elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La doctora de la Universitat d’Alacant Lorena Ruiz rep el Premi AECA 2021 de la Reial Acadèmia de Doctors d’Espanya

La doctora de la Universitat d’Alacant Lorena Ruiz rep el Premi AECA 2021 de la Reial Acadèmia de Doctors d’Espanya
  • Pel seu treball de tesi “Análisis de las capacidades dinámicas y su efecto sobre el rendimiento empresarial: Un estudio aplicado al sector hotelero en España”

La doctora en Empresa, Economia i Societat de la Universitat d’Alacant Lorena Ruiz acaba de rebre un dels Premis a la Investigació 2021 concedits per la Reial Acadèmia de Doctors d’Espanya (RADE). En concret, en l’àmbit d’Economia i Administració d’Empreses, Ruiz ha recollit el Premi AECA-Reial Acadèmia de Doctors d’Espanya dotat de mil euros per la seua tesi «Análisis de las capacidades dinámicas y su efecto sobre el rendimiento empresarial: Un estudio aplicado al sector hotelero en España».

Els Premis a la Investigació convocats per la RADE estan destinats a tesis doctorals que hagen obtingut la qualificació d’excel·lent cum laude. En aquesta edició han participat més de 800 doctorands en una desena de modalitats, i s’ha comptat amb la col·laboració d’AECA (Associació Espanyola de Comptabilitat i Administració d’Empreses), Fundació Botín, Fundació Ignacio Larramendi, Fundació ONCE i Torreal.

L’acte de lliurament va tenir lloc dimecres passat, 12 de gener de 2022, a la Universitat Complutense de Madrid, de la mà del president de la Reial Acadèmia de Doctors d’Espanya i acadèmic de número de la Secció de Medicina Antonio Bascones.

Tesi premiada

El treball de recerca dut a terme per Lorena Ruiz recull una anàlisi minuciosa de la visió de les capacitats dinàmiques, específicament emmarcades en l’àrea de direcció estratègica. «El meu objectiu ha sigut proposar i testar empíricament un model integral en el qual es considere la influència que poden exercir les capacitats dinàmiques sobre el rendiment d’una organització, juntament amb la incorporació d’altres variables organitzatives ressenyables. Aquest model ha sigut aplicat en un dels sectors més rellevants de l’economia espanyola, el turístic, en concret en el sector hoteler», explica la doctora de la UA.

La tesi la componen un total de vuit capítols que aborden la idea principal des d’un punt de vista teòric i pràctic, precedits d’un capítol introductori. En essència, detalla la premiada, «en els primers capítols s’aprofundeix teòricament sobre els orígens de la visió de les capacitats dinàmiques. En els següents capítols es duu a terme una anàlisi precisa de la metodologia d’investigació utilitzada, es descriu el context empíric objecte d’aplicació i es formulen els resultats obtinguts i la seua corresponent discussió». Finalment, les conclusions principals, limitacions i futures línies d’investigació del projecte són exposades per Lorena Ruiz prenent un especial interès en la reflexió sobre els efectes de la covid-19 en el sector turístic, atesa la rellevància i actualitat d’aquests fets en el moment de finalització del projecte de tesi doctoral.

Currículum

Lorena Ruiz Fernández és ajudant d’investigació en el Departament d’Organització d’Empreses i doctorada en Empresa, Economia i Societat en la Universitat d’Alacant. En l’àmbit investigador centra el seu interès en els temes relacionats amb la direcció estratègica de l’empresa, específicament en l’àrea de capacitats dinàmiques, i amb la direcció d’empreses turístiques sobre les quals ha escrit diferents publicacions en forma d’articles, llibres i contribucions a congressos. A més, ha participat en projectes d’investigació d’àmbit nacional i europeu. Pel que fa a la docència, imparteix classes de Direcció Estratègica en el grau en ADE, en el màster en Administració i Direcció d’Empreses i en el màster de Direcció i Planificació del Turisme.

Pujar