El cicle Con*Ciències presenta una nova sessió que repassa els ecosistemes presents a les salines
Demà, 7 de març, a les 11 hores, a la sala de graus Alfredo Orts de l'edifici d'Òptica i Optometria de la Universitat d'Alacant
La Universitat d'Alacant (UA) presenta una nova sessió del cicle divulgació Con*Ciencias amb dues interessants conferències: «Salinas marinas Braç del Port: un paisaje de sal y vida» a càrrec de María Dolores Serrano Cayuelas, del Departament d'R+D+I Salinas Bras del Port S.A., i «Aplicaciones biotecnológicas de los microorganismos de las salinas y saleros de la provincia de Alicante», amb Rosa María Martínez Espinosa, catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular de la UA. La sessió serà demà, divendres 7 de març, a les 11 hores, a la sala de graus Alfredo Orts de l'edifici d'Òptica i Optometria.
La primera ponent emprendrà un viatge a través del temps i la natura per a descobrir les salines del Braç del Port, un enclavament on història, ciència, biodiversitat i tradició salinera es fusionen. Explorarà el seu procés de producció, íntimament lligat als ecosistemes que hi prosperen amb l'elevada salinitat, des d'espècies icòniques com el flamenc, fins al fascinant món microscòpic. A més, Serrano Cayuelas abordarà els desafiaments actuals de les salines marines a Europa davant la producció d'altres sals, destacant la importància de la sostenibilitat i la cooperació en la preservació d'aquest valuós patrimoni natural.
Per part seua, Martínez Espinosa oferirà una visió àmplia de la importància que tenen els microorganismes de les salmorres de salines i saladars de les comarques d'Alacant, situades a la vall de l'Alt Vinalopó, Santa Pola, Calp o la llacuna de Torrevella, i a San Pedro del Pinatar, ja a la Regió de Múrcia, en connexió amb les seues característiques moleculars i metabòliques que permeten usar aquests microorganismes i les seues molècules en diversos processos biotecnològics i de bioremediació d'aigües i sòls contaminats. Entre les aplicacions més rellevants, farà èmfasi en la producció de pigments naturals, enzims, bioplàstics i nanopartícules.
Aquestes xarrades són d'interès tant per a l'alumnat de titulacions de la Facultat de Ciències de la UA, com per a la societat en general. L'activitat és de lliure accés, fins a completar l'aforament de la sala, i es podrà seguir en directe a través d'estríming.
Organitzat per la Facultat de Ciències i coordinat pel professor del Departament de Matemàtiques de la UA, Julio Mulero, compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a través d'UA Divulga, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la UA.