elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consorci de Museus proposa tres exposicions inèdites aquest estiu a Alacant

El Consorci de Museus proposa tres exposicions inèdites aquest estiu a Alacant
  • La ciutat acull per primera vegada dues mostres individuals dedicades als artistes José Aparicio i Bruno Munari, al MUBAG i al MACA

  • El Centre Cultural Las Cigarreras presenta la primera exposició de videoart japonés que se celebra a Alacant

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) compta amb tres exposicions a Alacant que permeten descobrir per primera vegada l’obra del pintor alacantí José Aparicio, les creacions de l’artista Bruno Munari, i les propostes de Mai Endo i Aya Momose, dues de les videoartistes japoneses més reconegudes en l’actualitat al Japó en el context ‘queer’/feminista. Una programació amb tres mostres inèdites que permetran als visitants del Museu de Belles Arts Gravina d’Alacant (MUBAG), el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) i el Centre Cultural Las Cigarreras acostar-se a la creació artística des de diferents perspectives.

“Des del Consorci de Museus presentem a Alacant una programació potent aquest estiu, amb propostes que comprenen formats com el disseny, la pintura clàssica o el videoart, i que ens permeten descobrir un gran exponent de la pintura neoclàssica, l’alacantí José Aparicio, per primera vegada a la seua ciutat natal, el dissenyador internacionalment reconegut Bruno Munari, o les propostes de les videoartistes japoneses Mai Endo i Aya Momose”, afirma el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

Una exposició sobre José Aparicio per primera vegada a Alacant

El Museu de Belles Arts Gravina d’Alacant (MUBAG) presenta ‘El pintor José Aparicio. 1770-1838’, la primera mostra individual dedicada a l’artista alacantí fins ara. Produïda pel Consorci de Museus, l’exposició s’articula entorn de les diferents etapes de la vida de l’artista, que va passar de la seua ciutat natal, en la qual només es podien realitzar els considerats ‘estudis menors’, a convertir-se en pintor de cambra de Ferran VII. Una àmplia selecció de pintures, dibuixos, gravats i documents, que subratllen el context històric en què es van crear i que permeten conéixer la figura d’aquest rellevant artista del neoclassicisme espanyol. L’exposició es podrà visitar fins al 2 d’octubre.

La primera exposició de Bruno Murani a Espanya al MACA

El Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) presenta una versió adaptada de la primera exposició dedicada a Bruno Munari a Espanya. Concebuda i organitzada pel Consorci de Museus en col·laboració amb la Fundació Juan March, es tracta d’una mostra itinerant que reuneix prop de tres-centes obres de Bruno Munari (Milà, 1907-1998), que Picasso va definir com “un Leonardo del nostre temps”, un artista que ha tingut una influència significativa en la cultura del segle XX i que, no obstant això, a penes es coneix. L’exposició estarà disponible fins al 25 de setembre al MACA.

La primera exposició de videoart japonés a Alacant

El Consorci de Museus ha produït també la primera exposició de videoart japonés que se celebra a la província d’Alacant, i que exhibeix al Centre Cultural Las Cigarreras els treballs de Mai Endo i Aya Momose, dues de les videoartistes japoneses més reconegudes en l’actualitat al Japó en el context ‘queer’/feminista.

Produïda pel CMCV amb la col·laboració de la Fundación Japón, i organitzada per NEGRE, ‘La clausura del cos’ és fruit d’un diàleg entre les artistes i el comissari Cayetano Limorte al voltant d’una preocupació comuna: el règim heteronormatiu de la diferència sexual imperant en les societats patriarcals tant d’Orient com d’Occident. Una conversa mantinguda en el temps que va des dels usos del llenguatge com a dispositiu de control del sistema sexe-gènere fins a l’ús de les imatges en el marc de la història de l’art i el seu poder legitimador d’estereotips de gènere. Es podrà visitar fins al pròxim 12 de setembre al Centre Cultural Las Cigarreras.

Aquest estiu Alacant serà una destinació vacacional atractiva per molts motius; entre aquests, una agenda cultural carregada d’exposicions per a conéixer i entendre la creació artística del passat i del present.

Pujar