elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consell de Govern de la Universitat d’Alacant convoca les eleccions al rectorat i aprova el calendari electoral

El Consell de Govern de la Universitat d’Alacant convoca les eleccions al rectorat i aprova el calendari electoral
  • La rectora trasllada als consellers la seua confiança en el suport de la Generalitat Valenciana per al manteniment del grau de Medicina i la resolució de les pràctiques

MÉS FOTOS
El Consell de Govern de la Universitat d’Alacant convoca les eleccions al rectorat i aprova el calendari electoral - (foto 2)
El Consell de Govern de la Universitat d’Alacant convoca les eleccions al rectorat i aprova el calendari electoral - (foto 3)

 

El Consell de Govern de la Universitat d’Alacant ha aprovat aquest matí, en la seua reunió ordinària de setembre, la convocatòria d’eleccions a rector o rectora, com també el calendari electoral. Els comicis tindran lloc els dies 27 i 28 de novembre, i es duran a terme, per primera vegada en la institució, mitjançant el vot electrònic.

Durant la reunió, la rectora, Amparo Navarro ha informat el Consell de la seua dimissió, presentada, com és preceptiu, davant del conseller d’Universitats perquè l’eleve al Consell. La rectora romandrà en funcions fins a la publicació de la dimissió en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana , DOGV. Des del moment en què es faça efectiva i fins a la proclamació definitiva del candidat o candidata electa, exercirà el lloc de rector en funcions el vicerector d’Investigació, Juan Mora.

La dimissió de la rectora per a poder optar a la reelecció és una condició establida en els Estatuts de la Universitat d’Alacant que s’esgota amb aquestes eleccions ja que l’actual Llei Orgànica del Sistema Universitari, LOSU, preveu per al càrrec un mandat únic de 6 anys.

Com s’ha informat, el termini de presentació de candidatures tindrà lloc entre el 31 d’octubre i el 7 de novembre i la proclamació definitiva d’aquestes serà el 18 de novembre. El calendari electoral aprovat amb el vot favorable de la majoria dels consellers, estableix que la campanya electoral es desenvolupe entre el 19 i el 26 de novembre.

Tota la informació relativa a l’elecció a rectora o rector està arreplegada en el Títol III del Reglament Electoral de la UA. Cal destacar que l’elecció es fa per sufragi universal directe i que actualment, per al càrrec, són elegibles «les funcionàries o els funcionaris de carrera del cos de catedràtiques o catedràtics d’universitat pertanyents a la Universitat d’Alacant, en situació de servei actiu i efectiu en aquesta, que ocupen una plaça amb caràcter permanent, a temps complet i amb dedicació exclusiva».

Correspon a la Junta Electoral de la Universitat d’Alacant vetlar pel compliment de la normativa i la transparència del procés.

Si concorregueren més de dues candidates o candidats, i cap no aconseguira la majoria suficient en primera volta, es farà una segona votació a la qual només podran concórrer les dues candidates o candidats més recolzats en la primera votació. Si fora necessària una segona volta, les votacions tindrien lloc entre els dies 10 i 11 de desembre. La proclamació definitiva del candidat o candidata que siga elegit o elegida tindrà lloc el 9 de desembre, en primera volta, o el 19 del mateix mes, si fora necessària una segona votació.

El compromís de la Generalitat

Juntament amb el calendari electoral, un dels assumptes més destacats de la jornada ha sigut l’informe de la rectora, en el qual s’ha donat compte al Consell de Govern de la reunió mantinguda el passat dilluns, dia 23 de setembre, amb el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, sobre el conflicte pel grau de Medicina en la UA.

La rectora ha qualificat la reunió de «necessària i important» ja que es tractava de la primera trobada oficial des que el dia 2 d’agost la Generalitat Valenciana presentara el recurs d’assentiment i la petició de nul·litat parcial del decret d’autorització del grau en Medicina en la Universitat d’Alacant.

Navarro ha assegurat que l’entrevista es va desenvolupar en un clima de «cordialitat» i que va servir perquè els dos mandataris posaren sobre la taula la seua postura sobre el conflicte que, ha recordat, «segueix judicialitzat i a l’espera de sentència». Ha explicat que la reunió es va gestar quan van coincidir en l’acte oficial d’inauguració del curs de la Universitat Politècnica de València i que, «lògicament», va acudir a la convocatòria del president quan la va rebre.

La rectora ha agraït Mazón «el seu suport a la UA» i que «s’haja compromès amb la continuïtat de Medicina a la Universitat d’Alacant, passe el que passe amb la sentència judicial, en paraules textuals del president», ha dit. Així mateix, Navarro ha traslladat al Consell, «el reiterat compromís expressat pel president de garantir també, davant de qualsevol escenari, els drets dels estudiants de la UA».

En aquest sentit, ha transmès la voluntat expressada pel responsable del govern valencià de «solucionar tot el que és relatiu a les pràctiques dels nostres estudiants» que, ha insistit, «és competència de la Conselleria de Sanitat», com també el compromís del president «d’esmenar qualsevol deficiència de forma o tramitació que poguera trobar-se en el decret d’autorització».

«Igual que la UA –ha recalcat la rectora– el Consell ha assegurat que, siga quina siga la sentència, té tots els escenaris previstos per a resoldre amb èxit i absolutes garanties aquesta qüestió».

En aquest sentit, afirma que «la meua postura, i així ho he traslladat al president , continua sent la mateixa que he expressat en tot moment: qualsevol negociació a futur passa per assegurar la continuïtat dels estudis de Medicina a la nostra Universitat i per garantir els drets dels nostres estudiants i les seues famílies». Sobre aquesta qüestió, ha insistit, «nosaltres els defensarem fins al final i esgotarem totes les vies legals existents».

Així mateix la rectora ha explicat que durant la reunió també es va acordar «mantenir reunions entre els equips jurídics de les dues institucions per a estar informats i, si és el cas coordinats, per a poder dur a terme les actuacions que calga fer una vegada es conega la sentència».

Sobre la proposta de creació d’un campus «interuniversitari o sumatori», especialitzat en Ciències de la Salut, la rectora ha manifestat que es tracta de «un projecte incipient» del qual continua desconeixent el detall però que, com a concepte, «és el que ja fem no sols amb la Universitat Miguel Hernández, sinó també amb altres universitats nacionals i internacionals i altres centres d’investigació». No obstant això, assegura, «he expressat al president la nostra disponibilitat per a participar en el projecte sempre que es faça amb titulacions de nova creació; es compartisquen pràctiques i recursos en el grau de Medicina i es garantisca el respecte a l’autonomia universitària». En aquest sentit, Amparo Navarro ha afirmat que qualsevol decisió de transcendència serà presa amb l’acord dels òrgans de govern de la UA.

A més de totes aquestes qüestions, durant la reunió ordinària del mes de setembre, el Consell de Govern de la UA ha aprovat per unanimitat diferents normatives d’índole intern relatives, entre d’altres, a l’Escola Internacional de Doctorat; la mobilitat d’estudiants o l’ús dels serveis i recursos informàtics.

Pujar