elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cinc iniciatives relacionades amb salut visual, dades i IA, agroalimentació, economia i medi ambient obtenen amb els Premis Impuls 2023

Cinc iniciatives relacionades amb salut visual, dades i IA, agroalimentació, economia i medi ambient obtenen amb els Premis Impuls 2023
  • La Universitat d’Alacant també va reconèixer ahir a diversos projectes amb els premis d’Accessibilitat, Emprenedoria Social, Emprenedoria Femenina, Jovempa i el Premi Value Creation

MÉS FOTOS
Cinc iniciatives relacionades amb salut visual, dades i IA, agroalimentació, economia i medi ambient obtenen amb els Premis Impuls 2023 - (foto 2)
Cinc iniciatives relacionades amb salut visual, dades i IA, agroalimentació, economia i medi ambient obtenen amb els Premis Impuls 2023 - (foto 3)
Cinc iniciatives relacionades amb salut visual, dades i IA, agroalimentació, economia i medi ambient obtenen amb els Premis Impuls 2023 - (foto 4)
Cinc iniciatives relacionades amb salut visual, dades i IA, agroalimentació, economia i medi ambient obtenen amb els Premis Impuls 2023 - (foto 5)

 

La Universitat d’Alacant (UA) ha celebrat a la Facultat d’Educació la gala dedicada a reconèixer la labor innovadora, de transferència i d’emprenedoria desenvolupada en la institució. En aquesta XII edició dels Premis Impuls, 35 projectes han optat als guardons que es van donar a conèixer ahir en un acte presidit per la rectora Amparo Navarro.

«Aquests premis s’han mantingut durant dotze cursos acadèmics per a visibilitzar la transferència de coneixement i impulsar l’emprenedoria, la innovació i la creació d’empreses de base tecnològica. Invertir en ciència és invertir en futur i, en aquest cas, premiar l’aplicació dels resultats de la ciència i la seua transferència al teixit empresarial i social, és també una manera d’invertir en ciència, i visibilitzar aquesta labor essencial de la investigació fora dels laboratoris i dels centres acadèmics i posar-la al servei de la societat», va assenyalar la rectora de la UA durant la seua intervenció.

La UA i la Fundació Parc Científic d’Alacant de la Comunitat Valenciana (FPCA) convoquen cada any els Premis Impuls, en el marc del programa institucional ua:emprèn, amb una dotació de més de 30.000 euros. La convocatòria, que reconeix les iniciatives empresarials més innovadores sorgides en la comunitat universitària, consta de dues modalitats de participació, i també de diversos premis atorgats gràcies a la col·laboració de diverses entitats.

Premis Impuls

En la modalitat A, dedicada a projectes basats en resultats d’investigació, es va atorgar un premi de 9.000 euros, dels quals 6.000 euros procedeixen de la UA i 3.000 euros del Parc Científic d’Alacant (PCA), a Visutrain, promoguda per David Piñero, Laurent Bataille, Ainhoa Molina i Elena Martínez. A través del gaming, aquesta iniciativa ofereix un nou programari de teràpia visual personalitzat, com també una plataforma terapeuticodiagnóstica. Visutrain es focalitza, d’inici, en el desenvolupament d’un producte per al tractament de la insuficiència de convergència, ja que és una de les alteracions en visió de prop amb més incidència en la població, que arriba, fins i tot, a ser del 33% en algun grup poblacional i afecta el rendiment escolar en xiquets i laboral en adults.

A més, en aquesta mateixa modalitat, es va decidir atorgar dos premis de 4.500 euros (3.000 euros aportats per la UA i 1.500 euros pel PCA) als projectes InferIA i Bioinval. Promoguda per Alberto Berenguer, Norberto Mazón, David Tomás i Olímpia Alcaraz, InferIA ofereix un nou marketplace de dades dissenyat per a enfortir les capacitats de les empreses mitjançant la provisió de dades de qualitat. D’aquesta forma, les dades son més accessibles i interpretables per aquelles empreses que no tenen els recursos o coneixements adequats i obtenen informació valuosa que els ajudarà en els processos de creixement i innovació. InferIA optimitza el temps i l’esforç de cerca d’informació rellevant mitjançant la combinació de diferents fonts de dades i gràcies al seu algorisme avançat de cerca basat en IA permet una cerca més intuïtiva i precisa.

Per part seua, Bioinval, de les investigadores Ana Cristina Mellinas i Marina Ramos, treballa en l’obtenció de productes alimentaris a partir de residus agroalimentaris generats en empreses de proximitat, en primera instància del sector del cacau. Els productes desenvolupats actualment en forma d’extractes tenen propietats multifuncionals i poden ser utilitzats com a additius alimentaris per les seues propietats texturitzants, aromatitzants i antioxidants en diferents aliments processats, com begudes o salses. Aquesta tecnologia permet disminuir costos de producció i augmentar la sostenibilitat, com també una reducció en els temps d’extracció, consum de solvents i orgànics i baix consum hídric.

