La UA commemora el 8M amb una agenda d’activitats que tracten la igualtat de gènere des de la cultura, l’educació i la investigació
La programació inclou taules redones, exposicions i conferències dirigides a la comunitat universitària i la societat en general
L’acte institucional tindrà lloc el 10 de març a la sala multimèdia de la UA amb el lliurament del Premi Igualtat 2025
La Universitat d’Alacant (UA) ha preparat una extensa i variada programació per a commemorar el Dia Internacional de la Dona, que se celebra el 8 de març. La institució acadèmica ha organitzat més de 30 activitats que inclouen exposicions, conferències, projeccions de cinema, tallers, recitals poètics, actes institucionals i activitats esportives. Totes aquestes iniciatives volen visibilitzar el paper de les dones en la societat, promoure la igualtat de gènere i reflexionar sobre els reptes pendents en matèria de drets i oportunitats.
L’acte institucional de la commemoració tindrà lloc el 10 de març a les 12.30 hores a la sala multimèdia de l’edifici de Rectorat. Durant aquest, s’hi farà lliurament del Premi Igualtat 2025, que enguany reconeix la labor d’Anna Bofill Levi, en la modalitat individual, i de l’Agrupació de Dones Advocades (AMA), en la modalitat col·lectiva. Anna Bofill Levi, arquitecta i compositora, és una figura destacada en la defensa dels drets de les dones, mentre que l’AMA ha sigut reconeguda per la seua lluita contra la discriminació i la violència de gènere des de l’àmbit jurídic. L’acte inclourà la lectura del manifest de la Xarxa d’Unitats d’Igualtat de Gènere i podrà seguir-se en directe a través de streaming en aquest enllaç.
Exposicions
Entre les activitats destacades es troba l’exposició «Pioneres a les Aules», organitzada per l’Arxiu General de la UA, que podrà visitar-se del 3 al 10 de març en el rebedor de la Biblioteca General. La mostra rescata de l’oblit les primeres mestres i educadores que van marcar una fita en la història de l’educació a Alacant, a través d’expedients acadèmics i professionals digitalitzats. Aquesta exposició forma part d’un projecte col·laboratiu entre el Ministeri de Cultura, la Subdirecció General d’Arxius Estatals i la Conferència d’Arxius Universitaris, que ha permès visibilitzar dones valentes i determinades que van obrir camí en la seua època.
Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, la UA ha organitzat més exposicions, com: «8 dones. 8 llibres que van canviar el món» a la Biblioteca de Filosofia i Lletres (del 3 al 17 de març); «Amb Noms de Dona: Referents del Feminisme» a l’aulari II (del 7 al 21 de març); «Científiques (in)visibles» a la Biblioteca de Ciències (del 7 al 28 de març); «Lydia Cacho: una heroïna contra la violència de gènere» a la Biblioteca de Geografia del 3 al 28 de març; «Quan ells van ser elles» en la Mediateca de la BUA entre el 6 i el 10 de març; «La lluita de les dones per la igualtat laboral» a la Biblioteca de Dret del 6 de març al 14 d’abril; «Dones i immigració» a la Biblioteca d’Econòmiques entre el 7 i el 21 de març; «Amb Noms de Dona: Mestres», en l’entrada de l’edifici de Rectorat; a la Facultat d’Educació es podran visitar les exposicions: «Heroïnes de l’esport», entre el 7 i el 28 de març; «Rejected Princesses and Women Who Rocked the World», del 10 al 22 de març, i «Més que olímpiques: Dones que van deixar empremta», que es presentarà el 13 de març a les 11 h a càrrec de Carmen Manchado López.
A més, el 7 de març s’inaugurarà l’exposició «Escrit per dones. Rastres de la literatura en espanyol del segle XX» en el Museu de la Universitat d’Alacant (MUA).
Conferències
La programació també inclou una sèrie de conferències que tracten com el feminisme, la violència de gènere i la lluita per la igualtat. El 28 de febrer, ala Seu Universitària de Petrer, es va celebrar la conferència «El feminismo como opción política». El 3 de març, a la Seu d’Alacant, Pura Díaz Vera, protagonitzarà la conferència «Del romanticismo de la maternidad a las violencias reproductivas»; el 6 de març, a la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, tindrà lloc la conferència «Sesgos de género en la inteligencia artificial», organitzada per l’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere (IUIEG) i el mateix dia 6, a la Seu Universitària de la Vila tindrà lloc la conferència «Intrépidas geógrafas y aventureras», a les 19 hores, activitat que es repetirà el 13 de març a la Seu Universitària de Calp.
El 7 de març, a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, es tractarà la situació de les dones a l’Afganistan amb la conferència «Afganistán no es país para mujeres», organitzada per Amnistia Internacional i el mateix dia, a la Seu Universitària de Petrer s’ha organitzat la conferència «Lógicas políticas y de género: feminismos y procesos políticos» a les 19.30 hores. El dia 10, a Rojals i organitzada per la Càtedra Arquebisbe Loaces, es farà la xarrada «¿Y dónde estaban ellas...? Las artistas» a les 19 hores. El dia 13, la Seu Universitària de la Vila acollirà la conferència i taller «Mujeres buceadoras y arqueólogas subacuáticas» a les 19 hores. I el 14 de març, les dues últimes conferències organitzades per la UA amb motiu del Dia Internacional de la Dona: «Mujeres y dictadura franquista: la historia silenciada» a la Seu d’Alacant a les 19 hores i la conferència i presentació del llibre El desafio de ser viuda a la Seu Universitària d’Elda a les 19.30 hores.
Cultura
En l’àmbit cultural, es projectaran pel·lícules com Dalva el 4 de març a la Seu Universitària de Petrer i Maixabel el 5 de març en la Fundació Paurides d’Elda. A més, el 5 de març se celebrarà el concert de Paco Damas «Las Sinsombrero» al Paranimf de la UA, un homenatge a les dones de la Generació del 27. El 6 de març, en el Teatre Chapí de Villena, tindrà lloc un recital poètic i musical titulat «Poesía de Mujer», amb la participació de l’actriu Antonia San Juan, el baríton Luis Santana i el pianista Víctor Carbajo.
Esports
El Servei d’Esports de la UA organitza la Jornada «Dona i Esport» el 5 de març, amb un cartell commemoratiu que promou la participació de les dones en l’àmbit esportiu. També es faran tallers com «Autocura, gènere i salut» l’11 de març a la Facultat de Ciències de la Salut i «Countering implicit associations and bias in the perception of gender through the deep reading of The Boy at the Back of the Class» el 7 de març a la Facultat d’Educació.
Altres activitats inclouen el TrivigUAldad, un joc interactiu sobre igualtat que es farà el 10 de març a la plaça de la Igualtat i la Facultat d’Educació, i la visita guiada a l’exposició «La màquina de sang. Susana Guerrero» al MUA.
L’agenda del 8M en la UA també inclou activitats com el taller didàctic «Aïllats» sobre l’artista Juana Francés al MUA el 9 de març.
Amb aquesta àmplia i diversa agenda d’activitats, la Universitat d’Alacant mostra el compromís ferm amb la igualtat de gènere i la visibilització del paper de les dones en tots els àmbits de la societat.