elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA i la TUD creen un biosensor i un sistema intel·ligent de monitoratge remot dels nivells hormonals

La UA i la TUD creen un biosensor i un sistema intel·ligent de monitoratge remot dels nivells hormonals
  • Es tracta d’un dispositiu portàtil i mínimament invasiu que es pot utilitzar per a diverses patologies i per a tractaments de fertilitat

  • L’OTRI busca empreses interessades a adquirir aquesta tecnologia per a la seua explotació comercial

MÉS FOTOS
La UA i la TUD creen un biosensor i un sistema intel·ligent de monitoratge remot dels nivells hormonals - (foto 2)

Investigadors de la Universitat d’Alacant (UA) i de la Technische Universität Dresden (TUD) han desenvolupat un biosensor hormonal al costat d’un sistema intel·ligent de monitoratge remot que proporcionen una informació precisa i en temps real sobre dels nivells hormonals del pacient.

Les hormones són missatgers químics que viatgen pel corrent sanguini i són responsables del nostre creixement i desenvolupament, del metabolisme, la fertilitat, la vida sexual i l’estat d’ànim. Així, els desequilibris hormonals són devastadors per a l’organisme i estan vinculats principalment amb malalties amb altes taxes de mortalitat com el càncer, cardiopaties, i fins i tot amb la infertilitat.

La infertilitat és una de les afeccions més rellevants de la nostra societat. Un informe de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) revela que el 17 % de la població mundial la pateix. Quasi tots els mètodes de tractament de la infertilitat inclouen una teràpia hormonal i, per tant, per a evitar els efectes secundaris causats per les injeccions hormonals, cal conèixer amb molta precisió el nivell d’hormones del pacient en tot moment.

Actualment, malgrat els continus avanços científics i tecnològics, els tractaments hormonals recuperen els nivells hormonals de manera puntual i discontinua, mitjançant anàlisis de sang, i no hi ha dispositius que oferisquen un seguiment hormonal continu durant un determinat període de temps i que proporcionen les dades de manera remota i en temps real.

Per això, els investigadors Santiago Meliá i Anastasia Gorelova, del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la Universitat d’Alacant, i els seus col·legues de la DTU han desenvolupat un biosensor que integra un sistema híbrid de microelèctrodes i sensors moleculars a través de la tècnica d’efecte de camp de transistors.

La invenció s’aplica al diagnòstic clínic i aprofita la tècnica derivada del desenvolupament del sistema de monitoratge remot intel·ligent, que facilita la gestió i el suport de dispositius mèdics mitjançant un sistema basat en bessons digitals i intel·ligència artificial.

Una de les principals novetats és l’ús de tècniques d’intel·ligència artificial per a predir els patrons en l’evolució hormonal, i així ajudar els experts sanitaris a prendre decisions sobre possibles accions a prendre en la prescripció mèdica d’aquestes malalties.

Finalment, aquest sistema de monitoratge permet que el mateix metge definisca els plans de cura hormonal basant-se en estàndards com FHIR HL7, cosa que permet una integració adequada en el flux de treball de les organitzacions sanitàries.

El Servei de Transferència dels Resultats de la Investigació  (OTRI) ha llançat una oferta tecnològica per a trobar empreses interessades a adquirir aquesta tecnologia per a l’explotació comercial mitjançant acords de llicència de la patent, projectes d’R+D, projectes de desenvolupament per a adaptar-los a les necessitats de la part interessada i projectes de prova de concepte, entre d’altres.

El perfil de les empreses que es busca des de l’OTRI correspon a empreses del sector de l’eHealth, més concretament empreses fabricadores de dispositius mèdics.

Pujar