elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dues professores de la UA analitzen en un llibre la “lingüística de l’amor”

Dues professores de la UA analitzen en un llibre la “lingüística de l’amor”
  • María del Mar Galindo i María del Carmen Méndez expliquen en la seua obra com el llenguatge ajuda a construir les relacions sexoafectives i l’amor

 

Sabíeu que les diferents classes d’amor i sexe donen lloc a manifestacions lingüístiques diferents? Que la manera en què parlem, què diem i què callem tenen una interpretació pròpia? És el que es denomina lingüística de l’amor, concepte que dona títol al llibre publicat per les professores de la Universitat d’Alacant María del Mar Galindo Merino i María del Carmen Méndez Santos, totes dues del Departament de Filologia Espanyola. En aquesta obra, publicada per Pie de Página, vint-i-dos especialistes dels més diversos camps –des de la sexologia a la neurolingüística passant per la traducció de literatura eròtica– ofereixen una panoràmica sobre com el llenguatge, els idiomes i la manera de parlar ens ajuden a construir les relacions sexoafectives i l’amor. Al llarg dels seus setze capítols es presenten investigacions i reflexions sobre la importància de la veu per a resultar sexy, del llenguatge corporal per a detectar si ens intenten seduir o de les red flags (‘senyals d’alarma’) lingüístiques en l’inici d’una relació. També es tracten temes com les metàfores de l’amor en les cançons o el llenguatge que es crea entre les parelles. En suma, tota la complexitat de l’amor i la passió en les relacions humanes a través d’una de les eines fonamentals de la nostra vida: la paraula.

Les autores expliquen que Lingüística del amor. De la pasión a la palabra indaga en la profunda connexió que hi ha entre el llenguatge i el comportament humà: «Parlar de l’amor i el sexe implica no solament utilitzar determinades paraules i metàfores; influeix en la manera en què sona la nostra veu, com són els nostres gestos i mirades», i afirmen que hi ha variacions culturals curioses, com el fet que el sentiment de l’amor s’associe a una part del cos: en el cor, l’estómac, l’orella o, fins i tot, al fetge, com és el cas de la llengua indonèsia. Aquest és solament un dels exemples que es poden trobar en aquesta obra, que fa referència a pel·lícules, sèries, novel·les, situacions i la lectura de les quals es pot acompanyar de diferents cançons, a les quals s’accedeix fàcilment a través d’un codi QR.

«El llenguatge és un dels senyals d’identitat de l’ésser humà, i a través del seu estudi podem entendre més profundament la seua naturalesa. El llenguatge ens serveix per a atraure algú, construir una relació amb aquesta persona, però també enganyar-la sota una aparença amorosa, i detectar-ho és fonamental», comenta María del Carmen Méndez al mateix temps que assegura que la intenció del llibre «és donar resposta a quines veus ens resulten més atractives, com ens delaten els gestos, com detectem els senyals d’una relació tòxica o una estafa amorosa i com és el llenguatge propi que construeixen les parelles o les comunitats que viuen fora de l’heteronorma.»

Per a dur a terme aquesta obra, que s’adreça al públic en general, les professores han buscat «diferents professionals del llenguatge (periodistes, escriptors, lingüistes, traductors, psicòlegs) que pogueren oferir un punt de vista molt concret sobre l’amor: com es tradueixen les sèries juvenils o les novel·les eròtiques, en què consisteix el fenomen del ghosting com és la comunicació amb una persona trans, quines metàfores i metonímies s’usen en el llenguatge amorós, quins codis de seducció hi ha en l’àmbit LGTBIQ+, com sona el lèxic de l’amor en una llengua estrangera, com són les converses per a lligar en Tinder… i tothom va acceptar encantat perquè es va enamorar del projecte a l’instant», segons expliquen les autores.

Pujar