elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís demana la posada en marxa de la Comissió organitzadora del 80 aniversari del Bombardeig del Mercat Central

Compromís demana la posada en marxa de la Comissió organitzadora del 80 aniversari del Bombardeig del Mercat Central
    MÉS FOTOS
    Compromís demana la posada en marxa de la Comissió organitzadora del 80 aniversari del Bombardeig del Mercat Central  - (foto 2)

    El Grup Municipal de Compromís reclamarà en el ple del pròxim dijous la convocatòria de la Comissió constituïda al setembre de l'any passat per a coordinar els actes de l'aniversari de dates d'especial rellevància en el context de la Guerra Civil Espanyola.

    La portaveu adjunta de Compromís, María José Espuch, formularà una pregunta al ple per a instar al fet que aquesta comissió entre en funcionament i emprenga l'organització dels actes commemoratius del 80 aniversari del bombardeig del Mercat Central d'Alacant enguany i dels esdeveniments relacionats amb la finalitat de la Guerra Civil a Alacant en 2019.

    "Recuperar la memòria històrica és una forma de fer justícia, i per açò Compromís ha apostat sempre i ho seguirem fent de forma decidida, per donar rellevància i visibilitat a la commemoració d'uns fets històrics tan importants, i per aquest motiu reclamem que s'inicie l'organització dels actes d'aniversari d'aquestes dues dates tan especials en la nostra ciutat", indica l'edil.

    Cal recordar que el Ple de l'Ajuntament d'Alacant va aprovar l'any passat per unanimitat la moció elaborada per la Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica --que ha estat dirigida durant els primers dos anys i mig per la regidora María José Espuch--, per a crear la citada comissió no permanent del ple amb l'objectiu de coordinar la commemoració de les citades efemèrides, entre el 75 aniversari de la mort del poeta Miguel Hernández en la presó d'Alacant l'any passat. El següent pas a la seua constitució, segons ha apunta l'edil, era la celebració d'una primera reunió que hauria d'haver-se realitzat a la fi de 2017 o principis del 2018.

    María José Espuch recorda el paper que li va tocar jugar a la ciutat d'Alacant durant els difícils anys de guerra i postguerra, quan, malgrat ser ciutat de rereguarda i no tenir fronts de batalla propers, va patir com poques les conseqüències de la guerra pels sistemàtics bombardejos que, des de les Illes Balears, es van ser succeint en aqueixos anys pels avions feixistes italians allí assentats.

    En aqueixos terribles anys les vertaderes protagonistes del dia a dia en la nostra ciutat van ser les dones que no solament havien de mantenir a les seues famílies amb escassos recursos a causa de la guerra, sinó que van treballar intensament en la fabricació d'estris com a mantes, uniformes i munició.

    Així, Alacant va ser l'escenari tràgic del final de la guerra, al març/abril de 1939, amb més de 15.000 persones atrapades en el seu port, algunes de les quals es van suïcidar i unes altres van passar un duríssim periple per camps de concentració i presons, mentre que uns altres van ser afusellats. La terrible repressió de la posterior Dictadura Franquista va portar també a la presó, tortura i afusellament de numeres persones per la seua sola condició de republicans.

    Per a recuperar la memòria de la ciutat d'Alacant durant aqueixos anys de guerra i postguerra, Compromís entén que es fa necessari i urgent l'engegada d'aquesta comissió, un òrgan al que a més s'ha de convidar a participar a la resta d'institucions públiques i privades, així com a organitzacions i col·lectius que estiguen interessats en la preparació d'activitats i esdeveniments i a aportar l'ajuda econòmica necessària per a la seua realització.

    Pujar