que es troben  representats en la figura 1 de l'article ”, explica Manuel Martínez García.

Premis Constantes y Vitales

Constantes y Vitales, la iniciativa de responsabilitat corporativa de la Sexta duta a terme juntament amb la Fundació AXA, ha celebrat la 8a edició dels premis, dirigits a reconèixer, posar en valor, secundar i enfortir la tasca investigadora i de prevenció  dels científics espanyols en l'àmbit de la salut en l'últim any.

Currículums

Manuel Martínez García és doctor en Biologia per la Universitat d'Alacant i professor titular de Microbiologia  en la mateixa  institució. Des del seu primer treball publicat el 2007, Martínez acumula més de 55 articles publicats en revistes internacionals incloses en el Journal Citation Index, a més d’altres contribucions a capítols de llibres. Té un total de 3.495 cites i el 89% de les seues publicacions han sigut en revistes de primer quartil (Q1), i el 40% dels treballs en revistes que es troben en el top 10 del rànquing de microbiologia. L'investigador de la UA ha publicat en revistes de prestigi com Nature Communications, Science, PNAS, Nature Biotechnology i ISME Journal.

D’altra banda, l'investigador postdoctoral de la UA Francisco J. Martínez Hernández va finalitzar el grau en Ciències del Mar en la UA el 2014 amb menció honorífica. El 2015 va iniciar la seua activitat investigadora amb una beca de la Generalitat Valenciana en el Grup d'Ecologia Microbiana i Molecular de la UA sota la supervisió de Manuel Martínez García. Com a investigador postdoctoral, ha rebut diverses ajudes en convocatòries competitives com el programa APOSTD (Generalitat Valenciana) i Margarita Salas (Ministeri d'Universitats). Actualment, es troba  realitzant una estada de dos anys en l'Institut Tecnològic de Califòrnia, una de les més prestigioses universitats del món. Al costat de Martínez García, ha publicat diversos articles en revistes científiques d'alt impacte.

Pujar