elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més d’un centenar de professors i investigadors de la UA es “llancen” a la societat per a acostar la ciència

Més d’un centenar de professors i investigadors de la UA es “llancen” a la societat per a acostar la ciència
  • El Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica posa en marxa   un programa de conferències i d'activitats de divulgació a la disposició d’ajuntaments i centres educatius de tota la província

  • La resposta per part dels municipis ha sigut un gran èxit, ja que s’ha cobert la previsió d'activitats establides per a aquesta primera convocatòria

 

El que no es compta  no existeix. Sota aquesta premissa i a fi d’acostar a la societat la investigació que es genera en la Universitat d'Alacant (UA), el Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica ha posat en marxa un programa de conferències i d'activitats de divulgació de la ciència. En total, el catàleg arreplega 228 propostes a la disposició d’ajuntaments i centres educatius de primària i secundària de tota la província.

Les conferències, debats, activitats de formació ciutadana, tallers d'experiments, diàlegs, etc. impartits per més d'un centenar de professors i investigadors (PDI) de la UA estan dissenyats tant per a joves com per a la societat general. Des del gener del 2022, aquesta acció ha aconseguit mobilitzar 109 professors i investigadors de més  de quaranta departaments de la UA interessats a donar a conèixer el seu treball i incentivar l'interès per la ciència i la tecnologia. 

“Aquest programa d'activitats obert als municipis de la província d'Alacant permet que la societat conega en primera persona el treball que cada dia realitza el PDI en els despatxos, aules i laboratoris”, explica la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA, M. Jesús Pastor. Un dels eixos estratègics d'aquest vicerectorat, creat fa poc més d'un any, és fomentar la cultura científica, tecnològica i de la innovació i promoure l'alfabetització científica entre escolars i joves no universitaris. En aquest sentit, apunta Pastor, “gràcies a la gran resposta del professorat i del personal investigador de tots els centres de la UA, hem pogut generar un complet catàleg d'activitats i conferències de divulgació  científica”.

Distribuïdes per àrees de coneixement, el catàleg arreplega 67 sessions en arts i humanitats; 23 en ciències de la salut; 71 en ciències socials i jurídiques; 38 de ciències; 16 en ciències de l'educació i 13 activitats relacionades amb enginyeria i arquitectura, totes proposades pel mateix PDI de la UA. “En definitiva, aquest programa busca fomentar la participació de la societat en l'activitat  investigadora, com  també contribuir a una població millor formada i informada, i fomentar el pensament crític i la presa de decisions basades en l'evidència”, afig la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA.

La resposta per part dels municipis també ha sigut un gran èxit, ja que s'ha cobert la previsió d'activitats establides per a aquesta primera convocatòria amb 170 sessions sol·licitades des del mes de gener per més de 60 municipis de la província.

Segons les primeres impressions arreplegades des del  Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, el PDI de la UA ha valorat molt positivament poder interactuar amb població de totes  les edats i, sobretot, amb joves estudiants de secundària que prompte accediran a l'àmbit  universitari. Des dels centres d'educació  han destacat la necessitat de generar aquests espais d'intercanvi amb la Universitat i el professorat i el personal investigador, com també la varietat de temàtiques que arreplega el programa.

Pujar