En la modalitat B, dedicada a projectes empresarials promoguts per estudiants o titulats i que estava dotada amb un premi de 4.000 euros (2.000 euros de la UA i 2.000 euros del PCA), es van lliurar sengles premis als projectes FindIt App i Envy-Tech Biosens, respectivament. FindIt App és una aplicació dissenyada per a ajudar els usuaris a estalviar diners en les despeses d’alimentació i combustible. L’aplicació, que recopila i compara els preus dels productes en supermercats i gasolineres, funciona cercant milions d’articles en múltiples supermercats, compara preus i mostra els resultats en una interfície molt fàcil d’usar. També inclou una àmplia gamma de funcionalitats. Els promotors del projecte són Álvaro Monllor, Jorge Jover i Juan Montesinos.

Envy-Tech Biosens, idea de Salma Hafed i María José Sáenz, consisteix en el desenvolupament d’un dispositiu portàtil d’alerta primerenca de risc mediambiental. A través del dispositiu es pot fer un monitoratge constant i en temps real per a la detecció de contaminants marins, advertir sobre la seua presència i concentració i permetre una actuació a temps, i evitar així els fenòmens d’eutrofització, és a dir, l’aportació en excés de nutrients inorgànics que provoquen efectes adversos en les masses d’aigua afectades.

Addicionalment, en les dues modalitats, les iniciatives premiades tenen accés a dos llocs de treball en l’espai Innospace del PCA, al costat de la mentoria per part de la Càtedra Germà Bernàcer de la UA.

Premi Transformació Digital

El Vicerectorat de Transformació Digital de la UA, per part seua, va acordar donar un premi de 1.500 euros al projecte innovador BrainNext Lab, de Pablo Rocamora, Marcelo Saval i Víctor Villena. Consisteix en una empresa emergent especialitzada en el desenvolupament de programari mèdic avançat per a la neuroimatge. L’enfocament principal és el desenvolupament de solucions que faciliten tant el diagnòstic i el seguiment de malalties neurodegeneratives, com l’Alzheimer i el Parkinson, mitjançant la quantificació de canvis estructurals en àrees específiques del cervell, com el disseny de solucions que faciliten la planificació de neurocirurgies mitjançant la segmentació de regions d’interès del cervell.

Premi Accessibilitat

El Vicerectorat d’Estudiants i Ocupabilitat de la UA va fer lliurament d’un premi de 1.500 euros a Exo-Traje, de Sergio Arias, Alex Barrientos, Byron David Bolaños i Carlos Alberto Jara. Es tracta d’un projecte que proposa el desenvolupament i la distribució d’un exoesquelet lleuger i portable de membre superior. El dispositiu es basa en una ortesi lleugera accionada des d’un sistema portable a l’esquena de l’usuari. Ajustable al braç de l’usuari permet i facilita el seu moviment, així com assistir-lo en les teràpies de rehabilitació i per a les tasques de la vida diària. El dispositiu integra sensors inercials i electromiogràfics (EMG) per a poder accionar-lo i controlar l’angle del seu moviment.

Premi Emprenedoria Social

La Càtedra de Responsabilitat Social de la Generalitat Valenciana en la UA va reconèixer amb un premi de 1.500 euros al projecte Pidgin, d’Andrés Jiménez, Araceli Blasco i Javier Martínez. Aquesta iniciativa vol millorar la comunicació de les persones sordes en entorns empresarials i públics mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial per a traduir el llenguatge de signes en temps real. Ofereix un avantatge sobre les solucions de la competència en ser més ràpida, eficient, econòmica i escalable, la qual cosa permet a l’empresa oferir serveis d’alta qualitat a un preu assequible. A més, la capacitat d’adaptació al context i l’àmbit de la comunicació millora la precisió de la traducció.

Premi Emprenedoria Femenina d’AEPA

L’Associació d’Empresàries, Professionals i Directives de la Província d’Alacant (AEPA) va concedir 1.000 euros al projecte liderat per dones Valpipack, que treballa en l’obtenció d’un envàs actiu antioxidant a partir de residus de la pinya dissenyat a la carta per a donar resposta als requeriments específics dels aliments carnis. D’aquesta forma, el mateix envàs és capaç d’augmentar la vida útil de l’aliment no sols durant el temps que l’aliment roman envasat sinó també després de la primera obertura d’aquest envàs. Es tracta d’una mena d’envàs sense parangó en el mercat amb el qual s’aconsegueix simplificar el reciclatge. L’equip promotor està format Ana Beltrán, Arantzazu Valdés, Raquel Sánchez i Natalia Cenitagoya.

Premi Jovempa

El Premi Jovempa, d’acompanyament i mentoria fins a la posada en marxa de l’empresa durant un màxim de dos anys i altres avantatges en l’associació, va recaure en Bioinval, projecte també premiat en la modalitat A del Premi Impuls, que s’emmarca en el sector de l’economia circular. Concretament, en la revaloració de residus de la indústria agroalimentària de proximitat.

Premi Value Creation

El grup d’inversors Elrim va assignar quatre mesos de mentoria del seu equip de professionals, combinat amb una oportunitat d’inversió a partir de 10.000 euros, al projecte FindIt APP. També premiat en la modalitat B del Premi Impuls, aquesta aplicació està dissenyada per a ajudar els usuaris a estalviar diners en les despeses d’alimentació i combustible.

Finalment, durant el lliurament dels Premis Impuls 2023, es van lliurar diversos reconeixements a Mundosol Quality com l’entitat més col·laboradora en R+D; a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies com l’entitat més col·laboradora en pràctiques i ocupabilitat, i a Fych Technologies com l’empresa de l’any del Parc Científic d’Alacant.

Pujar