Compromís proposa al Ple l'adhesió d'Alacant a la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables
El Grup Municipal de Compromís elevarà al Ple d'aquest dijous una moció perquè l'Ajuntament d'Alacant inicie els tràmits necessaris per a l'adhesió de la ciutat d'Alacant a la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables, amb la finalitat de promocionar polítiques a nivell local perquè tota la ciutadania es beneficie de la utilització dels recursos de la vida saludable.
El moviment de ciutats saludables és una iniciativa de l'Organització Mundial de la Salut que s'inicia en 1987 amb la creació d'una Xarxa Europea de Ciutats Saludables (RECS) i el foment de xarxes nacionals de ciutats saludables.
La Xarxa Espanyola va ser la primera a constituir-se i ho va fer el 8 de març de 1988, i s'ha enfortit i consolidat al llarg dels anys fins a reunir en l'actualitat a 146 entitats locals (145 ajuntaments i una Diputació), que representa aproximadament a 19 milions d'habitants.
La Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables i la Implementació local de l'Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció són projectes sinèrgics que es complementen i avancen mobilitzant a les autoritats i comunitats locals perquè adopten i apliquen mesurades de salut de provada eficàcia que arriben a tota la ciutadania, així com perquè les integren en accions de govern sostenibles, més àmplies, que creuen i milloren els entorns físics i socials i que facen possible una millor salut i benestar.
Un dels acords del Consens de Xangai sobre ciutats saludables és reforçar la bona gobernanza en pro de la salut i reconèixer que la promoció de la salut requereix decisions polítiques audaces enfront d'uns altres interesse, la qual cosa requereix el compromís dels Governs Locals espanyols amb la promoció de la salut i el desenvolupament urbà sostenible, així com el reconeixement que la salut i el benestar es troben en la base de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament i els seus Objectius de Desenvolupament Sostenible adquirit per 100 alcaldes de tot el món en la 9ª Conferència Mundial de Promoció de la Salut.
D'igual manera, entre els eixos que formen part de les respostes que ciutats i municipis que destaquen a guanyar salut, es troba el foment d'estratègies per a recolzar i garantir un bon començament en la vida, la mobilització contra l'estigma, el suport social, la protecció dels drets humans, la garantia d'equitat en l'accés als serveis.
En aquest sentit, es fa necessària l'aplicació de mesures de baix cost, però eficients --com la reducció del consum de tabac i alcohol, alimentació saludable i exercici físic-- i l'extensió de la filosofia de la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables al conjunt de les Entitats Locals "perquè tota la ciutadania es beneficie de la utilització dels recursos de la vida saludable".
Els Governs Locals tenen una influència directa en la salut de la població, mitjançant les seues polítiques de salut, educació, benestar social, transport, medi ambient, cultura, urbanisme, habitatge, esports, seguretat. Algunes polítiques no són íntegrament competència local, però els seus serveis es desenvolupen en l'àmbit local, per la qual cosa la seua coordinació en el territori produeix sinergies molt efectives per a guanyar salut.
Aquests aspectes fan de l'àmbit local un lloc idoni per a millorar la salut de la població, treballant conjuntament entre sectors i comptant amb la participació de la ciutadania.
A més d'adoptar aquests principis trasversales, les ciutats i municipis que promocionen la salut han tenir en compte les diferents dimensions de la salut i dur a terme accions concretes i sostenibles, ben dissenyades, basades en l'evidència d'efectivitat. Accions que s'avaluen i transformen per a respondre, cada vegada en major mesura, a les necessitats de la ciutadania.
Compromís posa l'accent que a part de les sinergies aconseguides per la participació en la RECS, es concedeixen unes ajudes a projectes per al desenvolupament d'actuacions en matèria de salut així com per a la implementació local de l'Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció en el Sistema Nacional de Salut.
"L'import d'aquestes ajudes en 2017 és de 649.000i euros, que suposa el 60% de la quantitat màxima contemplada en l'Acord de col·laboració per a l'any, entre el MSSSI i la FEMP i el 40% restant hauran d'aportar-ho les Entitats Locals que participen en aquesta convocatoria", indica el portaveu del Grup Municipal de Compromís.
Per tot açò, Compromís proposa a més subscriure la Declaració de Xangai sobre Ciutats Saludables, i assumir els pronunciaments i compromisos que la mateixa suposa.