Ensenyament i servei social, units en l’alumnat de la Universitat d’Alacant
Més d’un centenar d’estudiants del grau en Mestre en Educació Infantil arreplegarà residus plàstics de la platja de Sant Gabriel d’Alacant
L’educació per a la salut, el consum responsable i el medi ambient mitjançant un projecte d’aprenentatge servei. Aquesta és la nova metodologia que aplica l’assignatura Educació per al desenvolupament personal, social i mediambiental del grau en Mestre d’Educació Infantil de la Universitat d’Alacant. Coordinat pel professorat d’aquesta matèria, amb Asunción Menargues com a responsable, més d’un centenar d’estudiants d’aquest programa docent faran una jornada de neteja de residus, amb un èmfasi especial en la recollida de plàstics, a la platja de Sant Gabriel d’Alacant el pròxim dissabte 12 de març. Encara que aquesta acció parteix de la Facultat d’Educació de la UA, qualsevol persona es pot unir a la iniciativa, que es desenvoluparà des de les 9 a les 12 hores.
Segons explica Asunción Menargues, professora del Departament de Didàctica General i Didàctiques Específiques, l’activitat s’emmarca en aquesta assignatura perquè «es treballa l’educació per a la salut, el consum responsable i el medi ambient amb la mar Mediterrània com a eix vertebrador i fil conductor del curs i, a més, creiem que és una acció important per a la conscienciació social i mediambiental del professorat i l’alumnat de la Universitat d’Alacant». En concret, el gruix del contingut de l’assignatura es relaciona amb el projecte «Mar Sense Plàstic», una iniciativa que va sorgir des de l’IES Victoria Kent d’Elx, la responsable de la qual és la professora Olga Tortosa, i amb qui la Universitat d’Alacant col·labora de diferents formes en les activitats de conscienciació mediambiental que organitza.
«Vam conèixer aquest projecte i vam decidim adaptar-hi l’assignatura. Treballem sobre l’aprenentatge mitjançant el servei social i el contingut tracta sobre el plàstic i la cura del medi ambient. Atès que, a Alacant, l’entorn immediat és la mar, gran part de la teoria i de les pràctiques es relacionen amb el Mediterrani», explica Menargues.
A més de la mateixa recollida de residus a la platja, durant la jornada del pròxim dissabte també es farà un concurs de «fotografia denúncia», detalla la professora. «L’alumnat d’aquesta assignatura podrà fotografiar motius de denúncia i pujarem les instantànies a una plataforma perquè siguen votades. Amb les guanyadores farem una exposició a la Facultat d’Educació durant la Setmana Cultural que tindrà lloc la primera setmana d’abril i farem un vídeo de denúncia amb totes les imatges participants», concreta.
Aquestes accions segueixen les directrius de l’acord aprovat en l’ONU per a impulsar el primer tractat internacional per a frenar la contaminació per plàstics i estan connectades amb els Objectius del Desenvolupament Sostenible de la mateixa organització internacional.