Compromís celebra el suport del Congrés dels Diputats a la cessió de l'antiga refineria 'La Britànica'
El Grup Municipal de Compromís mostra la seua satisfacció per l'aprovació ahir, en la comissió d'Hisenda del Congrés, d'una Proposició No de Llei (PNL) que demanda a l'Estat la cessió de la titularitat de l'antiga refineria 'La Britànica', situada en la Serra Grossa, així com dels terrenys adjacents (Serra del Molinet i Camp de l'Ametllers). Aquesta transmissió suposa un pas més per a recuperar i posar en valor un dels exemples més destacats del patrimoni industrial alacantí, en el marc del projecte 'Alacant Ciutat de la Memòria' impulsat des de Compromís a Alacant.
L'aprovació d'aquesta iniciativa és fruit de l'obstinació de la Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica en l'Ajuntament d'Alacant, amb la qual ha sigut el seu edil responsable María José Espuch, de Compromís, durant els dos primers anys de mandat municipal, i del treball coordinat dels diferents grups parlamentaris de Compromís en la Diputació Provincial d'Alacant, en les Corts Valencianes i el Congrés dels Diputats per a instar a les administracions implicades a fer efectiva la citada cessió.
L'objectiu d'aquest projecte persegueix posar en valor un espai natural ja emblemàtic de la ciutat com és la Serra Grossa, lloc d'oci dels alacantins i l'interior dels quals alberga un entramat de galeries que condueixen a vuit dipòsits de 2.000 m³ i una quinzena de 500 m³, a més de diverses estades. D'aquesta manera, els vells dipòsits de CAMPSA i espais com el Camp dels Ametlers passaran a ser l'element central d'un parc cultural que dotarà a la ciutat d'una nova fita turística.
María José Espuch celebra l'aprovació de la PNL i recorda que 'La Britànica' és una oportunitat inigualable per a diversificar l'oferta turística cap a sectors aliens al concepte sol i platja com són el turisme històric-industrial o el cultural. Per açò, Compromís estarà vigilant perquè les administracions públiques implicades complisquen amb els seus compromisos i aposten de forma decidida per fer realitat aquest projecte.
"Compromís aposta per regenerar una zona annexa a un dels barris més degradats però també emblemàtics de la ciutat, com és L'Albufereta. Recuperar aquest àrea suposa donar un impuls al projecte de ciutat que necessita Alacant. La nostra capital necessita un pol d'atracció cultural i turístic que siga original; i aquest projecte reuneix totes les condicions. Ara es tracta d'abordar-ho des del realisme, ajustat a la situació pressupostària, i no caure en la desmesura d'altres èpoques", assenyala l'edil.
Cal recordar que la defensa del patrimoni industrial alacantí és una de les prioritats de Compromís, que ha presentat a les Corts una Proposta No de Llei per a elevar la protecció d'uns 170 elements arquitectònics considerats Bé de Rellevància Local, una figura que no garanteix la màxima protecció, com demostra que un 11% d'ells ja han desaparegut o han sigut destrossats.
Així mateix, el propi Ple municipal en el passat ple de setembre va aprovar una Declaració Institucional per a requerir a la Diputació d'Alacant que retire la petició d'aquesta instal·lació i col·labore amb l'Ajuntament d'Alacant.
ESPAI EMBLEMÀTIC
L'antiga refineria està situada en l'avinguda de la Vila Joiosa, i és un dels exemples més destacats del patrimoni industrial alacantí, ja que, per les seues característiques, està considerada una infraestructura única en l'Estat Español, ja que gran part dels seus dipòsits i galeries es troben excavades en la roca, creant grans espais dins de la Serra del Molinet.
Aquest conjunt industrial catalogat com un Bé de Rellevància Local es troba assentat sobre les naus d'una antiga refineria anomenada 'La Britànica' en 1875, i en 1920 va passar a les mans de Campsa. A dia d'avui, l'interior de la refineria roman pràcticament intacte des de la seua construcció.
Actualment, la majoria de les instal·lacions que hi havia en superfície han desaparegut, principalment, per les obres del TRAM. En la factoria subterrània queden tres galeries principals i set secundàries, que porten cap a vuit dipòsits de 2.000 m3 i uns quinze de 500 m3, a més de diverses estades de tipus rectangular.
En l'exterior existeix una bassa, un dipòsit descobert, murs de maçoneria i altres elements. A més, dins de l'entorn de la refineria existeixen restes arqueològiques de l'Edat de Bronze, de l'època ibèrica, medieval, de la Guerra Civil, de l'antic camp de concentració de l'Ametllers i vestigis relacionats amb la pedrera, que també es podrien integrar, juntament amb l'antiga refineria, dins d'un gran complex històric revitalitzat.