elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La ciència gastronòmica, la salut i la nutrició protagonitzen les activitats de la UA a Alacant Gastronòmica

La ciència gastronòmica, la salut i la nutrició protagonitzen les activitats de la UA a Alacant Gastronòmica
  • Tècniques culinàries, alimentació saludable i sostenible, estudis d’investigació, mostres d’espècies, publicacions o exposicions són algunes de les propostes universitàries per a la fira de gastronomia

La Universitat d’Alacant participarà en la Fira Alacant Gastronòmica, que tindrà lloc del 27 al 30 de setembre a la Institució Firal d’Alacant (IFA), amb un variat programa d’activitats coordinat pel Centre de Gastronomia del Mediterrani GASTERRA UA-Dénia, adscrit a la Facultat de Ciències i dirigit per la professora Juana Jordá. Durant aquests dies, científics i estudiants del grau de Gastronomia i Arts Culinàries de la UA seran protagonistes d’un estand propi, situat en el mòdul 164 de la zona institucional del pavelló 2, carrer 5.

Entre les activitats més destacades s’hi inclou una exposició virtual basada en l’anàlisi sensorial i la neurogastronomia, que subratlla els valors gastronòmics de la Marina Alta. Aquesta exposició forma part del treball de final de grau de l’alumna Laura Blanco, tutoritzat per la professora Arantzazu Valdés, coordinadora del grau de Gastronomia.

A més, l’alumne Oleg Senin oferirà un esdeveniment culinari en directe en el qual demostrarà com algunes tècniques de cuina es poden aplicar per a millorar l’alimentació geriàtrica i mostrarà exemples pràctics que il·lustren el potencial de la cuina per a promoure la salut en persones grans.

D’altra banda, el grau de Gastronomia, en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana, presentarà activitats centrades a alimentar-se de manera saludable i sostenible, i proporcionarà al públic eines per a millorar la nutrició.

El Servei de Publicacions de la UA també hi serà present amb la seua col·lecció de llibres de gastronomia, en què destaca la darrera publicació, que recull els resultats de projectes finançats pel Programa Propi del Centre de Gastronomia del Mediterrani GASTERRA per a fomentar l’R+D+I en aquest camp.

La comunitat científica de la UA hi estarà representada per diversos grups d’investigació, com el liderat per Borja Ferrández Gómez, Mar Cerdán Sala i Antonio Sánchez, del Departament de Bioquímica, Biologia Molecular, Edafologia i Química Agrícola. Aquests investigadors presentaran el seu estudi sobre la «Influència del substrat de cultiu en les propietats organolèptiques de la tomata», en el qual han demostrat l’eficàcia dels residus marins de posidònia com a substrat per al cultiu.

El grup de Química (Bio)analítica i Circular també compartirà els resultats més recents del projecte VALPIPACK, que se centra en el desenvolupament de nous materials d’envasament per a millorar la conservació de productes carnis.

De la mà de les investigadores Marina Ramos i Cristina Mellinas (BIOINVAL), s’oferirà una comparació olfactòria de nous ingredients obtinguts a partir de la pellofa de cacau, en comparació amb el cacau real.

A més, l’Estació Biològica de Torretes-Jardí Botànic de la UA presentarà una mostra d’espècies i plantes culinàries com la cúrcuma, el rave rusticà i la pebrella. El professor Segundo Ríos impartirà un taller sobre elaboració d’herbers casolans utilitzant ingredients naturals.

Finalment, el públic interessat en la salut tindrà l’oportunitat de conèixer BIOITHAS, una empresa que, després d’una extensa investigació, ha desenvolupat nous probiòtics que milloren el benestar digestiu.

La UA també estarà representada en el IV Concurs d’Escoles de Cuina, en què formarà part del jurat, consolidant el seu compromís amb la gastronomia i la promoció d’hàbits alimentaris saludables.

Pujar