Compromís preguntarà en el plenari sobre l'obligació del govern municipal de contractar almenys 7 educadors ambientals
La coalició ha planteja, a més, la necessitat de dotar d'usos l'Observatori Mediambiental i que alberg un centre de voluntariat ambiental
El grup municipal de Compromís preguntarà en el ple sobre quan planeja el govern municipal contractar, com a mínim, als 7 educadors ambientals als quals obliga el Pla Integral de Residus (PIR) als municipis entre 300.000 i 399.000 habitants.
Des de la coalició s'han reunit amb el teixit associatiu ecologista de la ciutat per a presentar aquesta pregunta al ple i abordar els problemes mediambientals de la ciutat d'Alacant. A més han presentat les propostes de la coalició respecte a l'Observatori Mediambiental urbà de la Via Parc que podria ser el centre de treball d'aquests educadors i a més albergar un centre de voluntariat ambiental.
"Ens hem reunit amb el teixit associatiu ecologista de la ciutat Alacant per a intercanviar impressions i abordar els greus problemes mediambientals que tenim a la ciutat d'Alacant i potenciar l'educació mediambiental. Per això els hem informat que en el pròxim ple sol·licitarem Ajuntament Alacant tres mesures: en primer lloc que contracte de manera immediata els 7 educadors mediambientals en gestió de residus que ens correspon per llei, per normativa autonòmica que hem de contractar el 31 de desembre d'enguany i reclamem que no s'esperen fins a l'últim moment, que els contracten, ja que són més necessaris. En segon lloc, que dote de continguts Observatori Mediambiental Urbà que tenim la Via Parc, que està morint-se de riure i que podria ser una eina molt potent per a la sensibilització i educació mediambiental i en tercer lloc que aquest espai albergue el voluntariat mediambiental d'Alacant, que cada vegada és més potent i dignifica dia a dia la nostra societat en matèria mediambiental", ha explicat Rafa Mas, regidor de la formació progressista.
Des de la coalició insisteixen que la contractació de 7 educadors ambientals a jornada completa millorarà la gestió dels residus domèstics i assimilables, donarà un servei de proximitat a la ciutadania, el comerç i les empreses sobre les millors pràctiques en matèria de gestió de residus i els nous criteris i oportunitats de l'economia circular en l'àmbit municipal; específicament, en tot el relatiu a la prevenció en la generació de residus domèstics i assimilables, la preparació per a la reutilització i les recollides selectives en origen.
És per això que Compromís considera que Alacant ja compta amb unes instal·lacions adequades, en l'Observatori, que podria ser l'espai des del qual coordinar totes les accions i plans mediambientals, desenvolupar programes d'educació i conscienciació ambiental per a la ciutadania i d'estalvi energètic. A més d'incloure en aquest centre un espai dedicat al voluntariat ambiental.
Mas ha insistit que aquest projecte, aprovat en 2010 amb un import de 876.000 euros, cofinançats amb càrrec a fons Feder, està totalment infrautilitzat, i funciona a mig gas des de 2017. A més, des de la coalició recorden que des que el setembre de 2019 van presentar la declaració d'emergència climàtica a Alacant no han parat de proposar en els plens iniciatives que busquen fer una ciutat que lluite contra l'emergència climàtica i mitigue els seus efectes.