elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El CeMaB organitza una jornada sobre l’escriptura i la llibertat d’expressió a Amèrica Llatina

El CeMaB organitza una jornada sobre l’escriptura i la llibertat d’expressió a Amèrica Llatina
  • La jornada inclou la projecció del documental "Nicaragua: patria libre para vivir"

MÉS FOTOS
El CeMaB organitza una jornada sobre l’escriptura i la llibertat d’expressió a Amèrica Llatina - (foto 2)
El CeMaB organitza una jornada sobre l’escriptura i la llibertat d’expressió a Amèrica Llatina - (foto 3)

El Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CeMaB) organitza en col·laboració amb el màster en Estudis Literaris, la jornada «Escriptura i llibertat d’expressió a Amèrica Llatina. Una mirada a Veneçuela, Cuba i Nicaragua», que tindrà lloc dimarts, 31 de gener, a les 16 hores, a les instal·lacions del CeMaB del campus (Facultat de Filosofia i Lletres III).

La jornada començarà amb la projecció del documental Nicaragua: patria libre para vivir, dirigit i escrit per Daniel Rodríguez Moya, periodista i poeta. Després de la projecció tindrà lloc una taula redona amb les intervencions, a més de la de Daniel Rodríguez, d’Ángel Esteban, catedràtic de Literatura Hispanoamericana de la Universitat de Granada i coordinador de la jornada; Yunior García Aguilera, dramaturg cubà, i Rodrigo Blanco Calderón, escriptor veneçolà.

L’activitat serà presencial fins a completar la capacitat de l’espai i també es podrà seguir en directe.

Sinopsi

Agost de 2018. Han passat quatre mesos d’ençà que a Nicaragua una insurrecció popular sense precedents des del 1979 va posar contra les cordes el govern de Daniel Ortega i Rosario Murillo, convertit en una dictadura de facto. Els morts es compten per centenars, així com els desapareguts i els presos polítics. Les forces policials i, especialment, paramilitars han desencadenat una cacera casa per casa per a empresonar els principals líders de les revoltes, entre els quals hi ha llauradors, periodistes, defensors del medi ambient i antics guerrillers sandinistes. En aquest context de terror, un periodista espanyol i doctor universitari especialitzat en la revolució sandinista s’infiltra en la resistència al règim d’Ortega per a conèixer de primera mà la naturalesa d’unes protestes que van més enllà d’una revolta més. Amb un estil directe i amb una narrativa que va del més purament literari a l’estrictament periodístic, en la pel·lícula es mostren valuosíssims testimonis de protagonistes que al cap de poc van haver d’anar a l’exili o van ser empresonats pel règim d’Ortega. Des del paper de l’església catòlica, les feministes, el col·lectiu LGBT, el caràcter esotèric del règim d’Ortega, el rol de les classes més humils com la pagesia, el protagonisme dels estudiants, als quals s’acusava mesos abans de manca d’inquietuds socials i polítiques o la construcció de nous lideratges es van desgranant al llarg de la pel·lícula, sempre amb l’amenaça permanent de ser interceptats per les forces repressives del règim, testimonis que configuren totes les cares d’una insurrecció popular que ha apostat per la via pacífica i que ha transformat la vella consigna de la revolució sandinista «Pàtria lliure o mort» en l’esperançadora «Pàtria lliure per a viure».

 Daniel Rodríguez Moya                                               

Escriptor i periodista espanyol especialitzat en història de Nicaragua del segle XX. La seua tesi doctoral, amb la qual va obtenir la qualificació d’excel·lent cum laude, està dedicada a les implicacions culturals i educatives de la Revolució Sandinista a Nicaragua. Com a realitzador, és autor de treballs com el documental Me gustan los poemas y me gusta la vida, sobre els tallers de poesia a Nicaragua en un hospital per a xiquets amb càncer, amb el qual va ser finalista en l’Al Jazeera International Documentary Film Festival del 2015. També és autor del documental Brigadistas (2016), sobre els voluntaris espanyols que van alfabetitzar a Nicaragua el 1980. En la seua faceta literària, va ser elegit per prop de cent universitats (Harvard, Oxford, Princeton, Columbia, La Sorbona...) com un dels autors més rellevants de la seua generació per al volum El canon abierto: última poesía en español. La seua obra literària ha sigut publicada en diversos països i traduïda a diferents idiomes.

Pujar