La UA commemora el Dia Mundial de la Visió amb una jornada de revisions optomètriques oberta a tota la comunitat universitària
Dijous, 13 d’octubre, l’estand d’atenció primària en salut visual estarà situat a la Biblioteca General de 9 a 13 hores
Més del 40 % dels estudiants de la Universitat d’Alacant (UA) tenen problemes visuals sense corregir. A més, segons un estudi dut a terme el 2019, la prevalença de simptomatologia ocular i visual relacionada amb l’ús de dispositius digitals és del 76,6 % entre l’alumnat de la UA, i els símptomes més freqüents són el mal de cap, la picor als ulls, parpelles pesades i la sensació de veure-hi més malament. Conscients d’aquest problema, en el marc del programa Universitat Saludable, la UA celebra dijous, 13 d’octubre, el Dia Mundial de la Visió.
Amb el lema «Salut visual per a tots», més de vint estudiants de quart curs del grau en Òptica i Optometria, supervisats per professionals (professors i investigadors), es posaran al servei de la comunitat universitària per a realitzar un ràpid examen de cribratge visual a tots els que ho desitgen. L’estand d’atenció primària en salut visual estarà situat a la Biblioteca General de 9 a 13 hores.
En termes generals, els problemes de visió se solen desenvolupar durant l’adolescència i la joventut, i és per aquest motiu que resultat imprescindible que tots els estudiants d’educació secundària, batxillerat i universitat es revisen la vista periòdicament. D’aquesta manera, assenyala la directora del Departament d’Òptica, Farmacologia i Anatomia de la UA, María del Mar Seguí, «es podrien detectar no sols els problemes de graduació que deriven en una visió defectuosa, sinó també altres alteracions i, fins i tot, alguns problemes patològics que poden tenir conseqüències més greus per a la visió de les persones».
Igualment, afegeix, «els efectes de patologies oculars associades a l’envelliment com les cataractes, el glaucoma o la degeneració macular associada a l’edat, poden ser detectats de manera precoç per a millorar-ne el pronòstic i començar com més prompte millor a tractar-los. Per aquest motiu, també és molt important que les persones de més edat cuiden i revisen la seua salut visual de manera periòdica».
Seminari
La jornada pel Dia Mundial de la Visió de la UA conclourà amb el seminari titulat Love your Eyes, dirigit a l’alumnat i professorat del grau en Òptica i Optometria, del màster en Optometria Avançada i Salut Visual, i als professionals òptics optometristes diplomats que hi estiguen interessats. La sessió tindrà lloc a la sala de graus Alfredo Orts de l’edifici d’Òptica i Optometria, a les 13.15 hores, a càrrec d’Isabel Signes, presidenta de l’ONG Visió Sense Fronteres, associació dedicada a l’erradicació de la ceguesa per dues de les seues causes més importants, les cataractes i l’error refractiu. Signes exposarà la seua experiència en projectes de cooperació internacional com a optometrista i parlarà de la importància de la salut ocular i com protegir-la ara i en el futur.
Organitza el Departament d’Òptica, Farmacologia i Anatomia de la UA, en col·laboració amb el Vicerectorat d’Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral i la Facultat de Ciències.