Consorci de Museus presenta l’actuació del Premi Nacional de Dansa 2022, Andrés Marín, dins del cicle ‘MACA en vivo’
Un cicle organitzat pel Consorci de Museus i el Festival Abril en Dansa que dona continuïtat al festival amb una sèrie d’actuacions gratuïtes
Andrés Marín, un dels ‘bailaors’ més singulars del panorama flamenc actual, presenta la seua producció ‘Ad libitum’ el 26 de novembre al MACA d’Alacant
El Premi Nacional de Dansa 2022 i un dels grans renovadors del flamenc en l’actualitat, Andrés Marín, presenta el seu espectacle ‘Ad libitum’ el dissabte 26 de novembre al Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA). L’actuació, amb accés gratuït, forma part del cicle ‘MACA en vivo’, una iniciativa del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el Festival Abril en Dansa d’Alacant, que enguany ha celebrat la seua XI edició, donant veu i protagonisme a artistes de diverses generacions.
Per segon any consecutiu, el cicle ‘MACA en vivo’ se suma a la programació del festival per a impulsar cinc actuacions de dansa entre abril i desembre. El coreògraf i ballarí Andrés Marín tanca el cicle dissabte que ve amb una improvisació que trenca les taules de la raó.
“La dansa és una potent eina per a transmetre i experimentar, i una manera d’acostar-nos a les arts des de la corporalitat. Alacant ha vist nàixer grans ballarins i compta amb un destacat festival de dansa contemporània. Per segon any consecutiu ens hem sumat al Festival Abril en Dansa amb aquesta proposta d’intervencions relacionades amb la dansa, la ‘performance’ i les arts vives”, assenyala el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.
Andrés Marín és un dels ‘bailaors’ més singulars del panorama flamenc actual i un dels grans responsables de la renovació d’aquest gènere, que ha sigut reconegut amb el Premi Nacional de Dansa 2022 i el Giraldillo al Baile 2020. Les seues produccions s’han centrat en la tradició flamenca i específicament en els cants clàssics, però no des d’una perspectiva convencional, sinó a través d’un estil personal i una estètica d’absoluta contemporaneïtat. Director coreogràfic, artístic i musical de la seua pròpia companyia, les seues creacions reflecteixen la llibertat expressiva d’una profunda investigació artística. D’ací naix una poètica rica en imatges suggeridores, al servei del seu compromís amb l’art i amb ell mateix.
En ‘Ad líbitum: O cómo me he liberado de mis cadenas’ l’artista ballarà al compàs de la seua pròpia voluntat, des d’una llibertat plena, en una peça que es defineix des de la total disponibilitat al moment, al lloc, a l’altre, trobant-se en l’escenari o entre el públic.
El coreògraf deixa que parle el seu cos, que tant ha de dir i s’imposa a ell, trencant les traves de la raó, i construint davant de nosaltres un camí pel qual convida a penetrar en la fondària de la seguidilla o el compàs de la buleria i ofereix el seu ball com un acte de llibertat.