Cinc centres escolars d’Alacant i de Madrid participen en tallers astronòmics sobre la Lluna
L’activitat forma part del projecte europeu de divulgació de la ciència MEDNIGHT Goes to School, en el qual participa la UA
Cinc centres escolars de primària d’Alacant i Madrid han participat en l’activitat Astronomy on the Moon, que forma part del projecte europeu MEDNIGHT Goes to School (MEDNIGHT GTS) en el qual participa la Universitat d’Alacant (UA).
Durant els mesos de març a juny de 2022, alumnat dels centres Museu Puçol d’Elx, Col·legi Arenales Carabanchel (Madrid), Col·legi Educació Especial Cambrils (Madrid), Sant Ramon de Penyafort, situat a Sant Vicent del Raspeig, i el Col·legi Sant Joan i Sant Pau d’Ibi han dut a terme tallers teoricopràctics sobre fenòmens astronòmics, la construcció d’un cràter, un joc interactiu-destructiu de tempesta de meteorits, i l’observació astronòmica amb telescopis del cràter Caroline Herschel.
Aquesta activitat, coordinada pel professor del Departament d’Expressió Gràfica, Composició i Projectes de la UA i president de l’Associació d’Astronomia Astroingeo, Enrique Aparicio, a més d’acostar diversos aspectes sobre l’astronomia i la tecnologia, posa en valor el treball de les dones en la ciència moltes vegades oblidat al llarg de la història. En concret, part de l’activitat descobreix el treball i la vida de l’astrònoma Caroline Herschel.
Carolina Herschel
Carolina Herschel va ser la primera dona que va detectar un cometa i és considerada la primera astrònoma professional. En honor seu, uns dels cràters de la Lluna es diu Caroline Herschel: el cràter d’impacte lunar que és a la part occidental del Mare Imbrium (‘mar de les pluges’) de la Lluna. Caroline Herschel va rebre el 1828 la Medalla d’Or pel seu treball per la Royal Astronomical Society, institució en la qual va ser la primera membre honorària femenina.
MEDNIGHT GTS
La Universitat d’Alacant participa en MEDNIGHT GTS a través d’UA Divulga, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) del Vicerectorat Transferència, Innovació i Divulgació Científica.
MEDNIGHT GTS és un projecte finançat per la Comissió Europea a través del programa Horizon MSCA and Citizens 2022. La xarxa d’entitats que formen part del projecte està integrada per set universitats públiques: Universitat d’Alacant, Universitat Jaume I Universitat de Castelló, Universitat Politècnica de València, Universitat de València, Universitat Miguel Hernández d’Elx, Universitat Politècnica de Cartagena i Universitat de Múrcia; la fundació científica Fundación Séneca; un institut d’investigació, Institut de Salut i Investigacions Biomèdiques d’Alacant, ISABIAL, i l’Agència de Comunicació i Estratègia (ATAMA).
Al llarg de dos anys, 2022 i 2023, MEDNIGHT GTS durà a terme un ampli programa d’activitats per a acostar la investigació a la societat, especialment a famílies i escolars, amb la finalitat que la joventut s’aproxime a la ciència d’una manera amena i interactiva i que ho faça a través de referents de gènere inclusius i equilibrats.