elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les 'Criptomonedas estables' a debat en un congrés internacional organitzat per la Universitat d'Alacant

Les 'Criptomonedas estables' a debat en un congrés internacional organitzat per la Universitat d'Alacant
  • ‘Diners Digitals: nous estàndards jurídics i tecnològics’ és el títol d’aquest esdeveniment que tindrà lloc al MARQ els pròxims dies 22 i 23 de juliol

Els pròxims dies 22 i 23 de juliol tindrà lloc al MARQ (Museu Arqueològic Provincial d’Alacant) el Congrés internacional sobre Diners Digitals: nous estàndards jurídics i tecnològics, que dirigeix Carmen Pastor Sempere, professora titular de Dret Mercantil de la Universitat d’Alacant i directora del grup d’investigació BAES BlockchainLab.

En el congrés es tractaran temes des de les perspectives jurídica, econòmica i tecnològica relacionats amb el sector financer tradicional en l’ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) en nous mitjans de pagament, com és el cas de les Stablecoins (criptomonedes estables) que prometen ser, en un futur cada vegada més pròxim, el sistema d’adopció majoritari en el sector minorista en la Unió Europea. De fet, la Comissió Europea va adoptar un paquet de finances digitals el 24 de setembre del 2020, que inclou una estratègia de finançament digital i propostes legislatives sobre resiliència digital i criptoactius, la tecnologia subjacent principal de la qual és Blockchain.

El congrés posarà un interès especial en la governança dels emissors d’Stablecoins, un tema d’una gran actualitat i central a la Unió Europea –com explica Carmen Pastor– per la seua possible emissió per grans BigTech alienes al sector financer tradicional, com Facebook o Amazon, i també per la importància de garantir la protecció de les dades de les persones usuàries i l’accés amb garanties als serveis de pagament remots.

Durant la seua celebració hi haurà ponències i panells temàtics en els quals participaran acadèmics, empresaris, supervisors i organismes concernits per la tecnologia financera, com també l’Agència Espanyola de Protecció de Dades i el Centre Criptològic Nacional (CCN-CERT), entre altres. El congrés comptarà amb la conferència de clausura del Banc d’Espanya, sobre els avanços de l’eurosistema en matèria de l’Euro Digital i una taula redona on s’exposaran les conclusions principals.

La necessitat de tractar aquests temes s’ha posat encara més de manifest durant la pandèmia de COVID-19 ja que s’ha incrementat fins a un 72% en l’ús d’aplicacions financeres a Europa, fet que té aparellat un augment també dels ciberatacs a les institucions financeres en un 38%.

El grup BAES de la UA

El grup BAES (Blockchain Aplicat a les Administracions Públiques i les Empreses) és un Blockchain Lab de l’Institut d’Economia Internacional de la Universitat d’Alacant, que està format per un conjunt multidisciplinari d’investigadors, juristes, economistes i enginyers (informàtics i industrials), de diferents universitats i despatxos d’advocats liderats per Carmen Pastor Sempere, professora de Dret Mercantil de la Universitat d’Alacant.

L’objectiu és desenvolupar la tecnologia Blockchain en l’àmbit de l’Administració Pública i de l’empresa privada i aconseguir un estàndard de Blockchain europea, perquè entén que serà una eina clau per a la consolidació del mercat únic i per a l’enfortiment de la ciutadania europea i de la competitivitat de les empreses.

Pujar